La indústria del videoclip debat el seu futur davant de la irrupció de TikTok

Anna Bacardit i Bàrbara Farré, de Canada, durant l'acte a l'Aula Magna
Anna Bacardit i Bàrbara Farré, de Canada, durant l'acte a l'Aula Magna

Ahir es va celebrar amb gran assistència l'acte "Videoclip. Passat. Present. Futur" a una Aula Magna quasi plena. La indústria del videoclip va debatre sobre un futur que viu a l’expectativa dels nous formats a causa de la caiguda de visualitzacions de videoclips a YouTube i la transformació als continguts en vertical.

01/03/2023

Ahir es va celebrar l'acte amb "Videoclips. Passat. Present. Futur" amb una gran assistència que quasi es va emplenar l'Aula Magna. La majoria d'assistents van ser del grau en Comunicació Audiovisual i també va haver-hi mitjans de comunicació com El Periòdic o La Vanguardia.

Enric Marín, degà de la facultat, va inaugurar la taula rodona destacant la importància artística dels videoclips, que "no són una expressió cultural menor". Patricia Lázaro, directora del Departament de Publicitat, Relacions Públiques i Comunicació Audiovisual, va introduir els diferents ponents que configuraven el triangle del qual depèn la creació de videoclips: músics, realitzadors audiovisuals i discogràfiques

Cada ponent va presentar un vídeo amb un recull dels seus videoclips que van satisfer a totes les edats, des de Serrat, passant per Estopa i finalitzant amb Rosalía. Amb tots els reculls es va poder apreciar tot el recorregut del videoclip, del passat al present i deixant pistes del que vindrà en un futur.

Dolo Bertran i Àlex Pérez, en representació dels artistes, van destacar la necessitat d'un gran pressupost per poder rodar videoclips de qualitat i amb treball remunerat. Àlex Pérez, el qual ha col·laborat amb artistes de la talla de Lil Dami i Miki Nuñez, remarca que sovint li encarreguen cançons tenint en compte que tindrà videoclip, de manera que ha d'escriure les lletres de forma que siguin traslladables en el llenguatge visual.

Anna Bacardit i Bàrbara Farré, de la productora internacional Canada, van explicar la transformació de l'empresa, que va passar de ser una productora nacional de videoclips de grups indie a una productora internacional que ha col·laborat amb Rosalía, Bad Bunny o Dua Lipa. Al principi, com que no tenien gaire capital es limitaven a realitzar videoclips de grups emergents com va passar amb Rosalía, que van conèixer quan encara no havia tret el seu primer disc, Los Ángeles: "En aquell moment no era ningú, però vam veure una actuació seva i vam confiar en el seu potencial", va confessar Bacardit. 

Per Joan Riedwig, cineasta, productor i realitzador, la importància dels videoclips rau a confiar en els artistes i dir que si a totes les propostes, encara que els recursos i el temps siguin mínims. Així doncs, Riedwig va declarar que quan fa un videoclip ell no és l'artista, l'artista és el músic, "jo només soc un artesà."

Pel que fa a les discogràfiques, Salvador Cufí José, president de Música Global, va remarcar que sense la implicació dels artistes en els videoclips, tant econòmica com creativa, una discogràfica independent no podria assumir els costos que significa fer un videoclip: "És molt important que l'artista es rodegi de persones creatives i especialistes en vídeo".

Per altra banda Guillermo Enquita, A&R Audiovisual de Sony Music Spain va apuntar que de vegades és tot el contrari i els artistes no volen ni parlar amb els directors dels seus videoclips i donen total llibertat per tal d'obtenir un producte "que mai s'haurien arribat a imaginar".

En el debat es va conversar sobre el futur dels videoclips en un món on cada vegada és més difícil contenir l'atenció del públic. Com va indicar Salvador Cufí, Youtube ha perdut públic a causa d'aplicacions com TikTok: "El videoclip més vist en català de fa quatre anys era de Doctor Prats i tenia 14 milions de visualitzacions, el del 2022 de Lil Dami té només 1 milió." La irrupció de TikTok va ser un dels grans temes de debat arribant a la conclusió que tot i ser un gran actor en la visibilitat de l'artista de moment no és un suport adequat per a videoclips, ja que els seus vídeos són de curta durada i l'atenció de l'usuari és mínima.

Tot i que un videoclip et pot fer viral en qüestió d'hores a través de les xarxes socials, Anna Bacardit va apuntar que cadascú té la seva preferència: "pots buscar la viralitat o un producte amb un imaginari visual que et representi com artista i persisteixi en el temps, més enllà de si és viral o no."