La hiperresistència del norovirus
Els norovirus s'han convertit en una causa reconeguda de gastroenteritis aguda (GEA) que afecta moltes persones alhora, donant lloc a brots epidèmics en diferents àmbits i entorns tancats, com poden ser creuers, però també són una causa important d'intoxicacions alimentàries i de diarrees transmeses de persona a persona en hospitals, residències geriàtriques, escoles i cases de colònies.
Les característiques de resistència a condicions ambientals adverses, com poden ser temperatures extremes i la desinfecció per clor, fan que siguin difícils d'eliminar d'un determinat entorn, encara que les persones encarregades de manipular aliments segueixin una bona pràctica higiènica durant la preparació dels menjars o la neteja de l'entorn.
Són necessaris esforços per millorar les pràctiques higièniques, tant a nivell comunitari com a nivell domèstic, per assegurar un bon coneixement dels possibles mecanismes de transmissió i prevenció d'aquest tipus d'infeccions. Aquest article presenta una comparació entre els brots causats per norovirus a Catalunya durant un any, comparant-los amb els causats per Salmonella. Tot i sent aquest últim un conegut agent causal d'infecció transmesa a través dels aliments, les dades mostren que norovirus té una major taxa d'atac, donant com a resultat brots amb major nombre d'afectats que en els causats per altres agents infecciosos (Taula 2).
Els brots de norovirus es distribueixen de forma bastant homogènia al llarg de l'any sense mostrar cap patró estacional clar, a diferència de la Salmonella que, clarament, és més freqüent en mesos càlids. La població afectada ( taxa d'incidència per 100.000 persones/any) també és gran per a norovirus. Aquesta informació reflecteix la seva rellevància com a causa important de malaltia gastrointestinal, especialment en nens i ancians.
Referències
Acute gastroenteritis outbreaks in Catalonia, Spain: Norovirus versus Salmonella. Torner, N; Dominguez, A; Ruiz, L; Martinez, A; Bartolome, R; Buesa, J; Ferrer, MD. SCANDINAVIAN JOURNAL OF GASTROENTEROLOGY, 43 (5): 567-573 MAY 2008