La Facultat de Psicologia expressa suport a les activistes feministes encausades del 8M
La Junta Permanent de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona expressa la seva solidaritat amb les set activistes feministes acusades per la seva participació en el tall de vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) a Sant Cugat del Vallès durant la vaga feminista del 8 de març de 2018.
17/06/2024
El 8 de març de 2018, es va celebrar la primera vaga feminista als Països Catalans. A Sant Cugat del Vallès, activistes van aturar la circulació de trens durant dues hores en hora punta. Els Mossos d’Esquadra van intervenir, identificant nou activistes, set de les quals van ser acusades de desordres públics i sabotatge.
Aquestes dones, entre les quals es troben una professora i una estudiant de la nostra comunitat, s'enfronten a peticions desproporcionades de tres anys de presó i una multa de 26.000 euros per desordres públics. Aquestes mesures són injustes, atès que constitueixen un intent de reprimir la legítima lluita per la igualtat de gènere i els drets de les dones.
El judici del cas "8 Mil Motius" s’ha celebrat, durant el mes de maig, als jutjats de Terrassa sis anys després dels fets. Tan bon punt van saber que s’havia iniciat un procés judicial, es va formar el grup de suport "8 Mil Motius" i va arrencar una campanya antirepressiva de suport a les afectades. Anna Sala, una de les encausades, remarca que pretenien “poder explicar i denunciar aquest atac al moviment feminista i donar la volta a la repressió”.
Sota els lemes “jo per elles, elles per mi”, “per elles, per nosaltres, per totes” i “tenim vuit mil motius per continuar lluitant”, durant aquests sis anys han recorregut els Països Catalans, oferint més de 200 xerrades, participant en actes i accions de protesta, i teixint una xarxa de solidaritat amb altres casos repressius feministes, com el de Subversives de Castelló o l’Assemblea Feminista de València, també relacionats amb les mobilitzacions durant les vagues feministes de 2018 i 2019.
La implicació de membres de la comunitat universitària en causes solidàries i lluites socials és essencial per a la construcció d'una societat més justa i equitativa. Les universitats han estat històricament espais de pensament crític i activisme, on es formen persones compromeses amb la millora de les condicions de vida de tothom.
Les accions de protesta, com la del 8 de març de 2018, són fonamentals per visibilitzar les desigualtats i injustícies que persisteixen en la nostra societat. Aquestes accions busquen provocar un canvi positiu i alertar sobre problemes estructurals, com ara les agressions masclistes al transport públic.
Rebutgem qualsevol forma de repressió contra aquelles persones que lluiten per drets fonamentals i reivindiquem el dret a la llibertat d'expressió i de protesta. Per això, demanem l'absolució de les set acusades i expressem el nostre suport a les seves reivindicacions.
Fem una crida a la societat catalana i específicament a tota la comunitat universitària a donar suport a les encausades. Només amb la implicació col·lectiva podrem avançar cap a un món més just.
Aquesta notícia s'emmarca dins dels següents ODS