L'IET celebra una jornada sobre salut mental, mercat de treball i relacions laborals

Logo IET

El 24 de maig es va celebrar a la seu del CTESC a Barcelona la  XIIena edició de les jornades de l’Institut d’Estudis del Treball (IET) sota el títol "Salut Mental, Mercat de Treball i Relacions Laborals. Vells i nous desafiaments en el període post-pandèmia”.

06/08/2024

El 24 de maig es va celebrar a la seu del CTESC a Barcelona la  XIIena edició de les jornades de l’Institut d’Estudis del Treball (IET) sota el títol "Salut Mental, Mercat de Treball i Relacions Laborals. Vells i nous desafiaments en el període post-pandèmia”. La jornada va abordar la problemàtica de la salut mental i les desigualtats en salut mental en els entorns laborals Va tenir un format mixt amb també la possibilitat de fer en streaming.

Segons el Ministeri de Sanitat, en 2022 el 37% de la població espanyola pateix algun problema de salut mental. Les prevalences d'aquests problemes, a més, mostren una tendència creixent, especialment impulsada arran de les crisi sanitària, social i econòmica derivades de la pandèmia de COVID-19. Això ha portat a la UE a adoptar un nou pla en relació amb la salut mental que inclou àmbits com l'educació, la digitalització, l'ocupació, la recerca, el desenvolupament urbà o les qüestions ambientals o climàtiques.

D’entrada, Maurizio Curtarelli, senior research project manager de l’European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA) va presentar Salut mental i prevenció de riscos psicosocials. Evidència del treball de recerca d‘EU-OSHA. La primera taula moderada per Mireia Utzet, Investigadora del Centre de Recerca en Salut Laboral (CISAL) de la UPF, va incloure Mireia Bolíbar, professora de sociologia de la UA, que  va parlar de Els efectes de la desocupació sobre les persones joves, i Joan Miquel Verd, director del QUIT-IET, va presentar L'atur paralitza? La segona taula rodona, moderada per Clara Llorens, investigadora ISTAS-CCOO i professora a la UAB, va recollir les intervencions de Laura Esteve, professora de la UAB, sobre el Panell OTS, de Ricardo Esteban, professor de la UAB amb una Aproximació jurídico-laboral sobre treball i salut, i d’ Oscar Molina, director del IET, i professor de sociologia de la UAB que va presentar Gestió algorítmica i riscos psicosocials elaborat amb Pablo Sanz de la Universidad de Zaragoza.

Les presentacions de les ponents van contribuir al debat i reflexió sobre el paper del món del treball en aquesta crisi de salut mental i de desigualtat en salut mental.

En aquest enllaç podeu recuperar la retransmissió online de les jornades. 

També teniu accés a les presentacions dels ponents al Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD) aquí.