L'ètica organitzacional a les escoles de Catalunya

Les institucions educatives han d'adaptar-se a una societat canviant. En aquest sentit, han de reflexionar sobre les seves pràctiques i reestructurar les seves formes d'actuació. Un estudi dut a terme en el marc del Centre de Recerca i Estudis per al Desenvolupament Organitzacional, per investigadors del Departament de Pedagogia Aplicada, ha donat com a resultat la proposta d'un Model d'estadis per al desenvolupament ètic organitzacional en els centres educatius, a més d'un Instrument d'autoavaluació institucional que facilita l'anàlisi de la gestió ètica. Dues eines que, acompanyades del seu Protocol d'aplicació, poden ajudar en aquest procés de canvi.
L'ètica organitzacional es presenta com un dels reptes principals de les institucions educatives, si volen adaptar-se a una societat canviant, globalitzada, plural, relativista i cada vegada més sensibilitzada per temes socials com l'actual. A més de respectar i promoure la seva finalitat educativa i social, estan obligades a impulsar noves pràctiques i, entre elles, a garantir la pràctica col·lectiva, reflexiva i responsable de l'ètica organitzacional per part de tota la comunitat educativa.
A l'estudi realitzat en el marc del Centre de Recerca i Estudis per al Desenvolupament Organitzacional (CRiEDO) hem analitzat els condicionants que l'adreça escolar, com a màxim responsable de la institució educativa, pot considerar per facilitar o no el desenvolupament ètic organitzacional a les escoles. La metodologia mixta seqüencial 'COM → quant' ha permès configurar i validar un Model d'estadis per al Desenvolupament Ètic Organitzacional en els centres d'educació infantil i primària, a més d'aportar l'Instrument d'autoavaluació institucional CADEO i el seu Protocol d'aplicació.
Buscant la triangulació d'informants i instruments, s'han realitzat 18 entrevistes exploratòries a direccions escolars en exercici, a inspectors d'educació i a experts en ètica organitzacional i assessoria ètica, 442 qüestionaris per a direccions de centres d'educació infantil i primària de Catalunya i dos grups de discussió amb experts en ètica aplicada i en gestió i organització de centres educatius. També, s'han realitzat aplicacions pilot en diversos centres d'educació infantil i primària de Catalunya.
Els resultats remarquen que una gestió adequada de l'ètica organitzacional exigeix que el centre reflexioni sobre les seves pràctiques i reestructuri noves formes d'actuació. Els plantejaments ètics a les institucions educatives faciliten així la reflexió sobre la pràctica professional, al mateix temps que ofereixen respostes als dilemes i canvis morals que afecten la institució educativa.
El procés de reflexió i anàlisi de la mateixa pràctica és coherent amb el paper social que les institucions han de desenvolupar, i ajuda a comprendre el compromís social i les implicacions que comporta. Aquest procés els ajudarà a passar de ser centres educatius on només s'actua mecànicament en funció de les normes establertes, a ser institucions que promouen canvis i es comprometen amb la transformació pròpia i de la societat on s'insereixen. Sota aquesta perspectiva, els centres educatius es poden concebre com un ascensor social que permet democratitzar oportunitats d'èxit i transformar el context, sent conscients dels seus comportaments equitatius, transparents, sostenibles, inclusius i de compromís ètic i social.
Departament de Pedagogia Aplicada
Universitat Autònoma de Barcelona
Referències
Colorado, S. y Gairín, J. (2017). La ética organizacional en los centros educativos. Análisis de concepciones y prácticas educativas. En Revista Perspectiva Educacional, 56, 1.127-146. DOI: 10.4151/07189729-Vol.56-Iss.1-Art.477
Colorado, S. (2021). La ética organizacional en la escuela. Gairín, J. (Coord.). Guía para la gestión de centros educativos. Madrid: Wolters Kluwer, portal Ebiblox