"Epidemiología cercana. La salud pública, la carne y el oxidado cuchillo del miedo" el nou llibre de Miquel Porta
Estem davant un llibre que analitza qüestions d'epidemiologia i salut pública d'actualitat i, mitjançant elles, planteja qüestions científiques, culturals, ètiques i polítiques crucials en el món d'avui. Entre elles, certament, la gestió de les pandèmies i el paper de les institucions locals i globals en aquest control. Però també qüestions com les respostes als abusos de la globalització, el paper de la genètica i el medi ambient en el risc d'emmalaltir, la por i el plaer en la salut, la causalitat i els conflictes d'interessos, els negacionistes i els tecnòlatres, la música, el futbol i altres plaers, les possibles causes i solucions del càncer o l'obesitat, els efectes de la carn processada, el cafè, els plaguicides o la contaminació química externa i interna (corporal).
Així doncs, aquest assaig connecta i integra sabers científics, humanístics i artístics a partir de l'epidemiologia, una ciència que molts hem descobert en els últims dos anys de formes noves i, a vegades, problemàtiques. Amb aquest llibre podem repensar el que hem viscut i obrir nous horitzons. Comprovar fins a quin punt l'epidemiologia és una ciència pròxima als problemes reals de la gent real. Perquè, encara que sovint utilitza i produeix informació mèdica i biotecnològica, és bastant diferent de les ciències que estudien qüestions químiques i físiques en els laboratoris; l'epidemiologia és molt més que una branca de la medicina que tracta sobre epidèmies.
El llibre estarà en prevenda fins al 15 de juny i en venda a partir d'aquell dia.
Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM)
Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona