Entrevista a Albert Hernández, Caporal de la Unitat Subaquàtica dels Mossos d'Esquadra

Albert Hernández, alumne del Màster en Criminalística i Caporal Unitat Subaquàtica dels Mossos

Albert Hernández, alumne del màster en Criminalística i Caporal de la Unitat Subaquàtica dels Mossos d’Esquadra, ha centrat el seu Treball Final de Màster (TFM) en “La criminalística en el medi aquàtic i subaquàtic” i en la seva implementació en els procediments de treball dins del cos de Mossos d’Esquadra.

30/04/2024

Ens pots fer cinc cèntims del teu treball de final de màster?

El meu TFM detalla com s’ha d’actuar davant d’una escena de delicte en ambients aquàtics i subaquàtics. En l’actualitat, la criminalística està molt avançada, però només en l’àmbit terrestre. En ambients marítims, encara no.

En ple segle XXI, i amb els avenços tecnològics que tenim, hem de poder realitzar canvis en aquesta matèria i adaptar-nos a les necessitats del nostre dia a dia. Això inclou ambients aquàtics i subaquàtics.

Tal com esmentes al treball, l’objectiu era “fer conèixer la metodologia utilitzada en la investigació de l’escena d’un delicte en el medi aquàtic i subaquàtic”. Consideres que no és prou conegut?

En l’actualitat, les actuacions policials en escenes d’un delicte en ambients aquàtics i subaquàtics només les han desenvolupat cossos policials preparats i moderns. En la meva recerca he trobat treballs destacats de l'FBI dels EEUU, la Policia Muntada del Canadà i de la Policia PDI de Xile.

En el cas de cossos policials europeus, podríem destacar un intercanvi recent amb la Policia de Ginebra (Suïssa), on vam comprovar que també fan un tractament específic davant d’una víctima mortal en entorns aquàtics i subaquàtics.

Tenim el costum preconcebut que una víctima mortal en aquests ambients és a causa d’un accident quan, en realitat, podria tractar-se d’una escena d’un crim. Per la policia s’ha de considerar un homicidi fins que no es demostri el contrari. La metodologia, en la gran majoria de policies del món, és rescatar la persona de l’aigua i traslladar-la a terra, on després comença la investigació. Amb aquest treball intento demostrar que la investigació comença in situ, en l’escena del crim, com es fa en escenes terrestres, per no perdre evidències que poden ser determinants en la investigació.

Com estàs implementant el TFM a la teva unitat del cos de Mossos d’Esquadra?

El cos de Mossos d’Esquadra és una policia moderna i innovadora. És una policia oberta, capaç d’adaptar-se a les necessitat d’una ciutadania canviant. La implementació d’aquest TFM s’està portant a terme amb la coordinació de les unitats afectades i amb la direcció de la Divisió de Policia Científica, garant de la criminalística dins del cos. La complexitat de poder aplicar aquests canvis fa que la velocitat no sigui la desitjada, però l’administració pública té aquest processos: és lenta, però efectiva.

Quin és el teu rol? Com és el teu dia a dia a la Unitat Aquàtica?

Actualment sóc Caporal de la Unitat Subaquàtica. El rol de Caporal en aquesta unitat passa per ser de responsable del servei operatiu del moment. Saps a quina hora comences, però mai saps quan acabes. Som una única unitat en tot el cos, amb 16 efectius i que donem cobertura a tot Catalunya. Per tant, podem estar treballant al Delta de l’Ebre realitzant una recerca d’una persona desapareguda i passar, el mateix dia, a un servei a Roses per un vehicle caigut als canals d’Empuriabrava.

Per què vas decidir estudiar el màster en Criminalística?

Com a policia, i com a persona inquieta, m’apassiona poder ampliar el meu coneixement. Els estudis en criminalística van de la mà de la feina policial i vaig trobar oportú anar en aquesta direcció. Un cop iniciats els estudis, vaig poder observar que es podria aplicar aquests coneixements en l’ambient aquàtic i subaquàtic per resoldre casos que ens trobem a diari en la meva unitat.

En què t’ha servit el màster al teu dia a dia?

M’ha obert un nou camí per poder implementar tècniques en serveis que, durant molts anys, estava realitzant i que no s’aplicaven. Després d’aquest màster, hi ha hagut un canvi de pensament radical dins de la meva unitat i, de mica en mica, a la resta d’unitats del cos.

Encara queda molta feina a fer, però estic segur que serem la primera policia europea en treballar la criminalística en ambients aquàtics i subaquàtics. Aquesta manera de treballar segurament obrirà els ulls a altres cossos policials, tal i com està passant a Amèrica del Sud, a llocs com Mèxic i Colòmbia, després que Xile apliqués aquestes tècniques.

Com definiries la teva experiència al màster?

Ha estat extraordinari. He pogut estudiar i aprendre dels millors professionals en la matèria. No només son professors, sinó que també son els millors policies en la seva especialitat. Coneixement i experiència, no es pot demanar més.

Recomanaries el màster a possibles futurs estudiants que es plantegen l’opció?

És clar que el recomano, i molt. Aquest màster el dirigeix un coordinador amb molta experiència policial i amb una mentalitat oberta al coneixement. He tingut les portes obertes per poder treballar en el meu TFM i tot han estat facilitats per poder implementar-ho dins del cos. Si a això li sumes un bon professorat, tenim un màster en Criminalística de primer nivell!