'Els joves i el treball', un seminari in memoriam de Fausto Miguélez i de Joaquim Casal

Sessió

El sociòleg Joan Miquel Verd va participar en una conferència al VIII Congrés Català de Sociologia sobre els joves i el treball, in memoriam de Fausto Miguélez i de Joaquim Casal, que ens van deixar el 2022. Es va fer dimecres 12 de juliol a la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona. Des de la Facultat l’hem entrevistat perquè ens faci saber com va anar la jornada.

27/07/2023

El sociòleg Joan Miquel Verd, membre del Centre d'Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT) i l'Institut d’Estudis del Treball (IET), va participar en una conferència al VIII Congrés Català Internacional de Sociologia sobre els joves i el treball, in memoriam de Fausto Miguélez, fundador del Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT), i de Joaquim Casal, fundador del Grup de Recerca en Educació i Treball (GRET), que ens van deixar el 2022. Va impulsar i moderar la sessió el sociòleg Oriol Homs, creador de la fundació CIREM per a la investigació aplicada i a l’assessoria en l’àmbit de les ciències socials. A la taula rodona hi havia també els sociòlegs del GRET Rafael Merino i Maribel García, i la politòloga de Barcelona Activa Àfrica Cardona. La sessió es va fer dimecres 12 de juliol a la Facultat d'Economia i Empresa de la UB.
 
L’objectiu del seminari va ser obrir un debat entre el món acadèmic i el professional sobre el tema de la joventut i el mercat de treball per continuar el mestratge de Fausto Miguélez i de Joaquim Casal. Homs va plantejar tot un conjunt de temes per al debat al voltant dels joves i l’ocupació, ja que “es tracta d’un terreny intermedi treballat tant pels grups de recerca QUIT i GRET com per Fausto Miguélez i Joaquim Casal”, assenyala Joan Miquel Verd.
 
En un primer bloc es va parlar de les transicions dels joves al mercat laboral, és a dir, “del procés que fa un jove d’ençà que acaba els estudis fins a trobar una feina”, concreta Joan Miquel Verd. Ell mateix va començar parlant d’un estudi en el que va participar quan era becari entre els anys 1995 i 1997 que es preocupava per la relació entre la formació i l’ocupació de diferents perfils de treballadors i per “com les empreses feien servir l’ocupació dels treballadors”.
 
A continuació, Maribel García va recordar com va començar a treballar amb Joaquim Casal i va definir el pas cap al mercat de treball com “una transició complexa en què sempre cal tenir en compte la dimensió longitudinal”. Ella va plantejar l’escola “com a element inclusiu”, i va remarcar la necessitat que l’estat conegui “els diferents perfils de joves”. Va parlar també de la necessària mirada interseccional a aquesta qüestió. Per acabar, va remarcar la importància de saber “on està l’abandonament escolar i ser conscients que la transició està marcada per una governança multinivell, és a dir en què intervenen diferents actors”.
 
Després, Rafael Merino va parlar d’una de les seves primeres recerques que tenia a veure amb els motius pels quals els joves triaven o no triaven la formació professional. També va parlar de la Garantia Juvenil, “una iniciativa europea que té per objectiu garantir que les persones joves aturades entre 16 i 29 anys puguin rebre una oferta d'ocupació, de formació o tenir un període de pràctiques laborals”.
 
Tot seguit, Àfrica Cardona va parlar dels bons resultats que ofereixen els centres integrals a l’hora d’afavorir les transicions formació-ocupació, aquest èxit es fonamenta en què “no separen l’ocupació de la formació”. També es va parlar de la formació dual i de les dificultats que suposa la seva implantació, ja que “no sempre és fàcil combinar la formació i les pràctiques en empreses del sector”. A més, va lamentar que “hi ha joves que es queden enrere en competències digitals”.
 
D’altra banda, al segon bloc es va tractar la situació actual dels joves al mercat laboral. Homs va posar sobre la taula l’aparent contradicció entre el fet que “les empreses diuen que no troben joves ben formats i que no són rendibles perquè no tenen la formació que haurien de tenir, i al mateix temps els joves estan descontents amb les condicions de treball que ofereixen les empreses”. Verd va començar destacant que “avui en dia la precarietat no es pot entendre només vinculada al tipus de contracte, sinó que s’ha de mirar més enllà. Ha disminuït molt la temporalitat, però no ho ha fet la precarietat perquè hi ha dificultats per trobar habitatges o salaris molt baixos”.
 
Tot seguit, Merino va intervenir per refermar “la necessitat d’una mirada més longitudinal” i no oblidar que existeixen diferents tipus d’insercions laborals. En aquest sentit va recordar la tipologia d’insercions que va plantejar Joaquim Casal en el seu moment, que consideraven els diferents tipus de transicions i la formació de cada persona.
 
Maribel Garcia va insistir en la idea que “no tots els joves són iguals” i va afegir que “l’educació funciona com un efecte protector i permet protegir contra la precarietat més dura”. A més, va apuntar en la necessitat de tenir en compte el gènere per estudiar l’abandonament escolar.
 
Àfrica Cardona també va destacar les diferències entre internes entre les persones joves i que “les subvencions a contractació no serveixen quan hi ha joves sense formació”.
 
Homs va obrir un tercer bloc en què va plantejar si es podia aconseguir una garantia juvenil de veritat, que proporcionés una bona formació o una  bona ocupació per als treballadors joves. Tots van coincidir que “cal un disseny més personalitzat tenint en compte les característiques del territori”, encara que van subratllar “la dificultat d’intervenir per evitar l’abandonament”.

El Congrés de Joves en Sociologia, així com el Congrés Català Internacional de Sociologia que es va fer el dijous 13 i el divendres 14 de juliol, va ser organitzat per l'Associació Catalana de Sociologia, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i el Departament de Sociologia de la Universitat de Barcelona.