El SPL ofereix un nou servei per a l'adequació de la veu a la identitat de Gènere
El Servei de Psicologia i Logopèdia (SPL) de la Facultat de Psicologia de la UAB ofereix un nou servei especialitzat en la feminització i masculinització de la veu. Aquest servei s’adreça a persones transgènere i altres col·lectius que necessiten adequar la seva veu a la seva identitat de gènere o a les seves necessitats professionals.
08/07/2024
Des del 2017, la UAB compta amb un protocol per regular el canvi de nom sentit sense requisit de cap diagnòstic de disfòria de gènere ni cap tractament mèdic. Des de la seva implementació, 146 persones han sol·licitat el canvi de nom a la UAB.
Per complementar aquest suport a la identitat de gènere, s’ha observat una necessitat creixent de serveis especialitzats en la modificació de la veu. En els darrers anys, els trastorns de la veu han adquirit una importància creixent, afectant no només professionals que depenen de la veu per treballar, sinó també altres col·lectius. L'impacte dels problemes de salut relacionats amb la veu és ara accessible per a tothom, i la seva importància s'amplifica quan els canvis vocals provoquen estrès o dificulten les interaccions socials, professionals o familiars. En conseqüència, les necessitats de les persones que volen aconseguir una veu femenina o masculina augmenten constantment, feina què es fa des de la Logopèdia i que comunament es coneix com a feminització o masculinització de la veu, encara que un terme més precís seria processament de la veu i la parla per a la confirmació del gènere.
La percepció de trets femenins o masculins a la parla depèn tant de l'anatomia com del seu funcionament, la fisiologia. La feminització de la veu no consisteix a convertir-la ni aguditzar-la. Una veu femenina necessita uns mínims respecte al to, però no és aquest el "requisit" per a ella. L'objectiu de la feminització de la veu és modificar el gest vocal i mantenir la tonalitat aguda, així com feminitzar els patrons neurofisiològics. No és una tasca ràpida, ja que implica canviar hàbits arrelats i treballar aspectes com la prosòdia, la gestualitat, l'autoconfiança, la resistència muscular, el suport diafragmàtic, la parla i l'adequació estètica.
De la mateixa manera, la masculinització de la veu no consisteix només a fer-la més greu. El to canvia amb la teràpia hormonal masculina, però és necessari modificar trets femenins arrelats per aconseguir una veu funcional i estèticament masculina. La teràpia logopèdica, juntaments amb la teràpia hormonal, ajuda a modificar el gest vocal, l'entonació, la ressonància, la respiració i la modulació. S'ha de tenir en compte que l'hormonació exògena (farmacològica) sols modifica un dels tres paràmetres laringis respecte a l'hormonació endògena (biològica), la qual cosa, tot i agravar el to vocal posa les cordes vocals en risc d'adquirir patologia. La logopèdia, doncs, proporciona, a més a més, una prevenció i seguretat vocal.
Actualment, la Sanitat Pública ofereix pocs serveis especialitzats i llistes d'espera molt llargues. Hi ha pocs serveis de Logopèdia especialitzats en veu, i encara menys en feminització o masculinització de la veu. Els centres hospitalaris privats no s'impliquen en crear unitats de veu privades, hi ha manca d'orientació i informació adequades i des d'alguns serveis de cirurgia, per desconeixement, es ven que amb la cirurgia no cal la logopèdia (quan en absolut és així, com s'ha demostrat), i no s'informa convenientment dels riscos per a la veu.
En resposta a aquesta situació, el Servei de Psicologia i Logopèdia (SPL) de la Facultat de Psicologia de la UAB ha creat un nou servei dedicat a la feminització i masculinització de la veu. Aquest servei està adreçat a diverses persones:
- Homes transgènere MaH (Dona a Home), que necessiten reduir els trets femenins de la veu i ajustar la força de la pressió subglòtica per evitar futures patologies vocals.
- Dones transgènere HaM (Home a Dona), que necessiten modificar el gest vocal i la tonalitat.
- Persones no binàries que necessiten treballar la seva veu respecte a la seva identitat de gènere no binària.
- Persones no trans que desitgen feminitzar la seva veu.
- Actors que necessiten adquirir una veu femenina o masculina per a un paper específic.
- Pacients amb patologies vocals que alteren la percepció social de la seva veu.
Els objectius d’aquest servei són ajudar a feminitzar o masculinitzar la veu de les persones transgènere i altres col·lectius, així com ajudar aquells que necessiten adquirir una veu específica per motius professionals. També es vol donar suport a les dones que han vist la seva veu masculinitzada per causes hormonals i als homes la veu dels quals no ha canviat adequadament durant la pubertat.
El personal de l'SPL encarregat d'aquesta tasca és especialista en veu i en té una llarga experiència en aquest àmbit concret de la feminització/masculinització de la veu i la parla.
D’aquesta manera, l’actuació del SPL no s’adreça únicament a les persones que pateixen qualsevol trastorn psicològic i/o logopèdic, sinó que també contempla l’acompanyament, l’orientació, el suport i la intervenció en els seus contextos de vida i amb les persones, grups i organitzacions que en formen part.
Per a obtenir més informació o per demanar cita, pots contactar amb el SPL a través dels següents telèfons: 93 581 29 01, 93 581 24 60 o enviar un correu electrònic a spl@uab.cat .