• Portada
30/11/2022

El projecte SO-CLOSE crea diferents eines digitals per combatre l'exclusió de les persones refugiades

Captures de pantalla d'eines SO-CLOSE

Al llarg de tres anys, l’equip coordinat des de la UAB ha cocreat continguts culturals digitals d’ús obert que ara es troben disponibles per a la seva consulta i adaptació a la Plataforma del Centre de Memòria del projecte.

Fa tres anys es va iniciar el projecte europeu SO-CLOSE, coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i dedicat a afavorir la cohesió social entre les persones refugiades i les societats europees d’acollida. Amb aquest objectiu, l’equip de recerca ha desenvolupat eines digitals i artístiques innovadores per afavorir la comprensió mútua, a través de les quals s’han posat en comú les experiències vitals de persones refugiades amb els records de supervivents de conflictes europeus com ara la guerra de Bòsnia, la Guerra Civil espanyola o l’Holocaust que es conserven als centres de memòria històrica.

Durant la primera fase del projecte es va treballar conjuntament amb persones refugiades, institucions culturals i ONG. Es van recollir les seves experiències i necessitats i es van definir les eines educatives i culturals a partir de memòries personals i narracions que han quedat recollides en mapes digitals, exposicions virtuals i documentals interactius.

Ara, les eines generades s’han posat a l’abast de les institucions que vulguin perquè puguin mostrar narracions relacionades amb la migració i el patrimoni amb tres punts de vista diferents: la coincidència del passat i del present geogràfic, l'impacte visual i immersiu de les històries i, finalment, la participació de la persona usuària.

Un mapa interactiu per navegar i aprendre sobre històries de migracions passades i presents

Una de les eines desenvolupades és un «mapa de la història» en què la geografia és el fil conductor principal que relaciona el passat i el present. El mapa permet explorar el passat i el present d’una manera interactiva a través de llocs, rutes migratòries i històries personals, mapats i il·lustrats amb recursos multimèdia, descripcions contextuals i amb testimonis i narracions de diferents moments cronològics.

Els usuaris poden navegar i fer parades al llarg del mapa de la història per centrar-se en punts d'interès, llocs o històries específics. Cada parada compta amb mòduls narratius referents al passat o al present formats per textos descriptius, vídeos, àudios, imatges o enllaços.

Un vídeo documental interactiu i immersiu

El projecte SO-CLOSE també ha treballat en un vídeo documental interactiu i immersiu basat en narracions digitals multimèdia visualment atractives sobre el patrimoni migratori. Els espectadors poden veure entrevistes i testimonis en primera persona a través d’un format interactiu i immersiu i  de camins de navegació no lineals.

Col·leccions i relats participatius en una exposició virtual

L’exposició virtual SO-CLOSE recull un catàleg d’històries i objectes per a una experiència atractiva de descobriment i aprenentatge. És una exposició participativa i col·laborativa, que permet a les comunitats compartir elements tangibles i intangibles del seu origen o país d’acollida, fotografies i escaneig en 3D d’objectes i creacions artístiques.

L'eina permet a l'usuari final contribuir amb nous materials, complementant l'exposició i el catàleg i enriquint les narracions.

Espai museístic en línia

Els continguts produïts dins del projecte, així com els nous continguts que es generin en el futur, estan agrupats a la Plataforma del Centre de Memòria (MCP, per les sigles en anglès de Memory Center Platform), un espai virtual multilingüe en anglès, italià, espanyol, català, grec i polonès que permet al públic general i especialitzat mostrar, emmagatzemar, cercar, visualitzar, compartir, descarregar, agregar i crear nous continguts de patrimoni cultural sobre persones refugiades i migrades.

Les eines SO-CLOSE han estat creades gràcies a la participació dins del projecte de les empreses de noves tecnologies Tempesta Media i el grup Engineering, el Consorci del Museu Memorial de l'Exili (MUME), la Universitat de Girona, la Universitat de Lund (Suècia), l’Associació Villa Decius (Polònia), la Fundació Escola de Pau Monte Sole (Itàlia), el centre de recerca i tecnologies CERTH (Grècia) i el Fòrum Grec de Refugiats, integrants del consorci coordinat per la UAB.

Més informació

 
View low-bandwidth version