El Fòrum de Normes Alimentàries QSA, consultat per una alerta alimentària internacional en gelats
El diari Ara va publicar, a finals de juny, diverses informacions referents a la retirada de fins a 90 tipus de gelats a França per contenir nivells no permesos d'òxid d'etilè. El Director del Fòrum QSA de Normes Alimentàries, el Dr. Juan Ramón Hidalgo, va ser consultat per aquest mitjà de comunicació per avaluar aquesta alerta alimentària internacional, que havia arribat també al nostre país, i explicar que es podia seguir la traçabilitat dels productes contaminats a fi d'evitar que arribessin al consumidor final.
20/07/2021
"Es pot fer la traçabilitat dels lots. Si salta l'alarma a França d'uns lots que contenen sèsam de l'Índia, se'ls localitza i se'ls aparta ràpidament"
El Director del Fòrum de Normes Alimentàries QSA d’EPSI-FUAB, el Dr. Juan Ramón Hidalgo Moya, va ser consultat fa uns dies pel diari ARA sobre l’alerta alimentària que va afectar a França i que va comportar la retirada de fins a 90 tipus de gelats per contenir ingredients contaminants per la presència d’òxid d’etilè en uns nivells no permesos. Aquesta substància s'utilitza per desinfectar espècies i llavors, com la del sèsam, i des del 2011, està prohibit el seu ús per sobre de 0,05 mg/kg a la Unió Europea, perquè es va descobrir que era cancerígena, tot i que hi ha països com l'Índia, que encara la feia servir per diversos usos.
Segons va informar aquest mitjà de comunicació, des de setembre del 2020 s'havien retirat al país gal més de 7.000 productes. L’alerta alimentària que afectava als gelats també havia arribat a Espanya i havia estat comunicada per part de l’AESAN (Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició).
Segons Hidalgo era probable que haguessin arribat alguns lots contaminats de gelats a Catalunya, però que ja s'havien localitzat i retirat de la venda."Es pot fer la traçabilitat dels lots. Si salta l'alarma a França d'uns lots que contenen sèsam de l'Índia, se'ls localita i se'ls aparta ràpidament", afegeix l'advocat especialista en Dret de la Qualitat i la Seguretat Alimentària, que durant la seva trajectòria professional ha gestionat diverses alertes que han afectat a productes de categories diferents i que han estat gestionades a la Unió Europea i a tercers països.