El CAC dedica l'apunt del butlletí als discursos d'odi i la LGBTI-fòbia

Logo CAC

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha dedicat l’apunt del Butlletí d'informació sobre l’audiovisual a Catalunya (BIAC 27) als discursos d’odi i la LGBTI-fòbia. 

05/06/2024

Davant la tendència a l’alça de postures d’extrema dreta i reaccionàries que defensen arguments discriminatoris, des del CAC han dedicat l’apunt del BIAC 27 als discursos d’odi i l’LGBTI-fòbia.

Per una banda, han presentat les noves Recomanacions sobre el tractament de les persones LGBTI+ als mitjans audiovisuals que han publicat el CAC, el Departament d’Igualtat i Feminismes i el Col·legi de Periodistes de Catalunya. Es tracta d’una eina adreçada a professionals de la comunicació que esperen “que serveixi per fomentar una representació mediàtica més diversa, igualitària i no discriminatòria”.

Les principals recomanacions són incorporar la perspectiva i la veu LGBTI, més interseccionalitat i més visibilitat, redaccions inclusives i formació activa, més personatges LGBTI+ a les ficcions, també protagonistes, combatre amb arguments de discursos d’odi, respectar el nom i els pronoms i informar sobre les agressions i sobre els recursos a l’abast de les persones agredides.

Per l’altra, han fet ressò d’un estudi de la UOC sobre els mecanismes de queixa de la ciutadania en relació amb els discursos d’odi als mitjans. A la recerca s’analitzen deu anys de queixes rebudes al CAC i al Consell de la Informació de Catalunya, i també es fa una comparativa de com la normativa catalana, espanyola, europea i internacional tracta i interpreta la qüestió dels discursos d’odi.

Les conclusions principals de l’estudi són la baixa incidència de queixes, el fet que no hi ha un únic òrgan regulador amb capacitat sancionadora, sinó que hi ha per audiovisuals, impresos i en línia, la manca de confiança amb el CAC per part de les entitats i es posa sobre la taula el debat sobre les resolucions jurídiques.

En aquest sentit, es fan una sèrie de propostes i consideracions adreçades a organismes reguladors. En primer lloc, impulsar accions per millorar el coneixement de la ciutadania dels seus drets i deures i el desenvolupament d’una cultura democràtica. En segon lloc, Engegar accions internes per millorar la confiança de la ciutadania en els mecanismes per queixar-se. En tercer lloc, Interpretar la normativitat per garantir la protecció dels grups socials discriminats històricament. Altres propostes són que les entitats del tercer sector incorporin als seus objectius immediats el coneixement i l’ús competent de la normativitat antidiscriminatòria que aborda els discursos d’odi i recuperar el debat social sobre la regulació del dret a la informació i la comunicació i revisar l’àmbit competencial dels òrgans reguladors independents.

A més, al BIAC trobareu informació actualitzada sobre l’oferta i el consum de televisió, d’audiovisual en línia i de ràdio a Catalunya. Per llegir el butlletí cal adreçar-se a aquest enllaç.