David Arcusa i Pol Mantero: "Volíem aprofitar l'oportunitat de conèixer com es gestionen els riscos de seguretat en un context diferent"
David Arcusa i Pol Mantero, estudiants de 2n curs del Grau de Prevenció i Seguretat Integral, han pogut visitar la Biznesa augstskola Turïba (Universitat de Turïba BAT), a Letònia, amb l'Eramus+ Blended Intensive Programme i participar del Curs de "Security Risk Management".
20/06/2024
Els entrevistem per poder aprofundir en aquesta experiència, a més de la notícia que se’n va fer on s’explicava la seva participació al curs.
-
El Programa BIP són unes estades internacionals molt curtes. Com valoreu tenir oportunitats així, més enllà dels intercanvis d’estudis clàssics dels Erasmus+?
David Arcusa: Valoro molt positivament tenir oportunitats com el Programa BIP, ja que permeten experimentar una immersió internacional intensa, però curta; perfecte per aquells que no poden comprometre's a una estada llarga. A més, aquestes ofereixen una perspectiva diferent i complementària als intercanvis clàssics d’Erasmus+, enriquint la meva formació acadèmica i personal.
Pol Mantero: Ofereixen experiències culturals i acadèmiques valuoses, amb una major flexibilitat i diversitat d'opcions, és una manera diferent i més curta de realitzar cursos i estades a l'estranger.
-
En què va consistir el procés de selecció?, quines competències creieu que us van ajudar a ser seleccionats?
DA: El procés de selecció va incloure la presentació del meu expedient acadèmic i es va basar, principalment, en la meva nota mitjana.
PM: Vaig entrar per la nota o qualificació que tenia de mitja, junt amb el títol que tinc d’anglès certificat. Això em va donar moltes més oportunitats per guanyar el procés de selecció.
-
Per què vau decidir fer el BIP a Letònia?
DA: Vaig decidir fer el BIP a Letònia perquè la Universitat de Turība (BAT) és reconeguda pel seu programa en Security Risk Management. A més, Letònia és un país amb una història i cultura fascinants, i volia aprofitar l’oportunitat per conèixer de primera mà com es gestionen els riscos de seguretat en un context diferent del nostre.
PM: Per l'oportunitat d'explorar un país amb una cultura diferent i per l'excel·lent reputació del curs en Security Risk Management ofert per la Universitat de Turība. I també perquè l’any passat vaig realitzar un curs similar i l'experiència va ser molt enriquidora.
-
Com va ser la vostra estada a la Biznesa augstskola Turība (Universitat de Turïba BAT)? Com era la Universitat?
DA: La meva estadava ser molt enriquidora. La Universitat té unes instal·lacions modernes i un ambient acadèmic molt dinàmic. Els professors eren molt accessibles i experts en les seves matèries, cosa que va contribuir a fer la meva experiència educativa molt valuosa.
PM: Va ser molt positiva. Em vaig sentir com a casa, ja que també comptava amb estudiants d’altres països i ètnies diferents de les quals podia conèixer i aprendre d’elles. És una universitat moderna amb professors qualificats i un ambient acollidor per als estudiants internacionals.
-
En què consistia el curs en Security Risk Management? Qui cursava aquesta formació? Què t’emportes de tornada?
DA: El curs en Security Risk Management consistia en una sèrie de classes i tallers pràctics sobre la identificació, avaluació i gestió de riscos de seguretat. La formació estava dirigida a estudiants internacionals i locals amb interès en el camp de la seguretat. M'emporto coneixements pràctics aplicables a la meva futura carrera, una xarxa internacional de contactes i una visió més àmplia sobre la gestió de riscos.
PM: El curs es basava en la gestió de riscos de seguretat en entorns diversos, però ens vàrem centrar en la ciberseguretat. Em va proporcionar coneixements pràctics i teòrics que em seran útils en la meva carrera, també en el futur per proporcionar-me experiència i currículum a nivell de buscar feina o tindre mèrits.
-
Què tal són els estudis en Seguretat i Prevenció d’allà? Us han servit per ampliar la vostra visió de l’àmbit?
DA: Els estudis en Seguretat i Prevenció a Letònia són molt complets i ben estructurats. He pogut veure diferents metodologies i enfocaments que m’han ajudat a ampliar la meva visió i a entendre millor les diverses pràctiques internacionals en aquest camp.
PM: Són rigorosos i ben estructurats. L'experiència m'ha ajudat a ampliar la meva visió de l'àmbit, aportant noves perspectives i metodologies.
-
Quins objectius teniu de cara al futur pel que fa als vostres estudis, i a la vostra carrera professional?
DA: De cara al futur, vull continuar aprofundint els meus coneixements en seguretat i prevenció, possiblement realitzant un màster especialitzat. Professionalment, m'agradaria dedicar-me a la gestió de riscos de seguretat en una empresa multinacional o en cossos de seguretat. Vull aplicar els coneixements adquirits per contribuir a crear entorns laborals més segurs i eficients, i tenir un impacte positiu en la protecció i el benestar dels treballadors.
PM: Els meus objectius futurs inclouen completar els meus estudis amb èxit, obtenir experiència pràctica en seguretat i prevenció, i contribuir a la seguretat global mitjançant una carrera professional en aquest camp.
-
Animaríeu als estudiants de Seguretat i Prevenció Integral a demanar unes pràctiques internacionals, marxar d’Erasmus o fer un Programa BIP?
DA: Definitivament! Animaria als estudiants de Seguretat i Prevenció Integral a aprofitar qualsevol oportunitat internacional, sigui unes pràctiques, un Erasmus o un Programa BIP. Aquestes experiències no només amplien els teus coneixements acadèmics i professionals, sinó que també et permeten créixer personalment i desenvolupar una mentalitat global, la qual cosa és essencial en el món d'avui.
PM: Sí, els animaria a sol·licitar pràctiques internacionals, Erasmus o un Programa BIP. Aquestes experiències amplien horitzons, milloren les habilitats professionals i personals, i ofereixen una visió global de la Prevenció i Seguretat.