Comunicar per transformar: la igualtat de gènere traspassa fronteres

Guillem Borràs, Marc Espín i Laura Casamitjana al plató durant l'acte.
Guillem Borràs, Marc Espín i Laura Casamitjana al plató durant l'acte.

La Facultat de Ciències de la Comunicació va acollir una de les activitats de la Universitat Autònoma pel 8 març, el dia de la dona. Durant la jornada es van poder seguir dues taules rodones; la primera sota el títol "explicar des d'Europa a la dona d'Amèrica Llatina: l'experiència de dos projectes d'investigació-acció" i la segona, sobre la "construcció de la pau amb enfocament de gènere: conflictes i violència contra les dones del món". 

07/03/2023

Per tal de construir la pau en aquests països és necessari "conèixer els drets i com aquests s'han d'exigir"

La primera taula va estar presentada per Guillem Borràs i hi van participar Laura Casamitjana, periodista de la UAB i responsable del projecte 'Berracas, dones víctimes-supervivents del conflicte armat a Colòmbia' i de Marc Espin, president de l'ONG Descartados, que defensa la dignitat de les persones grans a El Salvador, i professor del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la UAB. 

En aquesta, es van donar a conèixer els dos projectes; Descartados i Berracas, que es poden veure exposats al passadís facultat. Amb ells es va tractar del paper de la dona en els països de Llatinoamèrica i Centreamèrica, els drets humans i el ressò d'aquests projectes i situacions als mitjans de comunicació. 

Una exposició de dos projectes amb enfocaments molt diferents; Descartados, tracta sobre l'abandonament de la gent gran a El Salvador sense entrar a parlar de la desigualtat de gènere. Berracas, en canvi, se centra en la figura de la dona en el conflicte armat de Colòmbia i en com el país ha estat en silenci per la supervivència perquè "la por va fer que callessin". 

Tot i que l'enfocament és diferent la dona és protagonista en ambdós projectes, on es poden veure les seves experiències i la violència que pateixen, la qual comparteix eixos comuns com el patriarcat, el racisme o el masclisme. Per molt que no hi hagi una mateixa realitat, s'intenten generar punts de trobada per tal de poder aprendre mútuament, entre Europa i l'Amèrica Llatina. 

Actualment, els dos projectes són un èxit i compten amb relats molt potents, però han hagut d'afrontar moltes dificultats. Els ha costat trobar els recursos per tal de finançar aquests projectes que són tan necessaris. Són experiències molt humanes que han portat a moltes dones a poder explicar el que feia molts anys que callaven. 

La segona taula va estar presentada per Adrián Vázquez i hi van participar Sílvia Plana Subirana, coordinadora de l'àrea de "Memòria, Convivència i Reconciliació", de l'Institut Català de la Pau (ICAP). Al seu costat, Catalina Gayà, periodista i escriptora, a més de ser Coordinadora de la Comissió d'igualtat i professora de la UAB. 

En aquesta, es va parlar del compromís de les dones per construir societats millors, com a "subjectes actius del canvi", i dels drets d'aquestes a l'Amèrica Llatina i a Europa. Un moviment global que les dones tenen en comú on "no podem fer distincions entre països". Però, on cadascú ha de reconèixer els privilegis i les responsabilitats d'aquests. 

Una exposició molt clara sobre el tractament la situació de les dones a l'Amèrica Llatina i la necessitat de compartir-ho amb respecte, empatia i humilitat. Dues ponents que van ser crítiques amb el món actual, amb el món capitalista i com en aquest es tracta les dones. Les dues protagonistes estan molt compromeses per tal de lluitar per unes millors condicions de les dones. 

Per tal de construir la pau en aquests països és necessari "conèixer els drets i com aquests s'han d'exigir". Es tracta de posar les persones al centre del debat i conèixer la diversitat cultural i les relacions entre persones. 

Amb aquest van començar als diversos actes que es duran a terme a la Universitat Autònoma de Barcelona pel dia de la dona. A la biblioteca de Comunicació es pot veure l'exposició de Descartados i es durà a terme un taller sobre com descolonitzar la mirada, per la inscripció s'hauran de posar en contacte amb la comissió d'igualtat.