Alice Evans sobre "La Gran Divergència de Gènere" en un seminari del DEC

El 13 de juny passat, es va dur a terme un dels seminaris del grup de recerca Democracy, Elections and Citizenship (DEC), amb una convidada especial, la professora Alice Evans, que va presentar el seu projecte de llibre "La Gran Divergència de Gènere" .
11/07/2023
Alice és una reconeguda docent i acadèmica al King's College London, on ocupa el càrrec de Senior Lecturer. A més, és Associada de la Facultat al Centre de Desenvolupament Internacional a la Universitat de Harvard. La seva investigació se centra en lestudi de les desigualtats de gènere i la seva relació amb els processos de desenvolupament i canvi social.
Al llibre que està desenvolupant en l'actualitat, titulat "La Gran Divergència de Gènere" ofereix una visió integral i essencial per comprendre les dinàmiques patriarcals i en què explica per què, uns contextos han arribat a nivells més alts d'igualtat de gènere que altres. Alice pren un enfocament multidisciplinari, en què se submergeix en diversos camps de recerca i coneixement, i no discrimina cap enfocament metodològic. El seu enfocament és únic ja que pretén abastar totes les regions i tots els països del món; proporciona una visió àmplia alhora que profunda i perspicaç de les raons per les quals unes societats s'han desenvolupat de manera més equitativa que d'altres.
En la presentació, la professora Evans va aprofundir en la seva hipòtesi principal, i en diversos casos que il·lustren aquesta trajectòria i que desvetllen els orígens i l'evolució del patriarcat, els impulsors de la igualtat de gènere i les diferències regionals. Alice sosté que l'aparició de la divergència de gènere va tenir lloc durant la revolució neolítica. En certs contextos on no es feia servir l'arada, la terra tenia poc valor, cosa que resultava en l'absència del desenvolupament de sistemes d'herència patrilineal i, en conseqüència, en una mínima importància atorgada a les preocupacions relacionades amb la paternitat. Per contra, en els contextos on es feia servir l'arada, la terra adquiria un valor significatiu, la qual cosa portava a una major importància atorgada a la paternitat. Com a resultat, es van establir llinatges patrilocals per assegurar l'herència de la riquesa.
El seu treball de recerca ha generat un gran impacte en el camp dels estudis de gènere i ha estat àmpliament reconegut pel seu enfocament innovador i la seva aportació valuosa a la comprensió de les desigualtats de gènere en diferents regions.
Els assistents al seminari van quedar captivats per la presentació d'Alice Evans, que va combinar una investigació empírica sòlida amb una narrativa accessible i captivadora. La seva feina ha estat reconeguda per la seva capacitat per generar un diàleg significatiu. Alice destaca especialment en la seva forma de fer recerca i participar a la comunitat acadèmica, un sistema del qual és obertament critica. Tot i que no sol freqüentar conferències, està molt activa a Twitter, escriu un bloc i té també un podcast, en què va compartint totes les qüestions que va abordant en la seva investigació.
La publicació del llibre està prevista per al 2029, amb l'editora Princeton University Press. Per obtenir més informació sobre el treball de la professora Alice Evans, es convida els interessats a visitar el seu lloc web oficial.
Els seminaris DEC tenen lloc aproximadament, un cop al mes, on tant persones de fora com de la casa estan convidades a participar-hi i presentar-hi els seus treballs. Per a més informació, podeu consultar la pàgina web del DEC, o escriure a gr.dec@uab.cat.