Acord per impulsar la col·laboració educativa en simulació a l'Hospital Vall d'Hebron

 Vall d'Hebron

L’Hospital Universitari Vall d'Hebron i Cleveland Clinic han signat un acord per impulsar la col·laboració educativa en simulació. Aquest conveni permetrà que el Vall d’Hebron Centre de Simulació Clínica Avançada i Cleveland Clinic posin en marxa programes de formació de docents especialitzats en simulació, comparteixin recursos destinats a facilitar la transmissió de coneixement i col·laborin en projectes de recerca i innovació sobre educació sanitària.

10/02/2025

La doctora Mónica Rodríguez, associada clínica del Departament de Cirurgia de la UAB i directora de Docència de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i del Vall d’Hebron Centre de Simulació Clínica Avançada, subratlla la importància d'aquest acord: «Aquesta col·laboració no només reforça la nostra aposta per la formació d'alt nivell, sinó que ens permet compartir i enriquir el nostre coneixement amb una altra institució de referència mundial. Estem convençuts que aquesta aliança tindrà un impacte positiu en el nostre objectiu de contribuir, mitjançant la formació, a una atenció sanitària amb més seguretat i qualitat».

El doctor Eduardo Mireles-Cabodevila, director mèdic del Centre de Simulació de Cleveland Clinic, destaca la novetat que suposa aquesta col·laboració per al centre estatunidenc: «És la primera vegada que establim una aliança d'aquest tipus, motivada per la identificació d'àrees comunes de col·laboració com el desenvolupament professional i l'ús de la realitat virtual. A partir d’aquí també veiem que es poden desenvolupar noves línies d'investigació. Som dos centres amb missions molt similars i això ha provocat una sinergia singular i efectiva».

Els dies 6 i 7 de febrer, Kathleen Mau, directora administrativa del Centre de Simulació de Cleveland Clinic, i dos professionals més d’aquest centre especialistes en infermeria i amb un enfocament en diferents especialitats, com ara urgències o geriatria i pediatria, van visitar l’Hospital Universitari Vall d’Hebron amb l’objectiu d’explorar possibles col·laboracions en projectes futurs.

Formació conjunta d’instructors

Amb l'objectiu de millorar les habilitats dels educadors en simulació, el conveni contempla la creació de cursos conjunts d'instructors, que es desenvoluparan tan en línia com de manera presencial a les instal·lacions de cada centre. Els instructors formats en aquests cursos podran impartir formació a altres professionals sanitaris i estudiants en els dos centres. D’aquesta manera es promourà la transferència de coneixement i l'aprenentatge col·laboratiu.

Entre les primeres iniciatives que ja s’han dut a terme en el marc de l'acord de col·laboració hi destaca el curs SEVA (Standard Education for Ventilatory Assistance), desenvolupat per la institució estatunidenca. Aquest curs, fet per primera vegada a Europa, ofereix una formació exhaustiva en assistència ventilatòria i s’assegura que els professionals sanitaris adquireixin els coneixements i les habilitats necessaris per proporcionar una atenció òptima en situacions crítiques. Per la seva banda, l’Hospital Universitari Vall d'Hebron aporta la seva innovadora plataforma SIMOONS, una eina de simulació clínica virtual que permet l’entrenament en remot d’equips multidisciplinaris per a l’atenció de pacients en diversos escenaris clínics.

A més, l'acord inclou la possibilitat de visites bilaterals de professionals sanitaris a ambdós centres, amb la finalitat de reforçar l'experiència educativa i fomentar la innovació en la pràctica clínica.

Investigació i innovació en educació clínica

Amb aquest conveni, que s’ha articulat a través de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), també s’afrontarà la identificació de necessitats educatives, el disseny d'activitats de simulació clínica i la realització de projectes d'investigació que inclouran estudis observacionals i experimentals en educació, així com les publicacions científiques que se'n derivin. Un altre dels punts recollits a l'acord és la creació d'un Consell de Supervisió Educativa en Simulació, en què cada institució nomenarà dos membres del seu equip docent per gestionar i supervisar els esforços col·laboratius. Aquesta estructura permetrà una coordinació fluida de les activitats conjuntes i assegurarà que es compleixin els objectius establerts.

Un impuls a la visibilitat i col·laboració internacional

Per augmentar la visibilitat i l'impacte de la col·laboració, ambdues parts es comprometen a participar en esdeveniments destacats del sector sanitari, com la Setmana de la Simulació a l’Hospital Universitari Vall d'Hebron, on es compartiran resultats i experiències per promoure l'intercanvi de coneixement entre institucions d’arreu del món. El doctor Jordi Bañeras, coordinador del Vall d'Hebron Centre de Simulació Clínica Avançada i professor del Departament de Medicina de la UAB, destaca: «Amb aquest conveni, Vall d’Hebron es consolida com a centre de referència en la formació sanitària, enfortint la seva posició en l’àmbit internacional i garantint que les activitats formatives es mantinguin a l'avantguarda de les pràctiques més avançades en simulació clínica».