Newsletter de la Facultad
Boletín de la Facultad de Psicología de la Universidad Autónoma de Barcelona
Presentación
Número 18 - Julio 2024
Estimado profesorado y personal de administración y servicios de la facultad.
Ya ha pasado un curso desde que el equipo nos encargamos de la gestión de la facultad. Un curso que hemos vivido con intensidad, que nos ha permitido poner a prueba nuestra capacidad para afrontar multitud de vicisitudes y que nos ha permitido comprobar que nuestra ilusión se mantiene (casi) intacta.
Esto ha sido posible gracias a que el equipo inicial (Ander Chamarro, Sonia Darbra, Estrella Gelabert y Tomás Blasco), se ha visto completado con la incorporación de Albert Feliu (Coordinador de Psicología) y de Albert Espelt (Vicedecano de Alumnado y Promoción). También ha habido cambios en las Coordinaciones de Máster, donde Maria Alvarez se ha hecho cargo del de Psicología Jurídica y Forense, Susanna Subirà del Máster en Psicología General Sanitaria, y Quim Limonero del Máster de Investigación en Psicología Clínica y de la Salud. Queremos agradecer a las anteriores coordinaciones su dedicación.
Quiero también dedicar un momento a recordarle que el PAS de gestión académica se ha visto reforzado con dos personas, quedándose en este momento conformado por 8 personas. También hay que recordar que este curso las becarias de comunicación han sido Alejandra Guerrero (1r semestre) y Lidia Carulla (2n semestre). Sin todas ellas nuestra labor académica no sería la misma.
No obstante el buen funcionamiento global de este primer año, la gestión de la facultad no ha estado libre de tropiezos, pues, por ejemplo, la adjudicación de las prácticas externas y la comunicación con los tutores ha tenido que realizarse manualmente y sin el programa informático Geronimo que cayó (para siempre) con el ciberataque. Para el próximo curso esperamos mejorar este aspecto gracias a nuevas funcionalidades que se están añadiendo a SIGMA.
La Comisión de Asuntos Académicos, que ha asumido también las competencias de la de Comisión de Calidad, se ha renovado con la incorporación de Eva Penelo y Silvia Edo, como representantes del profesorado de psicología y logopedia, respectivamente.
Algunos de los temas en los que hemos estado trabajando este curso, han sido: a) la implantación del Máster de Psicología Jurídica y Forense, b) la evaluación única, que finalmente entrará en vigor el próximo semestre, c) la convocatoria de plazas de profesorado, que contribuirá a rejuvenecer la plantilla y disminuir la cantidad de profesorado precario, d) la adaptación de nuevos espacios docentes la biblioteca de humanidades), que contribuirán a paliar la falta de aulas por la docencia de grupos pequeños, e) las actuaciones para que el Servicio de Psicología y Logopedia que pasa a depender de la Fundación UAB, f) la adecuación de un espacio para comedor del PAS y PDI, y g) una sesión formativa por el profesorado (l) También es importante destacar que hemos elaborado las Pautas Política de la Facultad de Psicología frente a situaciones de acoso, conductas sexuales inapropiadas, discriminaciones y abusos de poder.
Paralelamente y en relación con el alumnado, hemos realizado, dentro del Plan de Acción Tutorial, una charla sobre salidas profesionales, impartida por el Colegio Oficial de Psicología de Cataluña. También, hemos celebrado la semana de la mujer, en la que se impartió un seminario de defensa personal femenina. Se celebró el Día Europeo de la Logopedia, con participación de profesionales de varios centros sanitarios. Por último, se ha empezado a trabajar conjuntamente con las personas delegadas y las de la asamblea un plan para la mejora del alumnado.
Tanto por el profesorado como por el alumnado, para el próximo curso hemos preparado una guía de bienvenida en formato electrónico. Y para el próximo curso, recuerde que la franja extralectiva de la facultad se ha trasladado a los lunes de 15 a 17 h.
A grandes rasgos esto es todo, sólo me queda mostrar la gratitud de todas las personas que formamos parte del decanato por su paciencia y colaboración, y desearos unas merecidas vacaciones. Nos vemos en septiembre.
Ander Chamarro
Decano
----------------------------------------
NOTICIAS
|
El Consejo de Gobierno de la UAB ha aprobado el cambio de nombre de la Facultad de Psicología, que a partir del curso académico 2025-2026 se denominará Facultad de Psicología y de Logopedia.
Anna Cuevas, Marta Megino y Maria Fernández son graduadas en Logopedia por la UAB y creadoras de GLIA, la plataforma especializada en formaciones sobre neurodesarrollo que arranca en 2024 con la voluntad de convertirse en un referente para los profesionales del sector.
El pasado 5 y 6 de julio, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) celebró las ceremonias de graduación de los estudiantes de la Facultad de Psicología. Los actos fueron un éxito rotundo, destacando la emoción y la satisfacción de los recientes graduados y sus familias.
El Servicio de Psicología y Logopedia (SPL) de la Facultad de Psicología de la UAB ofrece un nuevo servicio especializado en la feminización y masculinización de la voz. Este servicio se dirige a personas transgénero y otros colectivos que necesitan adecuar su voz a su identidad de género o a sus necesidades profesionales.
La Facultad de Psicología, Beneficiaria de Tres Proyectos de Innovación y Mejora de la Calidad Docente
La Facultad de Psicología ha sido galardonada con tres ayudas en la convocatoria de Proyectos de Innovación y de Mejora de la Calidad Docente 2024. Estos proyectos, que suman un total de 4.500€, marcarán un hito importante en el desarrollo académico y la innovación pedagógica de nuestra comunidad educativa.
Últimas plazas de la escuela catalana de verano de psicología
Del 8 al 11 de julio de 2024, la Escuela Catalana de Verano de Psicología programa 16 actividades formativas, en horario por la mañana y tarde, que incluyen la máxima diversidad de temáticas y ámbitos profesionales dentro de la psicología.
Se ponen en valor los TFG que promueven la transformación social a través de tres convocatorias de premios
Un año más, se premiarán aquellos Trabajos de Fin de Grado (TFG) que hayan realizado estudiantes de la Universidad Autónoma de Barcelona (UAB) y que, para su temática, promuevan el cambio o la transformación social. Hay tres convocatorias: una por los trabajos con perspectiva de género, otra por los que aborden cuestiones en torno al desarrollo sostenible y la justicia global, y una tercera por los realizados con metodología de Aprendizaje Servicio.
Las universidades catalanas se reúnen para debatir sobre los retos y oportunidades de la inteligencia artificial
140 personas de una docena universidades públicas y privadas, entre las cuales representantes de la UAB y del Parc de Recerca UAB, se reunieron el jueves pasado para debatir sobre la promoción de la innovación y la transferencia del conocimiento.
La Facultad de Psicología expresa apoyo a las activistas feministas procesadas del 8M
La Junta Permanente de la Facultad de Psicología de la Universidad Autónoma de Barcelona expresa su solidaridad con las siete activistas feministas acusadas por su participación en el corte de vías de los Ferrocarriles de la Generalitat de Catalunya (FGC) en Sant Cugat del Vallès durante la huelga feminista del 8 de marzo de 2018.
El Colegio Oficial de la Psicología de Madrid organiza una jornada gratuita para profesionales y estudiantes de Psicología, con ponencias de destacados expertos de España y Latinoamérica.
La Unidad de Estrés y Salud del Servicio de Psicología y Logopedia presenta un nuevo taller sobre la Gestión del Estrés y la Ansiedad en época de exámenes por todo el alumnado de grado.
Lucía Arqués Serra, estudiando de psicología de la UAB, ha sido galardonada con el premio a los mejores Trabajos de Fin de Grado con metodología ApS con el trabajo titulado "Projecte Rubica’t: Implementació d’un projecte de seguiment psicoemocional a persones nouvingudes a Rubí", cuya autoría comparte con Alba Alegre Pacheco.
Laura Pierola and Víctor Rodríguez star in the fourth season of the UAB campus visits "Racons amagats," a series of videos that bring UABers closer to discovering interesting places and services that you may not yet know exist.
El día 4 de abril de 2024, la Dra. Ingeborg Porcar impartió una ponencia sobre los primeros auxilios psicológicos a la XXX Semana Psicológica que tuvo lugar en la Universitat de Girona.
El CLC ofrece una formación en diferido sobre los trastornos motores del habla
La comisión de desarrollo profesional continuo del Colegio de Logopedas de Cataluña organiza una formación sobre los casos prácticos de trastornos motores del habla introduciendo la práctica basada en la evidencia.
Susana Villa, estudiant de psicologia de la UAB, ha estat guardonada amb el premi als millors Treballs de Fi de Grau amb perspectiva de gènere del curs 2022-2023 per la seva investigació titulada "Derrocando la torre de la violencia: La perspectiva de Género en la Terapia Familiar".
La UAB ha acogido la I Jornada sobre addicciones, bienestar y salud mental en jóvenes y adolescentes, el viernes, 12 de abril en la facultad de Psicología de la UAB. Organizada por el Grupo de Investigación en Estrés y Salud (GIES) de la UAB, y en el marco del Año de la Salud Mental en la UAB, ha puesto sobre la mesa cuestiones como el abuso de cannabis, el binge drinking o el uso problemático de internet entre los adolescentes y jóvenes. La solución a todo ello debe pasar, según los investigadores, por la regulación emocional de los jóvenes y adolescentes.
Una estudiante de la Facultad de Psicología de la UAB ha sido galardonada en el marco de la 7.ª edición del Premio Arcadi Oliveres a Trabajos de Fin de Grado de transformación para la Justicia Global.
El próximo 12 de abril de 9:15 a 13:30, la Facultad de Psicología acogerá una jornada sobre adicciones, bienestar y salud mental de jóvenes y adolescentes que se impartirá en la Sala de Grados.
Del 16 de febrero al 9 de marzo ha tenido lugar la 5ª edición de las Jornadas Interuniversitarias en línea de Práctica Logopédica, coorganizadas por la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universidad Complutense de Madrid, la Universidad de Oviedo y la Universidad de Murcia para complementar la formación práctica del alumnado de últimos cursos del Grado en Logopedia.
El 13 de marzo, de 13 a 15 h, tendrán lugar las «actividades de campus», organizadas por las facultades y la Escuela de la UAB. Se trata de actividades de carácter cultural, de participación o complementarias a las académicas (charlas, jornadas, conferencias, mesas redondas, actos institucionales singulares, etc.).
El taller "El día a día en una consulta de psicología. Barreras, soluciones y herramientas de gestión" permitirá mejorar las competencias en el día a día de una consulta de psicología y conocer qué dificultades se pueden encontrar y conseguir soluciones prácticas.
La Unidad de Emprendimiento del Servicio de Empleabilidad de la UAB ofrece este taller gratuito para aprender a crear una empresa de Psicología. Dirigido principalmente a los estudiantes de tercer y cuarto curso de estos estudios, aunque está abierto a todos los interesados estudiantes y alumni de la UAB. Irá a cargo del experto Carlos Martínez Lizama y se impartirá el próximo 19 de marzo, a las 14.00 h en la Facultad de Psicología.
Miércoles 6 de marzo, la facultad de Psicología realizó una serie de charlas divulgativas de la mano de profesionales del sector para celebrar el Día Europeo de la Logopedia.
Con motivo de la Semana Mundial del Cerebro 2022, del 11 al 14 de marzo, el Instituto de Neurociencias de la UAB y la CORE de Salud Mental han organizado una nueva edición de charlas del ciclo Cervella't. Se abordarán temáticas como el estrés, el miedo, la adversidad, la musica, la dieta, el envejecimiento y los trastornos. Se podrá participar de forma virtual, previa inscripción.
La actividad tendrá lugar el próximo miércoles 21 de febrero a las 13h en el aula P5 de la Facultad de Psicología de la UAB.
Miércoles 6 de marzo, de 16:00h a 20:00h, se realizará un seminario de defensa personal para mujeres al pabellón del SAF.
El 15 de febrero, de 15 a 17 h, tendrán lugar las «actividades de campus», organizadas por las facultades y la Escuela de la UAB. Se trata de actividades de carácter cultural, de participación o complementarias a las académicas (charlas, jornadas, conferencias, mesas redondas, actos institucionales singulares, etc.).
El próximo 7 de febrero se celebrará el acto de clausura de la 6.ª promoción del Máster Oficial de Psicología del Deporte y de la Actividad Física de la UAB.
Fins el 22 d’abril es poden enviar els projectes a la V Edició del concurs d’il·lustració i guanyar 150 euros i el primer any de precol·legiació al COPC gratuït.
Los estudiantes de tercero de logopedia presentan sus proyectos sobre cómo poder mejorar el lenguaje escrito en los alumnos de la clase de los grandes de las tres escuelas de la ZER utilizando la metodología “Aprendizaje en retos”.
Investigadoras de la UAB han publicado The Third Half, towards the creation of healthier research careers, un compendio de artículos internacionales sobre los problemas de salud mental y la gestión del bienestar que afectan a los jóvenes investigadores y sobre las estrategias basadas en la evidencia que ayudan a promover la salud mental positiva y reducir el estigma. Entre estas estrategias destaca el Tercer Tiempo, un programa de la Universidad que se lleva a cabo con éxito desde hace tres años.
En el marco del 25N, día Internacional de las violencias contra las mujeres, el pasado 27 de noviembre, se inauguró la exposición fotográfica
El 3 de noviembre se impartió la sesión Pasado, Presente y Futuro de la Logopedia Internacional
El viernes 3 de noviembre, la presidenta de la Asociación Española de Logopedia, Foniatría y Audiología impartió la sesión Pasado, Presente y Futuro de la Logopedia Internacional: de la Profesión en la Investigación.
Roser Granero, premio Doctora de Alcalá a la Excelencia Investigadora
Roser Granero, catedrática del Departamento de Psicobiología y Metodología de las Ciencias de la Salud, ha sido galardonada con el premio Doctora de Alcalá a la Excelencia Investigadora 2023 de la Universidad de Alcalá en la categoría de Ciencias Humanas y Sociales por su trayectoria investigadora en el ámbito de la psicología.
La facultad de psicología celebró, el pasado 23 de octubre, el acto de inauguración del curso académico 2023-24
En el acto de inauguración del nuevo curso académico se ha podido disfrutar de una conferencia a cargo del Dr. Pablo Fernández Berrocal con la sala llena de estudiantes y miembros de la comunidad académica.
La Red Catalana de Universidades Saludables otorgará un total de seis premios a los tres mejores trabajos de fin de grado (TFG) y a los tres mejores trabajos de fin de máster (TFM) relacionados con la prevención y mejora de la salud (salud física, salud alimentaria y bienestar emocional). Se pueden presentar los trabajos hasta el 27 de octubre. Los premios, que consisten en un total de 1.000 euros y un diploma, están dirigidos a todo el alumnado de las universidades catalanas. Aquí podéis consultar las bases de los premios.
Los puntos lilas quieren visibilizar y esclarecer los propios conceptos de acoso, así como informar de los circuitos, instrumentos y personas responsables de las políticas de igualdad de cada uno de los centros, así como del Observatorio para la Igualdad, que la comunidad universitaria tiene a su alcance.
Sesión de Acogida del programa TUTORESPORT
Eres estudiantes y lo compaginas con el deporte??
Si perteneces al plan:
- ADO o ADOP
- DAN o ARE
- ANC o ARCO
o has participado a los campeonatos del Mundo Universitario y/o a las Universidades de Invierno o Verano y/o campeonatos de España universitarios del curso académico anterior, entonces te interesa mucho esta sesión de acogida. El programa TUTORESPORT es para ti
Aquí tenéis las presentaciones que se pasaron el pasado jueves 21 de septiembre a la sesión de acogida para el alumnado de nuevo ingreso al Máster de Psicología General Sanitaria.
Evaluación única en la UAB
La normativa académica de la UAB permite acogerse a la evaluación única a partir del curso 2023/2024.
La UAB presenta la nueva web de coche compartida en el marco de la Semana Europea de la Movilidad, del 18 al 22 de septiembre. El próximo día 21 de septiembre se instalará una carpa informativa en el Espai SiS donde se dará a conocer el funcionamiento de la web y se resolverán dudas. Además, las personas que se inscriban podrán participar en el sorteo de un fin de semana sostenible para dos personas.
NOTICIAS ANUALES
|
Cada año, la Facultad de Psicología organiza jornadas informativas para mantener al estudiantado informado y actualizado. A continuación, os presentamos una selección de estos actos y agradecemos a todo el equipo de la facultad por su colaboración en la realización de estos.
Jornadas Informativas, grado en Logopedia y grado en Psicología
Sesiones monográficas de Prácticas externas/ Prácticums
El sábado 4 de mayo celebraremos el Día de las familias a la UAB
Reunión informativa dirigida a los alumnos que marchan de intercambio en el curso 2024-25
XIII Congreso de Trabajos de Final de Grado en Psicología y Logopedia
Boletín de la Facultad de Psicología de la Universidad Autónoma de Barcelona
Presentación
Número 17 - Julio 2023
Estimado profesorado y personal de administración y servicios de la facultad.
Ya ha pasado un curso desde que el equipo nos encargamos de la gestión de la facultad. Un curso que hemos vivido con intensidad, que nos ha permitido poner a prueba nuestra capacidad para afrontar multitud de vicisitudes y que nos ha permitido comprobar que nuestra ilusión se mantiene (casi) intacta.
Esto ha sido posible gracias a que el equipo inicial (Ander Chamarro, Sonia Darbra, Estrella Gelabert y Tomás Blasco), se ha visto completado con la incorporación de Albert Feliu (Coordinador de Psicología) y de Albert Espelt (Vicedecano de Alumnado y Promoción). También ha habido cambios en las Coordinaciones de Máster, donde Maria Alvarez se ha hecho cargo del de Psicología Jurídica y Forense, Susanna Subirà del Máster en Psicología General Sanitaria, y Quim Limonero del Máster de Investigación en Psicología Clínica y de la Salud. Queremos agradecer a las anteriores coordinaciones su dedicación.
Quiero también dedicar un momento a recordarle que el PAS de gestión académica se ha visto reforzado con dos personas, quedándose en este momento conformado por 8 personas. También hay que recordar que este curso las becarias de comunicación han sido Alejandra Guerrero (1r semestre) y Lidia Carulla (2n semestre). Sin todas ellas nuestra labor académica no sería la misma.
No obstante el buen funcionamiento global de este primer año, la gestión de la facultad no ha estado libre de tropiezos, pues, por ejemplo, la adjudicación de las prácticas externas y la comunicación con los tutores ha tenido que realizarse manualmente y sin el programa informático Geronimo que cayó (para siempre) con el ciberataque. Para el próximo curso esperamos mejorar este aspecto gracias a nuevas funcionalidades que se están añadiendo a SIGMA.
La Comisión de Asuntos Académicos, que ha asumido también las competencias de la de Comisión de Calidad, se ha renovado con la incorporación de Eva Penelo y Silvia Edo, como representantes del profesorado de psicología y logopedia, respectivamente.
Algunos de los temas en los que hemos estado trabajando este curso, han sido: a) la implantación del Máster de Psicología Jurídica y Forense, b) la evaluación única, que finalmente entrará en vigor el próximo semestre, c) la convocatoria de plazas de profesorado, que contribuirá a rejuvenecer la plantilla y disminuir la cantidad de profesorado precario, d) la adaptación de nuevos espacios docentes la biblioteca de humanidades), que contribuirán a paliar la falta de aulas por la docencia de grupos pequeños, e) las actuaciones para que el Servicio de Psicología y Logopedia que pasa a depender de la Fundación UAB, f) la adecuación de un espacio para comedor del PAS y PDI, y g) una sesión formativa por el profesorado (l) También es importante destacar que hemos elaborado las Pautas Política de la Facultad de Psicología frente a situaciones de acoso, conductas sexuales inapropiadas, discriminaciones y abusos de poder.
Paralelamente y en relación con el alumnado, hemos realizado, dentro del Plan de Acción Tutorial, una charla sobre salidas profesionales, impartida por el Colegio Oficial de Psicología de Cataluña. También, hemos celebrado la semana de la mujer, en la que se impartió un seminario de defensa personal femenina. Se celebró el Día Europeo de la Logopedia, con participación de profesionales de varios centros sanitarios. Por último, se ha empezado a trabajar conjuntamente con las personas delegadas y las de la asamblea un plan para la mejora del alumnado.
Tanto por el profesorado como por el alumnado, para el próximo curso hemos preparado una guía de bienvenida en formato electrónico. Y para el próximo curso, recuerde que la franja extralectiva de la facultad se ha trasladado a los lunes de 15 a 17 h.
A grandes rasgos esto es todo, sólo me queda mostrar la gratitud de todas las personas que formamos parte del decanato por su paciencia y colaboración, y desearos unas merecidas vacaciones. Nos vemos en septiembre.
Ander Chamarro
Decano
----------------------------------------
NOTÍCIES
|
El 17 de octubre, la Doctora en Psicología Verónica López realizó una conferencia en la Facultad de Psicología sobre microprácticas de exclusión y segregación en el aula.
El dia 28 d'octubre se celebró una conferencia organizada por Pràcticum I del grado en Logopedia y abierta para todo el alumanda y profesorado de la Facultad de Psicología: Pasado, Presente y Futuro de la Logopedia Internacional: de la Profesión a la Investigación.
La ponente de esta formación fué Lidia Rodríguez García, presidenta de l'Asociación Española de Logopedia, Foniatría y Audiología.
El dia 14 de novembre, la Facultat de Psicologia celebró el acto de inauguración del nuevo curso 2022-2023.
Una de las invitadas fué la catedrática de Psicología Núria Sebastián Gallés quien impartió la conferencia inaugural "Aprendiendo dos lenguas en la cuna: des de la infancia hasta la edad adulta"
En la passada edició de La Marató de TV3, dedicada a la salud mental, se presentaron 150 proyectos que fueron evaluados por 111 científicos de àmbito internacional, especialistas en esta materia en función de la ssu calidad, metodología y relevancia. 3 de los 36 proyectos financiados gracias a la Maratón de TV3 han sido elaborados por profesorado de la Facultad de Psicología.
El 28 de novembre la Facultat de Psicologia acogió una mesa redonda en commemoración del 25N, Dia Internacional de la eliminación de la violencia hacia las mujeres..
Esta mesa llevaba por título “Atrévete a mirar: Detectar e intervenir en las violencies maschistas y lgtbifóbicas. Implicate!”.
En el marco del Ciclo contra la violencia machista y en conmemoración al 25N, la Facultad de Psicología organiza un total de tres talleres, a cargo de profesionales de diversos ámbitos como la Criminología, la Psicología y la Filosofía.
La Sala General de la Biblioteca de Ciencia y Tecnología acogío durante el mes de noviembre, a 21 mujeres de ciencia a partir de los trabajos presentados por el alumnado de la Facultad de Psicología de la UAB sobre ellas. Su objectivo era dar a conocer a la comunidad universitaria las aportaciones más relevantes de diversas investigadores en general poco conocidas en el ámbito de la neurociencia y la psicobiología.
La facultat de Psicología organitzó una acción propedéutica, en modo presencial y telepresencial, dirigida a todo el alumnado que curse los grados en Logopedia y Psicología.
EXPRESSIO ORAL y ESCRITA , asignatura complementaria a la formación del currículum de grado
Cristina Vergés Rodríguez y Maria Vieites Granados, dos estudiantes de la Facultad de Psicología, han sido premiadas al mejor TFG con metodología Aprenendizaje y Servicio.
La Facultad de Psicología junto con el Servicio de Ocupabilidad ofrecieron cinco actividades formativas gratuitas entre el 14 de febrero y el 15 de mayo para impulsar la inserción laboral de sus personas estudiantes y recién titulares. a las que se quería proporcionar conocimientos útiles para el desarrollo personal y profesional y para incorporarse al mercado laboral con el máximo de garantías.
Estas charlas fueron:
- Colegiarse: la entrada en el mundo laboral y las salidas profesionales en Psicología
- Inserción laboral con perspectiva de género
- ¡Despierta tu potencial! Taller de Movimiento Primordial enfocado en la búsqueda de empleo
- Se buscan competencias profesionales: ¿las tienes tú?
- El qué del CV
La Facultad de Psicología dio la bienvenida a los futuros estudiantes durante las jornadas de puertas abiertas que se celebraron el 8, 9 y 10 de febrero en formato presencial y online.
Con motivo del Día Europeo de la Logopedia, el pasado lunes 6 de marzo, la facultad organizó una serie de actividades en la P-24, desde las 10 h de la mañana hasta las 13 h del mediodía.alrededor del tema "El Papel de la logopedia en las unidades de curas intensivas y la medicina de emergencia"
El 15 de marzo desde la comisión de Igualdad de la facultad de Psicología se organizó un seminario gratuito sobre Defensa Personal Femenina, en el contexto de las actividades realizadas con motivo de la semana de la Mujer, dirigido a cualquier mujer independientemente de su condición física.
El seminario fue impartido por el club deportivo Mon Físic, una entidad que ofrece formación en defensa personal para chicas y mujeres a partir de 15 años. Desde Món Físic proponen un sistema de autodefensa y desarrollo personal cuyo núcleo doctrinal es Muay Thai, Karate y Aikijutsu.
Un año más, el SPL participó en la Setmana Saludable i Sostenible de la UAB (del 17 al 21 d'abril de 2023) con una serie de activitats como por ejemplo, un taller de primeros auxilios o otro de motivación académica.
La comisión de Igualdad de la facultad de Psicología y Logopedia de la UAB, organizó el 24 de abril, un acto en torno al 8M, Día Internacional de las Mujeres. La finalidad de esta jornada era conocer las diferentes experiencias y aprendizajes de las estudiantes, llevando a cabo sus TFG's, TFM's y Prácticums con perspectiva de género.
El dia 12 de junio,con motivo de la elaboración de la Guía Doncente incorporando la evaluació única para el proóximo curso, se realitzó un encunentro al que estaba invitado todo el profesorado de la faucltat, para poder compartir de manera desenfadad, inquietudes, dudas, cometarios...Este encuentro lo gestiono la autodenominada comisicón PICNIC (Profesorado Inquieto Comparte Novedades, Ideas y Café)
Los días 13 y 14 de julio se celebró los dos actos de graduación de los estudiantes de la promoción 2019-2023 de Psicología y Logopedia de la Facultad.
La Graduación del grado en Psicologiía se celebró en el Cine Aribau de Barcelona y la Graduación del grado en Logopedia se celebró al día siguiente en el Auditorio de la Facultad.
Boletín de la Facultad de Psicología de la Universidad Autónoma de Barcelona
Presentación
Número 16 - Julio 2022
Bienvenidas y bienvenidos,
Escribo esta última Newsletter del equipo de Decanato saliente con un conjunto de emociones mezcladas.
Por una parte, con satisfacción, por haber podido contribuir con todo el equipo a que la Facultad de Psicología siga mejorando año tras año, como habían hecho hasta ahora las personas que me han precedido. Revisando las propuestas del programa electoral, creo que hemos conseguido, a pesar de la carrera de obstáculos que han supuesto una pandemia, un ataque informático y una guerra incomprensible, un más que gratificante nivel de logro. Destacaríamos, quizás, la consolidación de la Facultad como centro con un sistema de calidad certificado; el cierre del mapa de titulaciones con el último máster oficial que se implementa el próximo curso, la mejora del Grado en Logopedia, con nuevas optativas y más contenidos teóricos y prácticos de formación obligatoria orientados a Logopedas, la implementación de asignaturas de inglés en los tres primeros cursos del Grado en Psicología, la actualización de los programas de prácticas externas en grados y másteres y la consolidación del consejo de estudiantes como órgano de representación del alumnado en la Facultad.
Nos hubiera gustado poder acabar esta etapa con algunas cuestiones pendientes más avanzadas, como el aumento de prácticas de laboratorio y seminarios especializados en el Grado en Psicología; el reconocimiento por parte de la UAB de modalidades docentes de prácticas necesarias en la formación psicológica, la incorporación en la Gestión Académica de los perfiles especializados vacantes, la generación de nuevos espacios para la Facultad de Psicología, y que el reconocimiento evidente que ha ganado el Servicio de Psicología y Logopedia a nivel de todo el campus ya se hubiera podido materializar en la consolidación de un modelo de clínica universitaria con apoyo institucional. Pero no lo digo con desencantp ni frustración: creo que hemos avanzado un poco en todos estos puntos y podemos encarar la siguiente etapa con un optimismo prudente.
Evidentemente, también estoy muy agradecida a toda la gente que me ha acompañado en el camino, vicedecano y vicedecanas, coordinaciones de titulación, secretarias administrativas de decanato, administración de centro, y muy especialmente las personas de la Gestión Académica, que han hecho manos y mangas para sacar adelante las gestiones del día a día a pesar de las dificultades sobrevenidas en la cobertura de plazas de jubilación que requerían de alto nivel de especialización.
Y muy contenta de las oportunidades que me ha dado este cargo, no solo de conocimiento de la institución, sino por haber podido conocer a personas de la Facultad con quien había tenido poco contacto y que me han abierto un mundo de aprendizajes, saber hacer y perspectivas nuevas que me acompañarán a partir de ahora. Desde los jefes de departamento con quien he compartido etapa, hasta todo aquel profesorado con quien he tenido que gestionar temas o que me encontraba por el pasillo y se interesaban por nosotros... y también un alumnado muy comprometido con la Psicología.
No negaré que también siento alivio por cerrar una etapa muy intensa, pero con el convencimiento que el empujón y las ideas frescas del nuevo Equipo de Decanato, con el decano Ander Chamarro al frente, es lo que ahora nos conviene.
Antes de acabar, querría dedicar un espacio a la guerra de Ucrania, todavía muy presente a pesar de no tenga ya la misma actualidad mediática, para recordaros una iniciativa de la UAB que puede ayudar a personas de Ucrania que no pueden seguir actualmente sus estudios a su país. Se trata de una campaña de Crowdfunding para incrementar el dinero destinado a becas refugio, y que permite que algunas de estas personas no vean truncada su trayectoria formativa, incorporándose en estudios de la UAB. Sabemos, como profesionales de la Psicología, cómo es de importante que personas que se han visto afectadas por el conflicto puedan, en cierto modo, recuperar proyectos vitales, así que si consideráis, como yo, que es una buena iniciativa para contribuir desde el mundo académico, os animo a hacer vuestra pequeña aportación: https://www.uab.cat/campanyabequesuabrefugi/
Finalmente, como siempre, os dejamos una pequeña recopilación de las noticias más destacadas del curso 2021-22, que sin duda son una muestra de la buena salud de nuestra Facultad: seminarios y conferencias internacionales, herramientas de aprendizaje de competencias transversales y formación en orientación profesional para el alumnado, reconocimiento de la tarea de alumnado y supervisiones con premios de TFG, reconocimiento de dos profesoras como investigadoras ICREA, y actividades UAB con participación activa de profesorado y alumnado de Psicología.
Así pues, muy buenas y merecidas vacaciones a todo el mundo, y volvemos en septiembre, yo ya con mi rol reencontrado de profesora y a vuestra disposición por todo aquello que necesitáis.
Tatiana Rovira
Decana
----------------------------------------
NOTÍCIES
|
La facultad de Psicología inaugura el curso 2021-2022
El lunes 18 de octubre, a la 13h en el Auditorio de la UAB se celebró el acto de inauguración del curso académico 2021-2022 de la facultad de Psicología. Debido a las medidas sanitarias, el aforo fue limitado, siendo necesaria la confirmación de asistencia.
En cuanto a las intervenciones, el rector de la UAB, Javier Lafuente, inició el acto juntamente con la decana de Psicología, Tatiana Rovira.
Seminarios en la facultad de profesorado visitante abiertos a toda la facultad
Durante los días 5 y 6 de octubre tuvimos la oportunidad de asistir a unos seminarios a cargo de la Dra. Junona Almonaitienė, especialista en Historia, Psicología Social y de las Organizaciones, y del Dr. Jevgenij Razgulin, especialista en Autismo, ambos miembros del profesorado de la Lithuanian University of Health Sciences que nos visitaron dentro del programa de movilidad (Erasmus) del profesorado.
¿Te gustaría estudiar en nuestra facultad?
A raíz de la Jornada de Puertas Abiertas de la UAB, se realizaron una serie de vídeos interactivos e informativos, como un tour por la Facultad de la mano de les YouTubers de la UAB, donde muestran los rincones más especiales de nuestras instalaciones y algunas ventajas que tiene estudiar aquí. También se ha contado con la ayuda de dos alumnas de la Facultad, Sílvia y Celia, quienes explican 3 razones para estudiar Psicología i Logopedia.
¿Quieres aprender a escribir Psicología en la Universidad?
El profesor Joel Feliu, con el apoyo de otras profesoras e investigadoras en Psicología de la UAB, ha redactado una guía para escribir en la disciplina de la Psicología, Escribir Psicología en la Universidad, la cual incluye consejos que ayuden al profesorado y al alumnado a comunicarse por escrito en su disciplina académica, la Psicología, y forma parte de la colección Guías para escribir en disciplinas específicas, publicada por los servicios de lengua de las universidades catalanas.
El Servicio de Ocupabilidad ofrece activiades de orientación profesional gratuitas en el ámbito de la Psicología
El Servicio de Ocupabilidad de la UAB, junto con la plataforma Barcelona Activa, ofrece actividades de orientación profesional gratuitas para todo el alumnado con el objetivo de favorecer su inserción laboral. Aunque las temáticas han sido escogidas por las Facultades y Escuelas de la UAB, todas las actividades están abiertas a todo el alumnado de la Universidad.
El 4 de marzo de 2022, la facultad de Psicología celebró el Día Europeo de la Logopedia
El viernes 4 de marzo de 2022, la facultad de Psicología celebró el Día Europeo de la Logopedia con unas charlas divulgativas de la mano de profesionales del sector, como Marian García, Sara Pardo y Núria Duaso.
Durante la jornada, se trataron temas como las estrategias dentro del aula en el alumnado con Trastornos del l’Espectro Autista, la logopedia dentro de un CREDA y la hospitalización sociosanitaria de la gente grande.
Actividades en la facultad para conmemorar el Día Internacional de la Mujer
El día 8 de marzo para conmemorar el Día Internacional de las Mujeres Trabajadoras y su lucha por su participación en la sociedad y su desarrollo en igualdad, la facultad de Psicología, juntamente con la Comisión de Igualdad, organizó diversos actos con la participación del alumnado.
Dos profesoras de la facultad recibieron ayudas ICREA Academia
La decimotercera edición de las ayudas ICREA seleccionó un total de 30 profesores y profesoras del sistema universitario público catalán, 5 de ellos de la UAB y 2 de ellas de la facultad de Psicología: la Dra. Roser Granero Pérez y la Dra. Lorena Chanes Puiggros.
Ambas recibirán 40.000 euros anuales durante un periodo de 5 años para dedicarlos exclusivamente a su actividad investigadora.
Muestra de cortometrajes de Historia de la Psicología con perspectiva de género
El alumnado de primero de Psicología realizó una serie de cortometrajes con mirada crítica y de génere para conmemorar el 8M. Las piezas fueron realizadas en diferentes formatos y estilos narrativos con el objetivo de adquirir una mirada crítica, conocer el pasado y conectar con debates actuales.
Estudiantes de la facultad de Psicología fueron premiadas por sus TFG
Hablamos con estudiantes de nuestra facultad que recibieron premios por sus TFG con Aprendizaje y Servicio, con perspectiva de género y sobre desarrollo sostenible y justícia global: Laura Àvila Dionisio y l'Adriana Subirana Porras, Núria Martín y Alcázar y Lídia Miranda Iglesias, respectivamente.
A lo largo de la entrevista se preguntan aspectos com la aportación de sus TFG en el ámbito de la Psicología o qué supone para ellas el premio otorgado.
Tres estudiantes de Psicología impartieron un taller a un grupo de alumnos de Andi Sabadell
Berta Barrot, Adriana Arias y Natalia Mateu impartieron un taller a personas con discapacidades intelectuales de la asociación Andi Sabadell.
Con este taller, que trataba las relaciones, la comunicación y las habilidades sociales, las estudiantes han completado sus prácticas externas de 4º curos, tutorizadas por la professora Olga Pont.
ActivaMente ofreció una formación sobre salud mental en Rumanía
ActivaMente forma parte de la Comunidad de Investigación Estratégica en Salud Mental de la UAB y participa con Erasmus+ ofreciendo una formación de 6 días en Rumanía. El objetivo principal de la formación era formar a jóvenes en temas de Resiliencia y Emociones.
La formación tuvo lugar del 6 al 12 de marzo de 2022 cerca de la ciudad Cluj-Napoca de Transilvania (Rumanía). Allí se encontraron con otros jóvenes de Islandia, Polonia y Rumanía.
Charlas divulgativas gratuitas duranet la Semana del Cerebro
El Instituto de Neurociencias y la Comunidad de Investigación Estratégica (CORE) en Salud Mental UAB organizó un ciclo de charlas divulgativas en línea por la Semana Mundial del Cerebro, la Brain Awareness Week, del 14 al 17 de marzo de 2022.
La Brain Awareness Week es una campaña global que tiene por objetivo divulgar los últimos avances en el campo de las neurociencias.
Presentación de libros de salud mental y bienestar emocional
El 26 d'abril, CORE en Salud Mental organizó una presentación de libros sobre salud mental y bienestar en el marco de la II Semana Saludable. El acto tuvo lugar de 10h a 12h en la sala de revistas de la Biblioteca de Humanidades.
Entre los autores y autoras que pudimos conocer se encontraron Jordi Fernández Castro y Jenny Moix.
La UAB colabora en la atención psicológica a las mujeres de Badía del Vallés
El rector de la UAB, Javier Lafuente, y la alcaldesa de Badía del Vallés, Eva Menor, han presentado un acuerdo de colaboración para la prestación del servicio de atención psicológica a mujeres de la localidad vallesana.
Gracias al acuerdo, Badía del Vallés podrá beneficiarse de la experiencia y los conocimientos de la unidad de psicogénero del Servicio de Psicología y Logopedia de la Facultad de Psicología.
La profesión de logopeda puede facilitar la comunicación en justicia
El Consejo General de Colegios de Logopedas afirma que el o la logopeda es quien puede ejercer la función de facilitación en el ámbito de la justicia, para asegurar que la comunicación entre la persona con limitaciones en la comunicación oral y escrita y las personas operadoras jurídicas sea eficaz y comprensible para ambas partes.
Andrés Chamarro Lusar, nuevo decano de la Facultad de Psicología
El pasado 4 de julio, la junta de la Facultad celebró una sesión extraordinaria para escoger quién sería el nuevo decano o decana de la Facultad de Psicología.
Andrés Chamarro Lusar, profesor del Departamento de Psicología Básica, Evolutiva y de la Educación en el Área de Psicología Básica, fue escogido nuevo decano de la Facultad de Psicología.
Número 15 - Julio 2021
Estimados, Estimadas,
Retomamos con ilusión la publicación semestral de la Newsletter de la Facultat de Psicologia. La última se publicó en diciembre de 2019, cuando nada hacía suponer que en marzo del 2020 nuestras vidas cambiarían tanto. La dedicación de esfuerzos y prioridades a la adaptación a la nueva situación de pandemia, sin duda alteró nuestro ritmo habitual, pero el hecho de poder retomar pequeños símbolos como éste, nos demuestra que no solo hemos sabido lidiar con las nuevas circunstancias, sino que poco a poco vamos tomando espacios a la pandemia, como elemento único y principal que guía nuestro día a día, y esto es muy positivo.
Estoy convencida que éste es el espíritu que nos ha de mover a partir de ahora. Hemos aprendido que pensar en términos de "parece que ya se acaba y que podremos volver a la normalidad" no funciona con este virus. Nos ha enseñado que no se le puede dar por vencido antes de hora, pero lo que sí podemos hacer es aprovechar todos los esfuerzos y aprendizajes adquiridos, y utilizarlos para gestionar la situación de forma cada vez más eficiente, que nos permita incorporar elementos que nos generen satisfacción y den sentido a nuestro trabajo.
Y esta es la actitud con que el equipo de decanato actual afronta su último año de mandato: hemos revisado el plan de acciones que teníamos, priorizando aquellas que consideramos más importantes y asumibles en un curso académico, para poder conseguir no sólo implementar mejoras pendientes, sino terminar con la satisfacción de un trabajo bien hecho. Pero de todo ello hablaremos en septiembre.
Ahora es el momento de, en primer lugar, mostrar nuestra solidaridad y acompañamiento a todas las personas que, ya sea en primera persona o por parte de miembros de su entorno más significativo, se han visto afectadas por el COVID, o por otras enfermedades. Y es el momento de recordar también, con profunda tristeza, la pérdida del profesor Jaume Cruz, a quien sin duda seguimos echando de menos.
Y, en segundo lugar, agradecer a toda la comunidad de la Facultad la actitud, flexibilidad y resistencia que habéis mostrado en esta etapa. Evidentemente desde la crítica constructiva, desde el cuestionamiento y la reflexión sobre aquellos aspectos que podíamos mejorar, adaptándoos a los cambios y las nuevas demandas y funciones, pero siempre transmitiéndonos una confianza total en el trabajo que realizábamos. Para nosotros, este elemento ha sido clave para poder avanzar. Mi más sincero agradecimiento a las personas del equipo de decanato, vicedecano y vicedecanas, coordinaciones de titulación y al resto de cargos de apoyo al equipo, a la secretaria del decanato, al personal de la Gestión Académica, del SLIPI, SID y ESID, a las coordinaciones de asignaturas y módulos, a todo el profesorado que ha impartido docencia, a los delegados y delegadas de curso, y a todo el alumnado. ¡No puedo más que felicitaros, felicitarnos!
Y como siempre, os dejamos una pequeña recopilación de las noticias más destacadas de este periodo, que sin duda son una buena radiografía de lo que ha sido este curso.
Muy buenas y merecidas vacaciones, y nos volvemos a ver con fuerzas renovadas en septiembre.
Tatiana Rovira
Degana
NOTÍCIAS
|
La Facultad de Psicología aprueba el Plan de Contingencia
La Junta Permanente de la Facultad de Psicologia aprobó el 8 de septiembre de 2020 el Pla de Contingència pel curs 2020-2021.
El documento se basa en que toda la actividad universitaria se tiene qeu realizar tenindo en cuenta las medidas higienicosanitarias y de distanciamiento físico determinado en el Pla de contingència y protocolo de organitzación de la UAB. Todas las personas y colectivos de la comunidad universitaria, alumnado, profesorado y personal de administración y servicios, han de ser responsables del cumplimiento de las medidas recogidas en el Plan, las cuales tienen carácter obligatorio.
Sesión de Bienvenida Psicologia y Logopedia curso 2020-21
El día 3 de septiembre de 2020 la Facultad de Psicologia de la UAB realizó una sesión informativa al alumnado de nuevo acceso al Grado en Logopedia y en Psicoloiga.
La sesión se realizó de forma virtual mediante LIE EVENTS
La Facultad de Psicología pone en marcha una asignatura propedeútica para el alumnado de Logopedia
El curso 2020-2021 y la facultad de Psicología, ofreció al alumnado de promero de logopedia una asignatura propedeútica, complementaria a la formación curricular del grado, para mejorar su formación y aumentar la posibilidad de seguir con éxito determinadas asignaturas del grado. Se trata de una una asignatura de 30 horas de expresión oral y escrita, un aspecto en el que se ha detectado carencias importantes.
La Facultad de Psicología ha realitzado las sesiones deacogida para el alumnado de nuevo acceso a los Grados
Los días 21 y 22 de septiembre, la Facultad de Psicoloiga realizó de forma virtual las sesiones de acogida dirigidas al alumnado de primer curso del Grado en Psicología y en Logopedia.
Conferencia: Pasado, Presente y Futuro de la Logopedia Internacional
El viernes 23 de octubre de 2020 se celebró una conferencia virtual impartida por al Dra. Lídia Rodríguez García, dirigida a los y las estudiantes de Logopedia y abierta para toda la Facultad: Pasado, Presente y Futuro de la Logopedia Internacional: de la Profesión a la Investigación.
La Fiesta Mayor, este año des de casa
El jueves, 5 de noviembre, tuvo lugar la Fiesta Mayor de la UAB, pero este años fué diferente por las circunstancias que estamos viviendo y fué totalmente virtual.
Durante todo el día, tuvo lugar un conjunto de actividades musicales y artísticas que se retransmitieron en streaming por UABCampus Media pudiendose seguir, de este manera, des de casa.
El Servei de Psicologia i Logopèdia participa en el webinar sobre confinamento y ocupabilidad de la UAB
El Grup de Recerca DEHISI (Desenvolupament Humà, Intervenció Social i Interculturalitat) del SPL participó en el Webinar gratuito sobre Educación y Confinamiento organitzado por el CORE Educació i Ocupabilitat de la UAB. El Webinar se realitzó el martes 24 de noviembre via TEAMS.
Més informació
Se realizan 19 ponencies y 2 mesas redondas con motivo del Dia Mundial de la Disfàgia
El día 12 de diciembre és el Dia Mundial de la Disfagia y para commemorarlo, se realizaron las jornadad ‘World Swallowing Disorder Week- Latest Advances in Education and Research on Swallowing Disorders".
La disfàgia es una enfermedad que causa dificultad o imposibilidad absoluta de ingerir alimentos sólidos y líquidos y que se encuentra bastante invisibilizada.
Constitución del Consejo de Estudiants de la Facultad de Psicologia
El 11 de diciembre se constituyó el Consejo de Estudiantes en nuestra Facultad.
El Consejo de Estudiantes es el órgano de representación, participación, coordinación y decisión del alumnado de la Facultad de Psicologia y, a la vez, es el órgano interlocutor de los y las estudiantes con las instituciones de la UAB.
La Comisión de Igualdad se estrena con su primera reunión
El dia 13 de enero tuvo lugar la primera reunión de la Comisión de Igualdad de la Facultat
Més informació
Palabras de recuerdo y sentido homenaje al profesor y compañero Jaume Cruz
A principios de año, Jaume Cruz, catedrático emérito de la Facultad y primer catedrático en psicologia del deporte, referente nacional e internacional, nos dejó.
En el terreno de juego nos ha dejado un legado muy importante para el Grupo de Estudios de Psicologia del Deporta, la Facultat de Psicología y la Universidad Autònoma de Barcelona
Gran asistencia a la jornada de Puertas Abiertas en Psicologia y Logopèdia
Mas de 17.000 personas inscritas, una media de 2 sesions informativas po persona: cerca de 38.000 inscripciones. Les Portes Obertes online de la UAB han tenido este año números récords.
6 profesores y profesoras así como 2 estudiantes de Psicología y Logopèdia, participaron en una jornada marcada por la gran participación de los assistentes.
El pasado día 5 de marzo la facultad celebró el Día Europeo de la Logopedia
Las actividades, organizadas por el grupo de estudiantes de Logopedia Activa, incluyeron una sesión sobre Logopedia en el contexto de la Covid-19 y una mesa redonda sobre Logopedia y Feminismo.
Las actividades se realizaron de forma telemática via TEAMS.. Además de nuestra facultad, tambíen participó en estas actividades el grupo de estudiantes Futuros Logopedas de la Universidad Complutense de Madrid.
La Comisión de Igualdad de la Facultad de Psicología organiza una Mesa Redonda en línea sobre Salud y Feminismo
En el contexto del Día Internacional de las Mujeres (8 de marzo), la Comisión de Igualdad de nuestra facultad organizó una mesa redonda en línea (Teams): "La salud des de una perspectiva feminista" el día 17 de marzo
Participaron dos profesionales de la salud, las cuales tienen muy en cuenta las políticas de igualdad y el punto de vista feminista, la Dra. Belén Nogueiras (doctora en Estudios Feministas y Psicóloga Clínica) y la Dra. Ana Távora (doctora en Medicina, Pscioterapeuta y Psiquiatra feministar).
La UAB a través del Observatorio para la Igualtat y el Servicio de Psicología y Logopedia (SPL) ofrecen un servicio feminista pionero en las universidad
El servicio de Psicogénero ofrece acompañamiento y trabajo emocional, individual y en grupo, des de una perspectiva psicológica y psicosocial feminista, especializada en género, para mujeres y para el colectivo LGTBI que haya vivido o viven malestares y conflictos emocionales, relaciones abusivas y violencias de género, psicológicas, sexuales, ciberviolencias, para acompañar, identificar y ofrecer recursos.
El Instituto de Neurociencies y la CORE de Salud Mental UAB preparan un ciclo de charlas divulgativas
Un conjunto de experto se reunieron virtualment la semana del 15 al 18 de marzo con motivo de las jornadas ‘Cervella’t’, organitzadas por l’Institut de Neurociències y la CORE de Salut Mental de la UAB con motivo de la ‘Brain Awareness Week’.
El Servei de Psicologia i Logopèdia de la UAB i Intress signen un conveni de col·laboració en recerca
El Servei de Psicologia i Logopèdia de la UAB (SPL) i l'entitat sense ànim de lucre INTRESS van signar un conveni de col·laboració amb l'objectiu de conèixer millor els processos migratoris, les xarxes familiars i la construcció de xarxes comunitàries de les i els joves migrants no acompanyats, per millorar la intervenció dels serveis que els atenen.
Aquest assessorament està liderat pel professor José Luis Lalueza Sazatornil, coordinador de l'Àrea de Transferència i Recerca Aplicada del Servei de Psicologia i Logopèdia de la UAB
Més informació
Rècord d'inscripcions a la fira virtual de graus UAB
Prop de 4.000 inscripcions i una filera inacabable de preguntes contestades en directe a les 26 sessions informatives organitzades per les Facultats i Escoles del campus.
La Facultat de Psicologia ofereix 3 cursos a la Summer School de la UAB
La UAB Barcelona Summer School organitza la seva sisena edició amb un increment de la seva oferta formativa, que s'amplia a 28 assignatures de tots els àmbits acadèmics (ciències, biociències, ciències de la salut, arts i humanitats, ciències socials i jurídiques i enginyeria).
Més informació
Exposem el Racisme
Estudiants de l'assignatura ''Pràctica de la Intervenció Educativa i Psicosocial'' preparen una exposició sobre racisme als passadissos de la Facultat
L’assignatura té la modalitat ApS (Aprenentatge Servei), enfocat a la participació de les estudiants per resoldre necessitats reals en una comunitat i millorar les condicions de vida de les persones.
Més informació
Dues estudiants de la Facultat de Psicologia guardonades amb el Premi als millors TFGs sobre Desenvolupament Sostenible i Justícia Global
Dues estudiants de la Facultat de Psicologia han estat guardonades amb el Premi al millor TFG sobre Desenvolupament Sostenible i Justícia Global de la Fundació Autònoma Solidària.
El treball ‘’Teatre Fòrum per a una cultura de pau feminista’’, realitzat per Laura Buch Llopart i amb la tutoria de Luz María Martínez Martínez i el treball ‘’Disseny col·laboratiu d’un programa de parentalitat positiva adaptat a l’ètnia gitana’’, realitzat per Míriam Barajas Sousa i amb la tutoria de José Luis Lalueza Sazatornil, ha rebut la Menció ApS del Premi.
Més informació
El Dr. Joan Deus col·labora amb el programa de Rtve ''El Cazador de Cerebros''
El dilluns 10 de maig, el coordinador assistencial del Servei de Psicologia i Logopèdia (SPL) de la UAB, el Dr. Joan Deus va col·laborar en un dels episodis del programa científic divulgatiu de RTVE “El cazador de cerebros”, en el episodi titulat “¿Qué me duele cuando me duele?"
Més informació
El Grup de Recerca Des-subjectant-lis en Salut Mental i Gènere guanya elpremi a les Bones pràctiques en l'atenció en la violència masclista i en l'àmbit de la salut 2020-2021
El Departament de Salut va presentar el 25 de novembre de 2020 el Model d’atenció a la salut de les dones que viuen o han viscut situacions de violència masclista i la dels seus fills i filles a Catalunya, que es centra en la millora de la salut de les dones que han emmalaltit a causa de la violència masclista.
El projecte de recerca i procés de transferència que s'està fent des del Grup de Recerca Des-subjectant-Lis en Salut Mental i Gènere ha estat una de les seleccionades al territori per representar Bones pràctiques en Salut i Violències de Gènere, de la Generalitat de Catalunya el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
XXXII Congreso Internacional de AELFA-IF
De l'1 al 3 de juliol de 2021 va tenir lloc el XXXII Congreso Internacional de AELFA-IF (Asociación Española de Logopedia, Foniatría y Audiología e Iberoamericana de Fonoaudiología), en modalitat online.
Més informació
Modificació del pla d'estudis del grau en Psicologia: Presentació de les sessions informatives
A partir del curs 2021-22 es modifica el pla d’estudis el grau en Psicologia.
Des de la Facultat s’han organitzat unes sessions informatives els dies 1 i 2 de juny, en format virtual, adreçades a l’estudiantat que està cursant aquesta titulació. Aquí podreu trobar la presentació, així com altres informacions d'interès.
Jornades Informatives, grau en Logopèdia i grau en Psicologia
El Deganat de la facultat de Psicologia va organitzar unes Jornades Informatives, en format virtual, adreçades a l'alumnat que el curs 2021-22 faran 3r o 4t del grau en Logopèdia (7 de juny) i a l'alumnat que el curs 2021-22 faran 4t del grau en Psicologia (4 de juny).
El SPL participa en el Fòrum Internacional de Salut Alimentària
La Unitat d'Avaluació i Intervenció en Imatge Corporal (UIAC) del Servei de Psicologia i Logopèdia (SPL) de la Facultat de Psicologia de la UAB, el CORE en Salut Mental de la UAB en col·laboració amb la Universidad de Olmeca (Mèxic) i la Red Iberoamericana de Mercadotecnia en Salud (RIMS) van organitzar el passat 2 de juny el II Fòro Internacional de Salut Alimantària.
Més informació
Vols descobrir la Facultat de Psicologia?
Dues UABers youtubers visiten la facultat de Psicologia i donen la seva visió del centre explicant les coses que no et pots perdre quan també siguis UABer!
Dues estudiants de la facultat expliquen 3 raons per fer el grau de Psicologia o Logopèdia a la UAB.
A tesperem a la UAB també pots trobar més informació sobre els graus, els màsters i altres temes sobre la Facultat de Psicologia i de la UAB en general.
Els dies 29 de juny i 9 de juliol es van celebrar els actes de graduació del curs 2020/21 de la Facultat de Psicologia.
Els actes de graduació del Grau en Psicologia i del Grau en Logopèdia van ser molt emotius i es van poder realitzar gràcies a l’esforç organitzatiu de l’alumnat, i respectant totes les mesures de seguretat.
Més informació
Més informació
Una recerca del Grup de Recerca en Psicologia de l'Esport i l'Activitat Física de la UAB finançada pel COI estudia l'impacte de la pandèmia de COVID-19 i l'ajornament dels jocs olímpics de Tòquio en la salut mental dels i les esportistes.
Més informació
NOTÍCIAS
|
Roser Nadal, entre les 100 mejores academicas de España
La profesora del Departamento de Psicobiología y Metodología de Ciencias de la Salud y miembro del Instituto de Neurociencias de la UAB, Roser Nadal, ha sido reconocida como una de las 10 mujeres más destacadas en el ámbito académico, según el ranking de Mujeres & Compañía '' Las Top 100 mujeres líderes en España '' en su edición de 2019.
Más información
Alta participación del alumnado en la Feria de entitades i Servicios organizada por las Facultades de Psicología y de Filosofía y Letras
Más información
El lunes 16 de septiembre a las 18: 00h tuvo lugar la celebración del acto de inauguración del curso académico 2019 a 2020 del Máster en Trastornos de la Comunicación y del Lenguaje
En estos parlamentos se destacó la internacionalización del título con estudiantes provenientes de diferentes lugares de España (Valencia, Galicia, Canarias y Cataluña) y de más de 9 países extranjeros diferentes así como la interdisciplinariedad de las formaciones de origen de las estudiantes de esta nueva edición del Master.
Más información
La UAB llevó a cabo el curso académico 2017-2018 el programa de actividades centrado en la salud mental, bajo el lema de la FM17 UAB '' La salud mental, visible y sin estigmas en la UAB ''. Se hicieron diferentes acciones y se organizaron diferentes actividades a lo largo de todo el curso, de entre las que la UAB se comprometió a elaborar un Plan Antiestigma.
Más información
Inicio a los estudios de Psicología y Logopedia de la mano de Ivet y Celia, respectivamente con el mejor expediente
Ambas han accedido con la mejor nota y en este vídeo se recogen algunas de las primeras impresiones que han sentido y que han querido compartir para dar pistas al alumnado interesado en las materias, en la apuesta de la Universidad Autónoma de Barcelona o bien en la preparación de cara a la Selectividad.
Más información
Los retos y los valores distintivos de la Psicología y la Logopedia
La Dra.Maite Martínez ofreció una lección para la inauguración oficial del nuevo curso 2019-2020 de la Facultad de Psicología, como reconocimiento por su trayectoria profesional y académica. La Decana Tatiana Rovira inició su discurso contextualizando el acto de inauguración académico en el momento sociopolítico actual. En segundo lugar, realizó una recopilación de los retos propios de la Facultad en cuanto a la conjunción de la docencia, la parte asistencial y la transferencia de conocimiento en Logopedia y Psicología, la puesta en marcha de nuevo servicio en Logopedia y Psicología y la mejora de la formación del alumnado para consolidar y abrir nuevos espacios a con prácticas externas.
Alumnado de la Facultad, mayormente de la asignatura optativa de Psicología Social Aplicada del Grado en Psicología, conoció de primera mano el proyecto de mentoría social, una iniciativa enfocada en la generación de espacios de encuentro entre personas de la comunidad UAB y personas que solicitan asilo y residen en la Ciudad Universitaria
más información
Más información
Alumnado de la Facultad de Psicología participa en los Campeonatos de Cataluña Universitarios 2019-2020
De la Facultad de Psicología de la UAB participan Teresa Clarà Bossoms (jugadora de rugby femenino), José Paredes Armengol (Entrenador y jugador de fútbol sala masculino), Laura Ribas Caelles (jugadora de fútbol femenino) y Sandra Sánchez Martínez (jugadora de fútbol femenino).
Marta Esteve, directora general de la Fundación Carulla, inaugura el nuevo curso del Master en Psicocreatividad
El martes 29 de octubre tuvo lugar la inauguración de la vigésima edición de Master de Psicocreatividad en la Facultad de Psicología de la UAB. El Máster de Psicocreatividad es un máster decano en España, este curso hace 25 años y es un referente en el ámbito mundial si hablamos de los países de habla hispana.
Más información
Butlletí de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona
Presentació
Número 13 - Juliol 2019
Benvolgudes i benvolguts,
En aquesta última Newsletter que redacto com a degana de la Facultat de Psicologia voldria resumir la trajectòria de l'actual equip de deganat en la direcció del Centre durant el període 2016-2019. El 28 de juny es va convocar una Junta Extraordinària de Facultat amb un únic punt de l'ordre del dia, l'elecció a degà/ana. La professora del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació, Tatiana Rovira, actual vicedegana d'Afers Acadèmics i Qualitat, va ser escollida nova degana de la Facultat de Psicologia, i juntament amb el seu equip, assumiran la direcció del centre a l'inici del curs 2019-20. En nom de l'equip sortint, volem transmetre a tots els companys i a totes les companyes els nostres millors desitjos en aquesta nova i engrescadora etapa professional que inicien.
Durant els tres anys en què l'actual equip de deganat ha governat el centre han esdevingut fites importants per la Facultat, tant en l'àmbit de la qualitat docent, com en el de la recerca i la transferència de coneixement i les infraestructures. En relació a la qualitat docent, s'han implementat les modificacions del Grau en Logopèdia que es van aprovar el 2016, amb èxit. També s'han programat dos títols nous de màster universitari, Psicologia de l'Esport i de l'Activitat Física i Recerca en Psicologia Clínica i de la Salut i s'ha reformat del títol de Grau en Psicologia per adaptar-lo a la nova regulació de les condicions generals a les quals s'hauran d'ajustar els plans d'estudi per l'obtenció del títol de Grau en Psicologia, menció en Psicologia de la Salut (BOE, núm. 298, CNU/1309/2018, de 5 de desembre). Finalment, la Facultat està treballant en un itinerari de simultaneïtat de Graus, Psicologia i Criminologia, i en la transformació del màster propi en Psicologia Jurídica i Peritatge Psicològic Forense en un d'oficial.
Seguint amb qualitat docent, durant els cursos 2017-18 i 2018-19, la Facultat ha obtingut recursos per al finançament del programa de suport al professorat que ha de fer docència en anglès (AIDA-Programa English as a Medium of Instruction a la UAB) i poder iniciar progressivament la docència en anglès en els graus des del primer curs i en els màsters oficials. L'increment de la docència en anglès permetrà millorar la visibilitat internacional del nostre centre per atraure estudiants d'arreu del món que vulguin estudiar amb nosaltres i facilitar l'intercanvi i la mobilitat del nostre alumnat.
També hem de destacar que actualment el centre està immers en la certificació del Sistema de Garantia Intern de Qualitat (SGIQ). Som el primer centre de la UAB que tindrà l'oportunitat de certificar el seu SGIQ, la qual cosa permetrà garantir la qualitat de les seves titulacions i guanyar autonomia a l'hora de verificar, modificar, fer seguiment i acreditar titulacions.
En relació a la recerca i la transferència de coneixement, ens hem de felicitar perquè finalment el 4 de juny es va poder inaugurar el Servei de Psicologia i Logopèdia (SPL) i s'ha aconseguit ubicar a la Core de Salut Mental en les dependències del nostre Centre. Amb tot, hem de recordar que l'SPL ja tenia una llarga trajectòria com a "laboratori de prestació de serveis" anomenat "SiPEP", servei i projectes estratègics en psicologia. La Facultat ha habilitat uns espais per dur a terme la tasca d'intervenció psicològica sanitària i clínica així com logopèdica, psicosocial i educativa. L'SPL també ofereix pràctiques curriculars en el marc de l'assignatura de "Practiques Externes" de Psicologia i en un futur, però no encara en aquests moments, s'oferirà al "Pràcticum" de Logopèdia.
El centre també ha fet inversions en infraestructures. S'ha remodelat el hall del centre renovant la pintura i millorant la il·luminació. S'ha ubicat un tendal que comunica la planta baixa de l'aulari de la Facultat amb les aules P15-P18 per evitar els problemes que suposa accedir aquests espais, especialment els dies de pluja. S'ha renovat molts dels equips informàtics de les aules i ubicats endolls en els bancs per facilitar l'ús del material multimèdia per part de l'alumnat. I s'ha transformat l'aula P22 en una sala de reunions per la Facultat.
Si bé hem progressat en molts àmbits, hi ha reivindicacions per les quals s'ha de seguir lluitant fent palesa la necessitat cada vegada més urgent d'un edifici propi que satisfaci la creixent progressiva de titulacions que s'imparteixen a la Facultat. La mancança d'espais, especialment per fer docència específica de les nostres titulacions, i la ubicació del centre entre la Facultat de Filosofia i Lletres i la d'Economia i Empresa, fa difícil aconseguir la seva ampliació i la identificació de la Facultat de Psicologia com un centre propi i diferent on s'imparteixen disciplines de l'àmbit de la salut, però també de les ciències socials.
No volem acabar aquesta Newsletter sense agrair el suport que hem rebut de tota la Facultat durant els tres anys de gestió i recordar-vos que els èxits que puguem aconseguir com a Centre docent de la UAB són sempre fruit del treball de totes i de tots. Personalment, haver assumit els càrrecs de vicedegana d'Afers Acadèmics durant l'etapa de direcció de la degana Teresa Gutiérrez i de degana de la Facultat a continuació, ha estat professionalment i personalment molt enriquidor. Durant aquests anys he après moltes coses, però sobretot he fet nous amics i amigues que és en el fons el més important que ens emportem en els nostres records quan decidim tornar a les arrels com a professora i investigadora de la UAB.
Us desitgem unes molt bones i merescudes vacances d'estiu!
Margarita Martí Nicolovius
Degana de la Facultat de Psicologia.
NOTÍCIES
|
L’acte “Entre tu i jo”: parlem de VIH/sida” s’emmarcà dins de la campanya de sensibilització del Programa de Salut de la FAS i té com a objectiu informar i educar en la prevenció de la transmissió del VIH en joves d’entre 18 i 30 anys en l’àmbit universitari per contribuir a la zero discriminació a les persones afectades.
Més informació
La cerimònia de Cloenda del Màster Oficial de Psicologia de l’Esport i de l’Activitat Física de la UAB/INEF va ser efectuada per Fred Vergonoux, seleccionador nacional de natació i entrenador de la nedadora olímpica Mireia Belmonte on va posar en evidència la gran complexitat que implica l’entrenament d’elit i el treball que suposa.
Més informació
Èxit d'assistència al Dia Europeu de la Logopèdia a la UAB
Al març es va celebrar el Dia Europeu de la Logopèdia a la Facultat de Psicologia per tractar el tema del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) on van assistir Núria Cejudo, logopeda del centre d’educació especial GURU; Martina Homenade Amat, mare d’un infant amb TEA i vocal de la Junta de l’Associació Aprenem; Maryana Bozhak, mare amb el seu relat “El silenci de moltes paraules” i Natàlia Drekalo, ex-estudiant de logopèdia de la UAB i treballadora a Pyramid Education Consultant.
Més informació
Arriba la trobada anual de la VIII Jornada de Salut Mental Perinatal
La VIII Jornada de Salut Mental Perinatal va estar organitzada per la Core Salut Mental i amb el patrocini del Departament de Psicologia Clínica i de Salut de la UAB i la Facultat de Medicina UAB. També per MARES i la Internacional Marcé Society for Perinatal Mental Health. Va haver-hi un taller prejornada sobre “Lactància materna i salut mental: buscant l’equilibri”.
Més informació
Tres alumnes del Màster en Psicocreativitat de la UAB, guanyadores del VII BCN Thinking Challenge
María Correa, Nathalia Erazo i Isabela Arias; alumnes del Màster en Psicocreativitat amb el seu repte de negoci “A la búsqueda de un modelo de reciclaje medioambiental e inclusión laboral” es fonamentava en la reutilització de targetes de transport de plàstic reciclat amb el què van guanyar el VII Bcn Thinking Challenge.
Més informació
El Dr. Andy Bondy ofereix a la Facultat de Psicologia la conferència "The Language of Emotions"
En aquesta xerrada, el Dr. Andy Bondy, president i cofundador de PECS, ha exposat les principals dificultats que mostren les persones amb autisme en relació a aquesta àrea i ha proporcionat un marc teòric per poder reflexionar i crear estratègies d'ensenyament que ens permetin apropar-nos-hi.
Més informació
La Conferència de degans i deganes de Psicologia de les Universitats espanyoles es reuneix a la Universitat de Saragossa
La Conferència de degans i deganes de Psicologia de les Universitats Espanyoles va tenir lloc a la Universitat de Saragossa on es va parlar sobre sobre les ofertes de postgrau actual, el programa de la URJC per realitzar el TFG en Psicologia mitjançant una prova ECOE, l’informe sobre les pràctiques en el Màster en Psicologia General Sanitària i la situació actual de l’Ordre de Regulació del Grau en Psicologia, entre d’altres.
Més informació
VIII Congrés de Treballs de Fi de Grau en Psicologia i Logopèdia
El VIII Congrés de TFG tindrà lloc amb la presentació dels Treballs de Finals de Grau tant de Psicologia com de Logopèdia. L’esdeveniment és obert a tothom i recomanable per l’estudiantat de grau de primer, segon i tercer.
Més informació
La UAB es dota del nou Servei de Psicologia i Logopèdia
La rectora de la UAB, Margarita Arboix, i la degana de Psicologia, Margarita Martí, han inaugurat el nou i reestructurat Servei de Psicologia i Logopèdia a la Facultat de Psicologia que oferirà assistència especialitzada en psicologia sanitària i clínica i en logopèdia a la comunitat UAB i a tota la societat, així com la recerca aplicada i la formació a entitats i institucions que ho requereixin. L'acte també ha servit per donar la benvinguda al nou emplaçament de la Core Salut Mental, que ara estarà en aquesta facultat.
Més informació
Conferència de Degans i Deganes de Logopèdia de les Universitats Espanyoles (CDLUE)
El 7 de juny es va celebrar la reunió de Degans i Deganes a la Facultat de Psicologia de la Universitat de València. Va haver-hi una trobada amb les representants del Consell General de Col·legis de Logopedes i de l’Associació Espanyola de Logopèdia, Foniatria i Audiologia (AELFA) on també es va procedir a la renovació de la Junta Executiva. En representació de la nostra Facultat van assistir la Degana de la Facultat, la Dr. Margarita Martí i la coordinadora d’estudis de Logopèdia, la Dr. Melina Aparici.
El grau en Logopèdia celebra la graduació de la promoció 2015-2019
El 21 de juny es va celebrar la graduació del grau en Logopèdia a l’Auditori de la Facultat de Psicologia. L’acte va ser presentat i conduït pels delegats de curs, Paula Resina i Eric Bermúdez i va estar presidit per la Degana de la Facultat, la Dr. Margarita Martí i la Dr. Melina Aparici, coordinadora de la titulació, la qual va fer el discurs de cloenda.
Més informació
Acte de clausura del Màster Oficial en Transtorns de la Comunicació i del Llenguatge
El 21 de juny va tenir lloc l’acte de clausura del Màster Oficial a la Facultat de Psicologia amb una conferència en línia des de Mèxic de la Dra. Lilian Flores, experta en Teràpia Auditiva Verbal (TAV).
L’acte va estar presidit per la Dr. Margarita Martí, Degana de la Facultat de Psicologia i pel Dr. Sergi Corbella, Degà de la Facultat de Psicologia i de Ciències de l’Educació i de l’Esport de la Universitat Ramon Llull ja que el Màster s’imparteix per ambdues universitats.
Més informació
Tatiana Rovira, nova degana de la Facultat de Psicologia
Tatiana Rovira, professora del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l’Educació, ha estat elegida nova Degana de la Facultat de Psicologia. Prendrà possessió del càrrec el 2 de setembre i agafarà el relleu de la Dr. Margarita Martí, degana de la Facultat del 2016 fins ara.
Més informació
El grau en Psicologia celebra la graduació de la promoció 2015-2019
El 28 de juny va tenir lloc l’acte de graduació del grau en Psicologia de la promoció 2015-2019, a l’Hotel Campus. L’acte va ser presentat i conduït pel professor Jordi Méndez, que va actuar com a padrí de la cerimònia i va estar presidit per la Degana de la Facultat, Margarita Martí, a la que acompanyava la coordinadora de la titulació, la professora Eva Penelo.
Més informació
Butlletí de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona
Número 12 - Desembre 2018
Benvolgudes i benvolguts,
El curs 2018-19 ha començat amb una bona notícia. Després de diversos anys de reivindicacions per part de la Conferència de Degans i Deganes de les Universitats Espanyoles, finalment l'11 de desembre ha sortit publicat al BOE (núm. 298) l’ordre CNU/1309/2018, de 5 de desembre, per la que es regulen les condicions generals a les quals s’hauran d’ajustar els plans d’estudi del Grau en Psicologia. Aquesta regulació garantirà que totes les universitats espanyoles formin psicòlegs i psicòlogues amb un recorregut específic vinculat a la psicologia de la salut que determinarà una menció expressa en el mateix títol de Grau i que serà necessària per accedir al Màster en Psicologia General Sanitària. Per aquesta raó, la Junta Permanent de 1 d’octubre va aprovar la creació de la comissió de modificació dels plans d’estudi de Grau en Psicologia que valorarà els canvis necessaris que s’hauran d’introduir per adequar-lo als requisits que estableix l’ordre ministerial.
El dilluns 8 d’octubre es va celebrar l’acte d’inauguració del curs a l'Auditori de les Facultats de Psicologia i de Filosofia i Lletres. La professora Agnès Gruart, catedràtica de Fisiologia de la Universitat Pablo de Olavide (UPO) i presidenta de la Societat Espanyola de Neurociència (SENC), va pronunciar la lliçó inaugural del curs, titulada "Aprenentatge i memòria: records d'una trajectòria científica". Agnès Gruart, llicenciada en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, va centrar la seva conferència en la seva trajectòria d’investigació en l’àmbit de les Neurociències que ja va iniciar a la nostra Facultat i que ha continuat en la UPO. També es va poder rendir els homenatges al PAS i PDI que es van jubilar als cursos 2017-18 i 2018-19.
El 18 d’octubre i sota el lema “Vint anys de logopedes fent camí", el Col·legi de Logopedes de Catalunya va celebrar el seu aniversari en un acte d’homenatge a les persones que hi van contribuir a la seva fundació. En aquesta celebració es va fer també èmfasi en l’estret vincle que la Facultat de Psicologia té amb el món professional de la Logopèdia, insistint en la necessitat de formar doctors i doctores en Logopèdia per incrementar el cos docent del Centre amb professors i professores amb expertesa en l’exercici de la professió de logopeda per a formar als futurs Logopedes.
Seguint amb el cicle de conferències impulsat pel deganat, aquest curs es va programar una nova conferència que va impartir el 10 de desembre la professora de la Universitat de Houston i reconeguda psicòloga, Carla Sharp, amb el títol "Les patologies de la personalitat creixen". La conferència va despertar molt interès i l’afluència de pública va sobrepassar les expectatives previstes per a la qual cosa es va haver de buscar una aula més gran de la Facultat de Psicologia per poder acollir l’aforament adequadament. L'èxit obtingut en aquesta conferència anima a l'equip de deganat a seguir treballant per donar continuïtat al cicle de conferències que es va proposar organitzar a l'inici del seu mandat.
I per acabar aquest breu informe de les gestions realitzades per l’equip de deganat durant el primer trimestre del curs, destacar que des de l'estiu fins ara hem tingut algunes obres de millora dels espais del hall de la Facultat per adequar-lo a les creixents necessitats d’espai del Centre. Aquestes obres, que encara no estan finalitzades, només són un petit intent d’anar millorant l'aparença del nostre centre. L’equip de deganat està lluitant per fer visibles les nostres precarietats i exigir la millora dels espais de la Facultat de Psicologia, fent palesa la necessitat cada vegada més urgent d’un edifici propi que satisfaci la creixent demanda del progressiu increment de titulacions que s’imparteixen a la Facultat de Psicologia.
No volem acabar aquesta Newsletter sense agrair la col·laboració de totes i de tots en la gestió de la Facultat i recordar-vos que els èxits que puguem aconseguir són fruit del treball conjunt.
Us desitgem unes molt bones festes i una entrada venturosa a l’any 2019.
Margarita Martí Nicolovius
Degana
NOTÍCIES
|
Tres projectes de la Facultat de Psicologia han assolit la distinció de "bona pràctica docent"
Classes invertides a l'assignatura d'Història de la Psicologia, coordinat per Anette Mülberger; MOTEMO GAME: Disseny, implementació i avaluació d'impacte d'un sistema de ludificació per a assignatures del Grau en Psicologia, coordinat per Antoni Sanz; Programa virtual d'anàlisi de mostres de llenguatge amb feedback formatiu, coordinat per Melina Aparici.
Més informació
La Fisiòloga Agnès Gruart inaugura el curs a la Facultat de Psicologia
La Facultat de Psicologia inaugurarà el curs 2018-2019 amb un acte institucional a l'Auditori de les Facultats de Psicologia i de Filosofia i Lletres. Agnès Gruart, catedràtica de fisiologia de la Universitat Pablo de Olavide i presidenta de la Societat Espanyola de Neurociència (SENC), pronunciarà la lliçó inaugural del curs, titulada "Aprenentatge i memòria: records d'una trajectòria científica". Tractarà sobre conèixer com canvia el cervell quan s'aprèn un concepte o es realitza una tasca i quins mecanismes fan possible el record o l'oblit. L'estudi dels mecanismes neurals de l'aprenentatge i la memòria és d'interès per molts àmbits de la ciència tant mèdics com socials perquè moltes malalties neurodegeneratives tenen com un dels principals símptomes la pèrdua d'algun tipus de memòria.
Més informació
La UTCCB participa en una trobada de ciutats afectades per atemptats i accidents
Ingeborg Porcar i Alicia Álvarez, directora tècnica i coordinadora assistencial, respectivament, de la Unitat de Trauma, Crisis i Conflictes (UTCCB) de la UAB, van participar en una trobada tècnica que va aplegar representants de les ciutats europees que en els darrers cinc anys han estat víctimes d'atemptats terroristes i/o accidents amb múltiples afectats.
Els participants van tractar els diversos aspectes de l'atenció a les persones afectades per aquest tipus d'esdeveniments agrupats en tres parts: la fase immediata, la fase intermèdia i el seguiment a llarg termini.
Per saber-ne més
El Col.legi de Logopedes de Catalunya celebra el seu vintè aniversari
Sota el lema “Vint anys de logopedes fent camí", el passat 18 d’octubre el Col·legi de Logopedes de Catalunya va celebrar el seu aniversari en un acte d’homenatge a les persones que tenen o han tingut una relació directe amb el Col·legi i les que han fet possible que el Col·legi sigui on és ara i es projecti cap on vol ser en el futur. També es va presentar la nova campanya de comunicació del Col·legi que té com a objectiu donar a conèixer la logopèdia a la societat en general sota el lema: “Un logopeda fa molt més del que penses”.
La Conferència de Degans i Deganes de totes les Facultats de Psicologia d'Espanya (CDPUE) es reuneixen a la Universitat del País Basc
Carla Sharp ofereix, a la Facultat de Psicologia, la conferència "Personality pathology grows up"
El dilluns 10 de desembre, la professora i psicòloga de la Universitat de Houston, Carla Sharp, va oferir una conferència on va abordar el fruit dels seus últims treballs sobre les patologies de la personalitat. La personalitat és quelcom universal i d'aquí el debat controvertit d'on acaba la normalitat, on comencen les 'rareses adaptatives' i on la psicopatologia. ha advocat pel diagnòstic i el tractament precoç d'aquestes alteracions tan greus, permetent així que es beneficiïn de la plasticitat adolescent per al canvi, del fet que l'adolescent encara viu en un entorn protegit amb els pares, i que el trastorn, identificat abans, sigui més tendre i no hagi acumulat la gravetat, rigidesa i el desenvolupament patològic propi d'etapes posteriors.
Per saber-ne més
Butlletí de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona
Número 11 - Juliol 2018
Benvolgudes i benvolguts,
Durant el segon semestre del curs 2017-18, l'equip de deganat ha seguit treballant per tal d'assolir les fites que s'havia proposat a l'inici del seu mandat. A l'abril es va aprovar a la Comissió de Transferència de Coneixements i Projectes Estratègics de la UAB el reglament de funcionament del Servei de Psicologia i Logopèdia (SPL), si bé restem pendents de l'aprovació per part del Departament de Salut de la Generalitat del canvi de titularitat i de l'ampliació de la cartera de serveis. Amb tot, ens agradaria destacar que la unitat per l'acolliment de persones de la nostra comunitat amb problemes de violència de gènere, ubicada al SPL, està funcionant amb regularitat.
En l'àmbit acadèmic, ens agradaria destacar que enguany el programa de suport al professorat que ha de fer docència en anglès (AIDA) s'ha pogut finalitzar amb èxit i s'ha ampliat, de manera extraordinària, pel curs 2018-19. A més, al juny vam rebre la bona notícia de l'acreditació del títol de Psicòleg General Sanitari. Voldríem per tant agrair a tots els membres del Comitè Intern d'Avaluació (CAI) la feina feta. Amb tot l'informe fa referència a una problemàtica endèmica del nostre centre, la falta d'espais per impartir adequadament els títols que organitza.
En aquest context, l'equip de deganat, juntament amb la Junta Permanent, va decidir endegar un pla de millora de les infraestructures del Centre. Les obres s'iniciaran aquest juliol amb la remodelació del vestíbul que millorarà substancialment l'aspecte de la Facultat, si bé el problema principal d'espai seguirà persistint. L'equip de deganat es compromet a seguir treballant per aconseguir incrementar els espais, especialment d'aulari, per a poder desenvolupar les activitats acadèmiques habituals del Centre en les millors condicions possibles.
No podem acabar aquest informe semestral sense anunciar que el pròxim curs el professor Josep Nebot es jubila, i per tant ja no podrà seguir amb nosaltres com a coordinador del Grau en Logopèdia. Voldríem aprofitar aquest escrit per agrair-li la feina feta durant tots aquests anys i desitjar-li una feliç jubilació. També voldríem agrair a la professora Clara Selva la seva gestió com a vicedegana de pràctiques i d'estudiants durant aquest curs acadèmic i desitjar-li de tot cor molta sort en la continuació de la seva carrera acadèmica i reptes personals. Evidentment ambdós membres de l’equip de deganat tindran a la Facultat de Psicologia la seva casa on seran sempre molt ben rebuts.
Us desitgem unes molt bones vacances d'estiu.
Margarita Martí Nicolovius
Degana
NOTÍCIES
|
La celebració del Dia Mundial de la Veu a la UAB va ser tot un èxit
Les dues activitats programades van ser molt concorregudes i d’aquesta manera la Facultat de Psicologia i la Universitat Autònoma de Barcelona es van sumar als actes que arreu del món van commemorar el World Voice Day. Per saber-ne més
La Facultat celebra el Dia Europeu de la Logopèdia
L’aula magna de la Facultat de Psicologia va acollir, el passat dimarts,6 de març, l’acte de celebració del Dia Europeu de la Logopèdia 2018, que portava per lema “SAACsegem la comunicació!” Per saber-ne més
La Unitat de Psicogènere del SPL realitza varis tallers formatius sobre relacions abusives i violències de gènere en diferents centres educació del municipi de Polinyà
L’Ajuntament de Polinyà i el Servei de Psicologia i Logopèdia (SPL) de la Facultat de Psicologia de la UAB han signat un conveni per dur a terme els tallers formatius sobre relacions abusives i violències de gènere als alumnes de tres centres educatius del municipi de Polinyà. Per saber-ne més
La Unitat de Polítiques de Drogues del SPL assessorarà sobre el fenomen dels consums de drogues a vint ens locals de la província de Barcelona
La Diputació de Barcelona, dins del marc del Catàleg de serveis de l’any 2018 del Pla «Xarxa de Governs Locals 2016-2018», ha adjudicat a la UdPdD del SPL de la Facultat de Psicologia, el contracte de serveis per l’assistència tècnica i l’assessorament metodològic per a la revisió de pràctiques i la implementació dels Plans Locals de Prevenció de Drogues, dins de l’actuació «Espais de millora contínua dels plans locals de prevenció de drogues. Per saber-ne més.
La degana Margartia Martí participa a la Conferència de Degans de Psicologia, celebrada a Lleida
La reunió de primavera de la Conferència de Degans de Psicologia de les Universitats Espanyoles (CDPUE) es va celebrar els dies 19 i 20 d’abril a la Universitat de Lleida (UdL), a l’edifici del Rectorat. Per saber-ne més.
III Congrés de Psicologia Sanitària i Salut Mental
Els dies 7 i 8 de juny, l'Hospital General de Catalunya acull el III Congrés de Psicologia Sanitària i Salut Mental, fruit de la col·laboració de la Societat Catalano-Balear de Psicologia (SCBP), la Societat Catalana de Recerca i Teràpia del Comportament (SCRiTIC), i la UAB. La trobada neix com un fòrum de formació continuada i un punt de partida per al reconeixement del Psicòleg General Sanitari. Per saber-ne més.
La Universitat Ramón Llull acull la reunió anual de la Conferència de Degans de Logopèdia de les Universitats Espanyoles (CDLUE)
La reunió de la Conferència de Degans de Logopèdia de les Universitats Espanyoles (CDLUE) es va celebrar l’1 de juny de 2018 a la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport de la Universitat Ramon Llull. La degana Margarita Martí hi va assistir en representació de la Facultat. Llegir més
El grau en Logopèdia celebra la graduació de la promoció 2014-2018
L'acte de graduació del grau en Psicologia es va realitzar el 29 de juny a la Masia Can Ametller de Sant Cugat del Vallès
L'acte de graduació del grau en Psicologia es va realitzar el 29 de juny a la Masia Can Ametller de Sant Cugat del Vallès. L’acte va ser presentat pels alumnes ja graduats. La participació dels professors narrant la trajectòria d’aquests quatre anys d’estudi, va acabar amb el desig d’un futur prometedor. Els professors assistents van repartir les bandes i els diplomes a tots els estudiants, al mateix temps que a la pantalla s’anaven projectant fotografies d’aquests anys d’universitat. L’acte fa finalitzar amb un pica pica al jardí de la masia.
Butlletí de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona
Número 9 - Juliol 2017
No és fàcil resumir en poques línies el que ha estat i com s'ha viscut al deganat aquest primer trimestre del curs 2017-18, comptant que l’inici de les activitats acadèmiques al setembre es va veure enfosquit pels atemptats del 17 d'agost a la Rambla de Barcelona i a Cambrils. Poques setmanes després els esdeveniments polítics i socials a Catalunya van anar generant un clima de reivindicació al campus que va condicionar la vida acadèmica de la nostra institució. La Facultat de Psicologia no ha estat aliena a tots aquests esdeveniments i es va veure obligada a suspendre la inauguració de curs prevista pel 10 d'octubre. Consegüentment no es va poder celebrar l'acte d'homenatge al PDI i al PAS que es jubilava enguany, ni es va poder fer entrega dels premis extraordinaris als estudiants de grau i MUPGS del curs 2016-17, malgrat que ho mereixien.
Així i tot, l'equip de deganat ha seguit treballant per assolir les fites que s'havia proposat a l'inici del seu mandat. El programa de suport al professorat que ha de fer docència en anglès (AIDA) s'ha pogut desplegar amb normalitat i en aquests moments al voltant de 25 professors que imparteixen docència al Centre, tant en els graus com en els màsters, han decidit participar-hi. La bona acollida que ha tingut aquesta iniciativa fa preveure un increment en la internacionalització dels nostres estudis en un futur no molt llunyà i facilitar l'intercanvi d'estudiants amb Europa i la resta del món.
A més de l'objectiu d'ampliar la docència en anglès, l'equip de deganat s'havia compromès a impulsar el Servei de Psicologia i Logopèdia (SPL), transformant l'antic laboratori de prestació de serveis SiPEP i ampliant els seus serveis en l'àmbit assistencial tant en Psicologia com en Logopèdia. El canvi de nom ja ha estat aprovat per la Comissió de Transferència i Projectes Estratègics i la documentació amb l'ampliació dels serveis ja s'ha enviat al Departament de Salut de la Generalitat per a la seva aprovació. Amb aquest projecte pretenem facilitar la possibilitat de fer pràctiques i de donar a conèixer el món professional als nostres estudiants. La iniciativa s'ha vist a més reforçada per la ubicació al SPL d'una unitat per l'acolliment de persones de la nostra comunitat amb problemes de violència de gènere. Aquesta unitat ha estat reactivada i impulsada per la Unitat de Psicogènere del SPL, per l'Observatori de la Igualtat de la UAB i la Vicerectora d'Alumnat i Ocupabilitat, i ja està funcionant amb regularitat.
També s'ha pogut iniciar el cicle de conferències promogut pel deganat i previst per al curs 2017-18. Precisament la primera conferència la va impartir la Dra. Marie Lallier, investigadora del "Basque Center On Cognition Brain and Language", que havia estat convidada a donar la conferència inaugural. L'acte es va celebrar l'11 de desembre a l'aula P24 amb una afluència molt important de públic interessat en el tema que es va exposar. Confiem que aquest cicle de conferències segueixi despertant l'interès de tots els membres de la Facultat de Psicologia i de tota la comunitat universitària.
Finalment, el nostre Centre segueix immers en els processos d'acreditació de les titulacions i l'actualització del SGIQ. Ben aviat ens visitarà el comitè extern d'acreditació que haurà de valorar la feina feta per a la implantació dels ensenyaments que donen lloc al títol de Psicòleg General Sanitari.
No volem acabar aquest resum del que ha estat la gestió de l’equip de deganat durant aquest primer trimestre del curs 2017-18 sense agrair la col·laboració del PDI, el PAS i els estudiants i voldríem emfatitzar que els èxits futurs seran sempre el resultat de la feina de totes i de tots.
Us desitgem unes molt bones festes i una entrada al nou any el més venturós possible.
Margarita Martí Nicolovius
Degana
NOTÍCIES
|
La Facultat de Psicologia va inaugurar oficialment el curs 2016-2017 el dilluns 10 d’octubre
La rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Dra. Margarita Arboix, presidirà l’acte institucional d’inauguració del curs acadèmic 2016-17 a la Facultat de Psicologia que tindrà lloc el pròxim 10 d'octubre a les 12,30 h, a l'Auditori de Lletres i Psicologia. El professor Julio Sanjuan Arias pronunciarà la lliçó inaugural titulada "¿Psicoterapia o psicofármacos? Propuestas para una integración". Per saber-ne més
Acte d’inauguració del Màster Universitari en Trastorns de la Comunicació i del Llenguatge
El dilluns 19 de setembre es va inaugurar el curs acadèmic 2016/17 del Màster Universitari en Trastorns de la Comunicació i el Llenguatge. El vicedegà de postgrau i professionalització, Dr. Joaquim T. Limonero va fer la presentació de la segona edició del Màster que s’imparteix conjuntament amb la Universitat Ramon Llull-Blanquerna. Per saber-ne més.
Acte d’inauguració del Màster en Psicocreativitat amb Ferran Adrià
El dimarts 25 d’octubre es va inaugurar el curs acadèmic 2016-17 del Màster en Psicocreativitat. La Degana de la Facultat de Psicologia, Dra. Margarita Martí, va presidir l’acte i va pronunciar el discurs de l’obertura. El Sr. Ferran Adrià, xef del restaurant el Bulli, que va pronunciar la lliçó inaugural titulada “La creativitat no és copiar”. Per saber-ne més.
Reconeixements
La UTCCB de la Facultat rep el reconeixement com a Centre de Psicologia Sanitària i Clínica
La Unidad de Trauma, Crisis y Conflictos (UTCCB), de la Facultat de Psicologia de la UAB, ha sigut reconeguda com a Centre de Psicologia Sanitària y Clínica pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Això permetrà que el centre pugui convertir-se en Centre de Crisi de la Universitat Autònoma de Barcelona i consolidar així els seus serveis assistencials i combinarlos amb les activitats pròpies de la investigació. Per saber-ne més.
Reunió de la CDPUE 17 i 18 novembre 2016
La reunió de tardor de la Conferència de Degans de Psicologia de les Universitats Espanyoles (CDPUE) es va celebrar els dies 17 i 18 de novembre del 2016 a Madrid, al Centre Associat de la UNED, Escuelas Pías.
L'acte d'inauguració va estar presidit pel rector de la UNED, el Dr. Alejandro Tiana. Per saber-ne més.
L'INc i la CORE de Salut Mental de la UAB organitzen el B-DEBATE
L'Institut de Neurociències organitza les properes jornades B-DEBATE amb la col•laboració de la CORE Salut Mental de la UAB, l'Institut de Recerca Valld'Hebron i l'Institue for the Study of Affective Neuroscience. Es van reunir grans experts nacionals i internacionals per compartir les darreres novetats en àmbits com la Neuència Cognitiva i Clínica, la Psicologia, la Psiquiatria, l'Educació i la Salut Pública. Per saber-ne més.
Quaderns de Psicologia ha publicat un nou número a la seva revista online
La revista online Quaderns de Psicologia ha publicat el seu número 3 del volum 18 el qual inclou treballs de naturalesa empírica, revisions, critiques i contribucions teòriquesamb la intenció d’ampliar la comprensió de la psicologia. Per saber-ne més.
Butlletí de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona
Número 9 - Juliol 2017
Benvolgudes i benvolguts,
Amb el número 8 de la Newsletter volem donar continuïtat a la nova eina de comunicació desenvolupada per l'equip de deganat anterior amb la finalitat de seguir potenciant el sentiment de pertinença de tots i totes al col•lectiu de la Facultat de Psicologia. Enguany hem inaugurat un nou curs acadèmic amb una novetat, el relleu en l'equip de deganat, que s'ha desenvolupat amb total normalitat institucional gràcies al treball i la dedicació de l'equip de deganat anterior encapçalat per la Dra. Teresa Gutiérrez. És precisament la manera de fer de l'equip anterior, i especialment de la degana precedent, el que em van animar a presentar la meva candidatura a les passades eleccions. Vull des d'aquí agrair la seva dedicació i la del seu equip a les tasques de gestió de la Facultat durant més de tres anys.
La Facultat es troba en un moment òptim per plantejar-se objectius de futur. Durant el període de govern de la Facultat 2013-2016, s'han implementat els Màsters Universitaris en Psicologia General Sanitària i en Trastorns de la Comunicació i del Llenguatge, s'han acreditat les titulacions de Grau en Psicologia i en Logopèdia i tres Màsters Universitaris: en Recerca en Psicologia Aplicada a les Ciències de la Salut, en Gestió dels Recursos Humans en les Organitzacions i en Recerca i Intervenció Psicosocial.
L'any 2015 vam celebrar els 25 anys de la creació de la nostra Facultat i al maig del 2016 es va aprovar el nou reglament de funcionament que ens ha de guiar els pròxims anys. També s'han aprovat les modificacions en el Grau en Logopèdia i en els Màsters Universitaris en Psicologia de l'Esport i de l'Activitat Física i en el d'Investigació en Psicologia Clínica i de la Salut, que s'implantaran al curs 2017/18. Això ha suposat molta feina per part de tots els membres de l'equip anterior que m'agradaria destacar i valorar en aquesta presentació.
L'equip de deganat actual va assumir en el seu programa electoral una sèrie de compromisos especialment centrats en la promoció de la qualitat i el reconeixement de la Facultat de Psicologia, fent visibles les accions de qualitat i servei que ja es realitzen actualment, i potenciant el desenvolupament de noves accions que ens permetin avançar en aquesta línia.
Equip de deganat rere equip han anat reivindicant la necessitat de comptar amb un servei d'atenció psicològica i logopèdica que proporcioni un plus de qualitat important a la formació acadèmica dels nostres estudiants. Actualment, el laboratori de prestació de serveis de la Facultat (SiPeP) compta amb diferents unitats que treballen amb la il•lusió i poc pressupost amb el desig que en un futur, que esperem no sigui massa llunyà, tindran més visibilitat i podran oferir als estudiants el contacte amb el camp professional que necessiten per a tenir una bona formació. En aquest sentit hem de destacar l'obtenció de l'autorització de funcionament com a centre sanitari assistencial, atorgada per la direcció General d'Ordenació Professional i Regulació Sanitària de la Generalitat de Catalunya, a la Unitat de Trauma Crisis i Conflictes de Barcelona (UTCCB), dirigida per la professora Ingeborg Porcar.
La Facultat ha adequat uns espais que permeten la tasca d'intervenció sanitària i clínica així com potenciar projectes d'intervenció psicosocial i educativa. Els nostres estudiants han de sortir el millor preparats possibles per competir en un món laboral cada vegada més demandant i competitiu. És responsabilitat de la Facultat i de la Universitat que així sigui.
No voldria acabar aquesta presentació sense manifestar la nostra ferma condemna i rebuig a l'atac terrorista sofert pels berlinesos aquests dies de preparació de les festes de Nadal així com a tots els actes violents contra les persones per motius de sexe, raça, ideologia o religió.
Us desitgem unes bones festes i un venturós any 2017.
Margarita Martí Nicolovius
Degana
NOTÍCIES
|
La Facultat de Psicologia va inaugurar oficialment el curs 2016-2017 el dilluns 10 d’octubre
La rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Dra. Margarita Arboix, presidirà l’acte institucional d’inauguració del curs acadèmic 2016-17 a la Facultat de Psicologia que tindrà lloc el pròxim 10 d'octubre a les 12,30 h, a l'Auditori de Lletres i Psicologia. El professor Julio Sanjuan Arias pronunciarà la lliçó inaugural titulada "¿Psicoterapia o psicofármacos? Propuestas para una integración". Per saber-ne més
Acte d’inauguració del Màster Universitari en Trastorns de la Comunicació i del Llenguatge
El dilluns 19 de setembre es va inaugurar el curs acadèmic 2016/17 del Màster Universitari en Trastorns de la Comunicació i el Llenguatge. El vicedegà de postgrau i professionalització, Dr. Joaquim T. Limonero va fer la presentació de la segona edició del Màster que s’imparteix conjuntament amb la Universitat Ramon Llull-Blanquerna. Per saber-ne més.
Acte d’inauguració del Màster en Psicocreativitat amb Ferran Adrià
El dimarts 25 d’octubre es va inaugurar el curs acadèmic 2016-17 del Màster en Psicocreativitat. La Degana de la Facultat de Psicologia, Dra. Margarita Martí, va presidir l’acte i va pronunciar el discurs de l’obertura. El Sr. Ferran Adrià, xef del restaurant el Bulli, que va pronunciar la lliçó inaugural titulada “La creativitat no és copiar”. Per saber-ne més.
Reconeixements
La UTCCB de la Facultat rep el reconeixement com a Centre de Psicologia Sanitària i Clínica
La Unidad de Trauma, Crisis y Conflictos (UTCCB), de la Facultat de Psicologia de la UAB, ha sigut reconeguda com a Centre de Psicologia Sanitària y Clínica pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Això permetrà que el centre pugui convertir-se en Centre de Crisi de la Universitat Autònoma de Barcelona i consolidar així els seus serveis assistencials i combinarlos amb les activitats pròpies de la investigació. Per saber-ne més.
Reunió de la CDPUE 17 i 18 novembre 2016
La reunió de tardor de la Conferència de Degans de Psicologia de les Universitats Espanyoles (CDPUE) es va celebrar els dies 17 i 18 de novembre del 2016 a Madrid, al Centre Associat de la UNED, Escuelas Pías.
L'acte d'inauguració va estar presidit pel rector de la UNED, el Dr. Alejandro Tiana. Per saber-ne més.
L'INc i la CORE de Salut Mental de la UAB organitzen el B-DEBATE
L'Institut de Neurociències organitza les properes jornades B-DEBATE amb la col•laboració de la CORE Salut Mental de la UAB, l'Institut de Recerca Valld'Hebron i l'Institue for the Study of Affective Neuroscience. Es van reunir grans experts nacionals i internacionals per compartir les darreres novetats en àmbits com la Neuència Cognitiva i Clínica, la Psicologia, la Psiquiatria, l'Educació i la Salut Pública. Per saber-ne més.
Quaderns de Psicologia ha publicat un nou número a la seva revista online
La revista online Quaderns de Psicologia ha publicat el seu número 3 del volum 18 el qual inclou treballs de naturalesa empírica, revisions, critiques i contribucions teòriquesamb la intenció d’ampliar la comprensió de la psicologia. Per saber-ne més.
Butlletí de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona
Número 8 - Desembre 2016
Benvolgudes i benvolguts,
Amb el número 8 de la Newsletter volem donar continuïtat a la nova eina de comunicació desenvolupada per l'equip de deganat anterior amb la finalitat de seguir potenciant el sentiment de pertinença de tots i totes al col•lectiu de la Facultat de Psicologia. Enguany hem inaugurat un nou curs acadèmic amb una novetat, el relleu en l'equip de deganat, que s'ha desenvolupat amb total normalitat institucional gràcies al treball i la dedicació de l'equip de deganat anterior encapçalat per la Dra. Teresa Gutiérrez. És precisament la manera de fer de l'equip anterior, i especialment de la degana precedent, el que em van animar a presentar la meva candidatura a les passades eleccions. Vull des d'aquí agrair la seva dedicació i la del seu equip a les tasques de gestió de la Facultat durant més de tres anys.
La Facultat es troba en un moment òptim per plantejar-se objectius de futur. Durant el període de govern de la Facultat 2013-2016, s'han implementat els Màsters Universitaris en Psicologia General Sanitària i en Trastorns de la Comunicació i del Llenguatge, s'han acreditat les titulacions de Grau en Psicologia i en Logopèdia i tres Màsters Universitaris: en Recerca en Psicologia Aplicada a les Ciències de la Salut, en Gestió dels Recursos Humans en les Organitzacions i en Recerca i Intervenció Psicosocial.
L'any 2015 vam celebrar els 25 anys de la creació de la nostra Facultat i al maig del 2016 es va aprovar el nou reglament de funcionament que ens ha de guiar els pròxims anys. També s'han aprovat les modificacions en el Grau en Logopèdia i en els Màsters Universitaris en Psicologia de l'Esport i de l'Activitat Física i en el d'Investigació en Psicologia Clínica i de la Salut, que s'implantaran al curs 2017/18. Això ha suposat molta feina per part de tots els membres de l'equip anterior que m'agradaria destacar i valorar en aquesta presentació.
L'equip de deganat actual va assumir en el seu programa electoral una sèrie de compromisos especialment centrats en la promoció de la qualitat i el reconeixement de la Facultat de Psicologia, fent visibles les accions de qualitat i servei que ja es realitzen actualment, i potenciant el desenvolupament de noves accions que ens permetin avançar en aquesta línia.
Equip de deganat rere equip han anat reivindicant la necessitat de comptar amb un servei d'atenció psicològica i logopèdica que proporcioni un plus de qualitat important a la formació acadèmica dels nostres estudiants. Actualment, el laboratori de prestació de serveis de la Facultat (SiPeP) compta amb diferents unitats que treballen amb la il•lusió i poc pressupost amb el desig que en un futur, que esperem no sigui massa llunyà, tindran més visibilitat i podran oferir als estudiants el contacte amb el camp professional que necessiten per a tenir una bona formació. En aquest sentit hem de destacar l'obtenció de l'autorització de funcionament com a centre sanitari assistencial, atorgada per la direcció General d'Ordenació Professional i Regulació Sanitària de la Generalitat de Catalunya, a la Unitat de Trauma Crisis i Conflictes de Barcelona (UTCCB), dirigida per la professora Ingeborg Porcar.
La Facultat ha adequat uns espais que permeten la tasca d'intervenció sanitària i clínica així com potenciar projectes d'intervenció psicosocial i educativa. Els nostres estudiants han de sortir el millor preparats possibles per competir en un món laboral cada vegada més demandant i competitiu. És responsabilitat de la Facultat i de la Universitat que així sigui.
No voldria acabar aquesta presentació sense manifestar la nostra ferma condemna i rebuig a l'atac terrorista sofert pels berlinesos aquests dies de preparació de les festes de Nadal així com a tots els actes violents contra les persones per motius de sexe, raça, ideologia o religió.
Us desitgem unes bones festes i un venturós any 2017.
Margarita Martí Nicolovius
Degana
NOTÍCIES
|
La Facultat de Psicologia va inaugurar oficialment el curs 2016-2017 el dilluns 10 d’octubre
La rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Dra. Margarita Arboix, presidirà l’acte institucional d’inauguració del curs acadèmic 2016-17 a la Facultat de Psicologia que tindrà lloc el pròxim 10 d'octubre a les 12,30 h, a l'Auditori de Lletres i Psicologia. El professor Julio Sanjuan Arias pronunciarà la lliçó inaugural titulada "¿Psicoterapia o psicofármacos? Propuestas para una integración". Per saber-ne més
Acte d’inauguració del Màster Universitari en Trastorns de la Comunicació i del Llenguatge
El dilluns 19 de setembre es va inaugurar el curs acadèmic 2016/17 del Màster Universitari en Trastorns de la Comunicació i el Llenguatge. El vicedegà de postgrau i professionalització, Dr. Joaquim T. Limonero va fer la presentació de la segona edició del Màster que s’imparteix conjuntament amb la Universitat Ramon Llull-Blanquerna. Per saber-ne més.
Acte d’inauguració del Màster en Psicocreativitat amb Ferran Adrià
El dimarts 25 d’octubre es va inaugurar el curs acadèmic 2016-17 del Màster en Psicocreativitat. La Degana de la Facultat de Psicologia, Dra. Margarita Martí, va presidir l’acte i va pronunciar el discurs de l’obertura. El Sr. Ferran Adrià, xef del restaurant el Bulli, que va pronunciar la lliçó inaugural titulada “La creativitat no és copiar”. Per saber-ne més.
Reconeixements
La UTCCB de la Facultat rep el reconeixement com a Centre de Psicologia Sanitària i Clínica
La Unidad de Trauma, Crisis y Conflictos (UTCCB), de la Facultat de Psicologia de la UAB, ha sigut reconeguda com a Centre de Psicologia Sanitària y Clínica pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Això permetrà que el centre pugui convertir-se en Centre de Crisi de la Universitat Autònoma de Barcelona i consolidar així els seus serveis assistencials i combinarlos amb les activitats pròpies de la investigació.
Reunió de la CDPUE 17 i 18 novembre 2016
La reunió de tardor de la Conferència de Degans de Psicologia de les Universitats Espanyoles (CDPUE) es va celebrar els dies 17 i 18 de novembre del 2016 a Madrid, al Centre Associat de la UNED, Escuelas Pías.
L'acte d'inauguració va estar presidit pel rector de la UNED, el Dr. Alejandro Tiana.
L'INc i la CORE de Salut Mental de la UAB organitzen el B-DEBATE
L'Institut de Neurociències organitza les properes jornades B-DEBATE amb la col•laboració de la CORE Salut Mental de la UAB, l'Institut de Recerca Valld'Hebron i l'Institue for the Study of Affective Neuroscience. Es van reunir grans experts nacionals i internacionals per compartir les darreres novetats en àmbits com la Neuència Cognitiva i Clínica, la Psicologia, la Psiquiatria, l'Educació i la Salut Pública. Per saber-ne més.
Quaderns de Psicologia ha publicat un nou número a la seva revista online
La revista online Quaderns de Psicologia ha publicat el seu número 3 del volum 18 el qual inclou treballs de naturalesa empírica, revisions, critiques i contribucions teòriquesamb la intenció d’ampliar la comprensió de la psicologia. Per saber-ne més.
Butlletí de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona
Número 7 - Juliol 2016
Benvolgut lector/ Benvolguda lectora,
Amb el número 7 de la Newsletter donem per finalitzat un primer cicle d'aquest butlletí de la Facultat de Psicologia en coincidir amb el final del mandat de l'equip de deganat que he tingut la sort de dirigir des d'abril del 2013.
La Newsletter és una eina de comunicació de la Facultat de Psicologia que vam crear amb la finalitat de cuidar especialment la imatge interna de la nostra institució. És una eina que permet transmetre tota la informació relacionada amb activitats que generen sentiment de col•lectiu i contribueix a elaborar una memòria comuna i pròpia de la nostra universitat. Així els set nombres que ens precedeixen ens han permès publicar notícies, que afecten les persones que formen la nostra comunitat universitària, com a premis, reconeixements a una trajectòria professional o esdeveniments importants entre unes altres.
Aquesta setena edició coincideix amb el final de curs 2015-16 i amb un període de canvis diversos, entre ells renovació en els equips de govern de la nostra universitat i de la mateixa Facultat de Psicologia. En l'àmbit de gestió al centre, també hem acomiadat a María Espadalé, com a administradora de centre, i hem donat la benvinguda a Fernando Guerrero, i s'han produït canvis importants en el PAS que formen la gestió acadèmica de la Facultat amb Begoña Valle, gestora acadèmica, al capdavant de la mateixa.
Des del punt de vista acadèmic, el final de curs, coincideix amb la jubilació de 4 professores extraordinàries: Maite Martínez, Rosa Mª Raich, Mercè Clariana i Mercè Pérez Salanova. Et convido a llegir amb calma les entrevistes que incloem en aquesta Newsletter, on queden reflectides les seves pròpies impressions d'aquesta trajectòria professional. Des d'aquí us donem les gràcies per la vostra important contribució en temes de recerca, docència i gestió a la Facultat i a la UAB i us transmetem el desig que aquesta nova etapa segueixi sent fructífera i rica per a cadascuna de vosaltres.
El butlletí inclou altres notícies de gran interès, com l'elecció de la professora Margarita Martí com a degana de la Facultat, la celebració del Dia Europeu de la Logopèdia i dia Mundial de la veu, el últim número de la revista de la Facultat "Quaderns de Psicologia", i la celebració del primer I Congrés de Psicologia Sanitària i Salut Mental i l'acte de graduació de la primera promoció d'estudiants del Màster Universitari en Psicologia General sanitària.
Amb el desig que la Newsletter segueixi sent una eina de comunicació útil per a la Facultat, que ens permeti reflectir accions o fets que, de vegades, passen desapercebut i ens faci sentir orgullosos de l'espai privilegiat en el qual treballem dono per finalitzada aquesta presentació.
Teresa Gutiérrez Rosado
Degana
NOTÍCIES
|
Margarita Martí succeeix a Teresa Gutiérrez com a nova degana de la Facultat de Psicologia
La junta de la facultat de Psicologia ha aprovat l’elecció de la professora Margarita Martí Nicolovius, catedràtica del departament de Psicobiologia i de Metodologia de les Ciències de la Salut, com a degana del centre. Martí agafa el relleu de la professora Teresa Gutiérrez Rosado, que ha exercit el càrrec durant els darrers anys. Saber-ne més.
Homenatge a una trajectòria
Maite Martínez: "Maite Martínez: La universitat hauria d'aprofitar el capital intel·lectual de les persones que es jubilen"
Homenatge a la professora i ex degana Maite Martínez, qui com a professora assegura estar molt satisfeta de la seva aventura docent. Una trajectòria marcada per diverses etapes ja sigui en matèria de gestió, docència i recerca. Resalta i lamenta, entre d'altres coses, que la universitat no aprofiti el servei i la experiència dels docents que es jubilen.
Rosa Raich: "És molt important tenir sentit del humor i optimisme"
La professora Rosa Maria Raich, de l'Àrea de Personalitat, Avaluació i Tractament Psicològic, es jubila aquest any i per aquest motiu mereix un apartat en aquest 'Homenatje a una trajectòria'. Una docent que valora, per sobre de tot, tenir sentit de l'humor i optimisme a l'hora de tractar amb l'estudiant . Podeu llegir més aquí
Mercè Clariana: "Si t’agrada estudiar i llegir aquesta feina és la millor que pots tenir"
La professora Mercè Clariana, de l'Àrea de Psicologia Evolutiva i de l'Educació, valora, entre d'altres assumptes, la importància del seguiment de la evolució de la psicologia durant tota la seva carrera, quelcom que li resulta motivador i que trobarà a faltar. Tot i això, encara una nova etapa amb il·lusió i amb el sentiment d'haver complert un gran recorregut com a docent a l'Autònoma .
Mercè Pèrez Salanova: "Intento que els estudiants se situïn molt a la pràctica"
La professora Mercè Pérez Salanova, de l'Àrea de Psicologia Evolutiva i de l'Educació, es jubila aquest any i per aquest motiu mereix un apartat en aquest 'Homenatje a una trajectòria'. La docent destaca, per sobre de tot, que la relació amb l'estudiant és estimulant i tracta que se situi molt a la pràctica, en el seu cas, respecte l'envelliment, la seva especialitat. Podeu llegir l'entrevista aquí.
Paper important de la Logopèdia a la primavera del 2016 a la UAB: Dia Europeu de la Logopèdia i dia Mundial de la veu
La UAB ha fet molt de ressó dos esdeveniments clau pel grau de Logopèdia durant la primavera : el Dia Europeu de la Logopèdia, celebrat el 4 de març i la Festa de la veu, en commemoració al Dia Mundial de la Veu, celebrat el 25 d’abril .
Nou número de la revista digital: Quaderns de Psicologia. Projecte duut a terme per la UAB
Quaderns Psicologia segueix amb les seves publicacions i el passat abril va treure un nou número, el qual inclou treballs de naturalesa empírica, revisions, crítiques i contribucions teòriques amb la intenció d'ampliar la comprensió de la psicologia. Saber-ne més.
I Congrés de Psicologia Sanitària i Salut Mental i acte de graduació de la primera promoció d'estudiants del Màster Universitari en Psicologia General sanitària
El passat 11 de juny va tenir lloc l'acte de graduació de la primera promoció d'estudiants del Màster Universitari en Psicologia General Sanitària en el I Congrés de Psicologia Sanitària i Salut Mental.
Butlletí de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona
Número 6 - Desembre 2015
Benvolgut lector/ Benvolguda lectora,
Amb el número 6 de la Newsletter de la Facultat deixem enrere l'any 2015 i els esdeveniments més rellevants que ens han passat en aquest últim quadrimestre de l'any.A nivell internacional ens han impactat, de forma especial, els moviments migratoris de milers de persones fugint de la guerrade Síria cap a llocs més segurs. També els recents atemptats a París, atemptats envers una forma de viure i de pensar i sobre persones que, casualment, sopaven, passejaven o, simplement, escoltaven música. Tot fa pensar que l'ésser humà aprèn de forma lenta i que encara ens queda un ampli camí per recórrer cap a un món més equitatiu, just i en pau.
En la vida acadèmica, a la nostra universitat, s'ha continuat reflexionant sobre la possible adaptació de les titulacions a graus de 3 anys i s'ha donat llibertat a cada centre perquè analitzi el més convenient en funció de les característiques de les seves titulacions. En la nostra Facultat ens hem mantingut al marge d'aquest debat, durant el 2015, per dos motius fonamentals: (1) el grau en Logopèdia és un grau sanitari regulat i, per tant, no podem canviar la seva estructura i, (2) estem pendents d'una regulació del grau en Psicologia en compliment de la Llei de Salut pública de 2011. D'altra banda, durant aquest curs hem estat immersos en el desenvolupament del Sistema Intern de Garantia de Qualitat del centre i preparant l’Autoinforme per acreditar les 2 titulacions de grau i 3 màsters universitaris.
No obstant això, durant el 2016 si que és altament probable que hàgim d'iniciar unaseriosa reflexió sobre la formació universitària en el camp de la psicologia. Hi ha dos esdeveniments recents que motiven aquest debat: (a) la publicació del MECES pel grau en psicologia, que el situa en el nivell 2 i el fet que el Ministeri d'Educació tingui la intenció de regular només una menció sanitària dins del grau en Psicologia envers el grau complet.
Però, a l'espera d'esdeveniments futurs, la missió d'aquesta Newsletter és, realment, la de mostrar-te la nostra història més propera, aquells esdeveniments protagonitzats per estudiants, professorat i PAS de la nostra Facultat. En aquest sisè número podràs trobar notícies relacionades amb:
· La inauguració del nou Màster Interuniversitari amb la URLL en Trastorns de la Comunicació i del Llenguatge, que va presidir el Vicerector de professorat i programació acadèmica;
· A l'apartat de "Homenatge a una trajectòria", entrevistem la professora Carme Costa, important referent enl'àmbit del'avaluació psicològica en clínica infantil i la professora Pilar Calvo, molt estimadapels estudiants de logopèdia.
· Acomiadem la nostra estimada companya, la professora Milagros Saiz Roca, que ens va deixar el dia 1 d’agost.
· Entrevistem les estudiants Irma Pujol (Grau en Logopèdia) i Laura Sofia Machado (Grau en Psicologia), que van tenir la nota de tall més alta en aquesta promoció.
· Recollim les importants aportacions de la UTCCB en paraules de la seva directora i professora Ingeborg Porcar
· I, finalment, entrevistem un Alumni brillant que va estudiar psicologia a la nostra Facultat i que va fer la inauguració del curs acadèmic: Josep Call, director del Centre de Recerca en Primats Wolfgang Köhler
Esperant que totes aquestes notícies siguin del teu interès, tot l'equip de deganat et desitgem un Bon Nadal o Bones festes i un nou any 2016 fructífer i interessant, que ens permeti seguir treballant, gaudint i construint en aquest entorn de pau en el qual tenim la sort de viure.
Teresa Gutiérrez Rosado
Degana
NOTÍCIES
|
Inauguració del nou Màster universitari en Trastorns de la Comunicació i el Llenguatge
Aquest màster neix amb la voluntat de ser el títol oficial de postgrau der referència pels graduats i diplomats en Logopèdia, així com també el màster de referència per a la resta de titulats interessats en l’estudi dels trastorns de la comunicació (Psicologia, Magisteri, Medicina, Infermeria, Fisioteràpia, Filologia, Música, etc.). Saber-ne més.
Homenatge a una trajectòria
Pilar Calvo: "Ser professora d'universitat ha estat el regal que m'ha permès tancar la meva vida professional
Homenatge a la professora associada Pilar Calvo, qui com a professora associada assegura estar molt satisfeta de la seva aventura docent. Una trajectòria marcada pel feedback amb els estudiants, el qual creu que és el més important per ser un bon professor. Transmetre i aprendre dels alumnes per crear un bon 'feeling' i ajudar-los a esdevenir uns bons professionals.
Carme Costas: "El professor ha de saber triar la informació per fer que l'alumne tingui un sentit crític"
La professora Carme Costas, especialista en psicologia infantil, es jubila aquest any i per aquest motiu mereix un apartat en aquest 'Homenatje a una trajectòria'. Una docent amb una idea clara: el docent ha de ser com un gatekeeper que selecciona la informació. D'aquesta manera els alumnes poden desenvolupar un sentit crític i crèixer com a bons professionals.
Comiat a la professora Milagros Saiz Roca
El passat dia 1 d'agost ens va deixar la professora del Departament de Psicologia Bàsica i Evolutiva Milagros Saiz a l'edat de 58 anys. Una trista pèrdua que va deixar consternada a tota la Facultat al començar el curs. Podeu llegir la notícia sencera aquí. Saber-ne més.
Les notes més altes de Logopèdia i Psicologia
Irma Pujol: "Lèxit és una suma de factors: treball constant, esforç i sort"
Irma Pujol Maculet estudiant amb la nota més alta a Logopèdia amb un 12,272 canvia un petit poble de La Garrotxa pel Campus Universitari de la Universitat Autònoma. Amant dels nens i de la música, es declara independent. També li agrada l'anonimat que pot proporcionar-li l'Autònoma. Per veure la entrevista aquí.
Laura Sofía Machado: "Tot es resumeix en una actitud pro activa per aprendre"
Laura Sofia Machado, nascuda a València, Veneçuela i resident a Galicia, ha decidit venir a l’Autònoma per ser pionera en investigació en l’àmbit de la Psicologia a l’Estat. Amant dels debats i els balls llatins, es declara com una persona treballadora, constant i sacrificada. Per veure la entrevista aquí.
Els Primers Auxilis Psicològics, amb Ingeborg Porcar
Entrevista amb la directora del UTCCB Ingeborg Porcar. Explica la importància dels primers auxilis psicològics així com els seus objectius, i la seva repercusió tant en el seu bon ús com en el dolent. A més a més fa èmfasi al nou curs de la plataforma Coursera: PAP. Curs gratuït i el qual el pot cursar tothom. Per veure la entrevista aquí.
Entrevista amb Josep Call, director del Centre de primats Wolfgang Köhler
Llicenciat en Psicologia per la UAB i doctor per l'Emory University d'Atlanta (EUA). Josep Call és especialista en els processos cognitius que distingeixen els humans dels seus parents més propers, els grans simis. Per veure la entrevista aquí.
Butlletí de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona
Número 5 - Juliol 2015
Benvolgut lector/ Benvolguda lectora,
Des de l'última publicació en el mes de desembre, han transcorregut 6 mesos d’una intensitat frenètica en la gestió de la Facultat. Entre els fets més rellevants que han succeït en aquest període que cal destacar:
- El relleu en el vicedeganat d'assumptes acadèmics, càrrec que ha estat ocupat per la professora Margarita Martí, després de la baixa del professor Toni Sanz amb més de 5 anys de dedicació al mateix.
- Inici i desenvolupament dels treballs del Sistema Intern de Garantia de Qualitat, dirigit per la Coordinadora de Qualitat de la Facultat, la professora María Álvarez.
- Elaboració i aprovació en la Junta Permanent del Autoinforme per a l'acreditació de les titulacions de grau i 3 de màster de la Facultat.
- La comissió de reforma del reglament ha continuat treballant intensament i ja el pròxim curs esperem tenir el nou reglament del centre.
- Per primera vegada, la Conferència de Degans de Psicologia de les Universitats Espanyoles s’ha reunit a la UAB els dies 21 i 22 de maig de 2015. Hem organitzat aquest esdeveniment, en commemoració dels 25 anys que compleix la Facultat i hem comptat amb la col·laboració de la Universitat de Girona.
- S'ha finalitzat i ha estat aprovada per l'AQU la memòria de verificació del nou Màster Universitari en Trastorns de la Comunicació i del Llenguatge que fem en col·laboració amb la URL i que compta ja amb més de 50 estudiants preinscrits per les 30 places disponibles. Aquest màster és de gran rellevància per continuar avançant en la recerca en l'àmbit de la logopèdia i ajudarà en un futur proper a crear un doctorat específic per aquesta disciplina.
- S'ha creat la Conferència de Degans de Logopèdia de les Universitats Espanyoles (CDLUE). Un any després, i fruit de la reunió d'aquest grup de treball organitzada per la UAB el passat 24 d'abril de 2014, s'aproven els Estatuts de l'Associació Conferencia de Degans de Logopèdia de les Universitats Espanyoles i se signa l'acta fundacional a la Universitat Complutense de Madrid, el passat 22 de juny de 2015.
- I finalment, a ritme lent, però sense pausa, la professora Mónica Balltondre Pla i el documentalista i editor, Òscar Montero Pich, ens ajuden a elaborar un llibre i un documental sobre la història de la nostra Facultat que esperem poder tenir acabat a finals del 2015.
A més d'aquests i altres assumptes interns, han estat 6 mesos en els quals s'ha continuat reflexionant sobre el canvi normatiu que les universitats poden fer en l'estructura de les seves titulacions. La UAB ja té un primer esborrany de directrius sobre aquest tema, que de moment no afectaran de forma significativa a la nostra Facultat, què podrà mantenir els graus amb la durada actual. El pròxim curs, no obstant això, ens tocarà fer una reflexió profunda sobre el tema i prendre algunes decisions sobre la conveniència o no d'introduir canvis en els graus.
I mentre els temes de gestió ens absorbeixen a alguns, la vida de la Facultat continua el seu ritme i aquesta Newsletter recull només una petita part de les coses importants que passen. Per exemple incloem entrevistes entranyables amb companys que es jubilen com el professor Roberto Roche i la professora Núria Silvestre. Recollim les notícies del reeixit “Dia Mundial de la Veu” i “Dia Europeu de la Logopèdia”, i l'entrevista a Ingeborg Porcar, directora de la Unitat de Trauma, Crisi i Conflictes de Barcelona (UTCCB) que ens detalla com hem d'abordar totes les inquietuds dels nens en sentir notícies o veure imatges de conflictes bèl·lics o atemptats terroristes.
I des d'aquí felicitem molt especialment, per les seves aportacions a la recerca, a les professores de l'àrea de Psicobiologia Pilar Segura i Roser Nadal, aquesta última premi ICREA a la qual entrevistem.
Després d'un llarg i ric curs acadèmic, et desitjo un bon estiu i unes relaxades vacances.
Teresa Gutiérrez Rosado
Degana
NOTÍCIES
|
Dia mundial de la Veu a la UAB
El darrer 27 d'abril es va celebrar el Dia Mundial de la Veu, un acte obert a tota la comunitat UAB. L'acte va tenir lloc a la Carpa del Bar de Lletres de 11:00 a 15:30. Es van organitzar diverses activitats, xerrades i fins i tot un concurs "Tu sí que tens veu!" Saber-ne més.
Homenatge a una trajectòria
"El psicòleg té una funció insubstituïble", Robert Roche
Robert Roche Olivar, és professor emèrit del departament de Psicologia Evolutiva a la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona a on va ingressar l'any 1972 i és Director del Laboratori d'Investigació Prosocial Aplicada.
"El que més trobaré a faltar és el contacte amb els estudiants i el que menys la burocràcia”, Núria Silvestre
Professora Emèrita de Psicologia Evolutiva. Formada a Barcelona i a París. Ha tingut com a àrea d’estudi i docència la Psicologia Evolutiva i ha participat en la publicació de dos manuals d’aquesta àrea. És fundadora del Centre Específic de Recerca GISTAL, especialitzat en els trastorns del llenguatge i l’audició. L’estudi de les implicacions de la sordesa ha estat un dels eixos importants de la seva acció educativa i de recerca la imatge.
Dia Europeu de la Logopèdia
El passat dia 6 de març es va celebrar el Dia Europeu de la Logopèdia que enguany se centrava en: "Alteracions de la comunicació per dany neurològic adquirit". Per celebrar-ho, la Facultat va organitzar un acte que va comptar amb la participació de més de 70 assistents.
Premi ICREA Acadèmica 2014
"Els psicòlegs tenim un gran paper a fer en les neurociències", Roser Nadal
Roser Nadal, doctora en Psicologia i professora de la unitat de Psicobiologia. Ha rebut el premi ICRE Acadèmica 2014. La intenció d'aquest premi és contribuir a la intensificació de la recerca i a la retenció de talent investigador dins del sistema universitari de Catalunya. Podeu llegir l'entrevista aquí.
L'estimulació intracranial, eficaç per al dèficit de memòria i aprenentatge en rates
L'estimulació de l'hipotàlem reverteix totalment en rates els dèficits d'aprenentatge i de memòria causats per una lesió cerebral, segons ha constatat per primera vegada un equip d'investigadors liderats per la UAB. En la recerca han estudiat també els mecanismes pels quals es produiria aquesta recuperació. Saber-ne més.
Parlar d'atemptats amb víctimes amb els nens
Com gestionar de manera proactiva l'al·luvió d'imatges que es produeix arran d'un conflicte bèl·lic o atemptat greu.
Degans de facultats de psicologia de tota Espanya es reuneixen a la UAB
Els degans de les facultats de psicologia de tot l'Estat es reuneixen periòdicament per discutir els temes que afecten l'activitat acadèmica en aquesta disciplina. La UAB, amb la col·laboració de la UdG, ha organitzat aquest esdeveniment per primera vegada, en commemoració dels 25 anys que compleix la Facultat de psicologia. Saber-ne més
Butlletí de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona
Número 4 - Desembre 2014
Benvolguts / benvolgudes,
El passat mes de juny es començava a parlar sobre la imminent publicació d'un nou reial decret que regula l'estructura de la formació del sistema universitari a Espanya. La notícia va caure com un "gerro d'aigua freda" inesperat i ha produït diversos efectes sobre nosaltres. En principi es podia percebre una sensació de paràlisi col·lectiva, que en poc temps es va anar transformant en una necessària i imprescindible reflexió sobre l'oportunitat dels canvis proposats en els primers esborranys: l'adequació dels mateixos, les implicacions i efectes sobre les titulacions, el finançament de les universitats públiques, la formació dels estudiants i futurs professionals juntament amb la mateixa societat.
En aquest context iniciem el nou curs acadèmic 2014-15 amb la mirada posada en el possible nou procés de canvi alhora que veiem com alguns dels nostres projectes de facultat com per exemple: el desenvolupament d'un pla estratègic de les nostres titulacions, les modificacions de plans d'estudis del grau en psicologia o fins i tot adaptacions d'alguns màsters, tenien necessàriament que entrar en un procés de "calma" a l'espera de possibles canvis estructurals superiors que sincerament esperem que no es produeixin en aquests moments.
Mentrestant, com no podia ser d'una altra manera, la vida segueix el seu ritme i a més l'any 2015 la Facultat compleix 25 anys. Estem davant una efemèride que requereix atenció i reflexió sobre la nostra institució, i amb aquesta notícia inicien la 4ª Newsletter en la qual recopilem informació rellevant sobre persones i esdeveniments del nostre entorn més proper.
Espero que et resulti atractiva i torno a recordar-te que aquesta publicació està oberta a qualsevol tema d'interès pel centre.
Que l'any 2015 sigui agradable i fructífer per a la Facultat i per a cadascun de vosaltres.
Teresa Gutiérrez Rosado, Degana
NOTÍCIES
|
La Facultat inicia la celebració del seu 25è aniversari
El passat 13 d'octubre, es va celebrar amb èxit la inauguració del curs actual i es va iniciar la celebració del 25è aniversari de la Facultat de Psicologia de la UAB. L'acte va reunir, a l'Auditori de la Facultat de Psicologia i de Filosofia i Lletres, més de 250 persones del centre i nombrosos convidats. Saber-ne més.
"Al llarg del temps he anat construint una manera pròpia d'ensenyar la matèria", Conrad Izquierdo
Conrad Izquierdo, professor jubilat de 71 anys, llicenciat en Filosofia i Psicologia, i Doctorat en Psicologia per la Universitat de Barcelona. Als 50 anys, va començar com a professor universitari.
"S’ha de procurar que en Psicologia no tot es redueixi a protocols i resultats”, Auroral Leal
Aurora Leal Garcia, Llicenciada en Filosofia i Lletres, doctora en Psicologia per la UB. Professora titular de Psicologia de la UAB. Ha portat a terme diversos estudis sobre temàtiques de gènere i relacions amoroses, afectives i d'atenció a altres persones, durant els períodes d'adolescència i joventut, utilitzant diferents sistemes de simbolització, en especial el dibuix i la imatge.
En record de l'Ana Garay (1967-2014)
Són molts anys de companyia, i han estat per tant moltes les ocasions en què ens va poder ensenyar com som. Sí, com som, perquè l'Ana ens veia a les persones, veia les nostres circumstàncies i ens ho explicava. L'Ana va encarnar la psicologia social com cap altra investigadora, el seu patiment i la seva diversió personals, eren el patiment i la diversió de la seva disciplina, sempre en tensió, sempre intensa a l'hora d'intentar comprendre les persones i les seves complicades relacions. Saber-ne més.
Primera doctora en Logopèdia a la UAB
"Una professió agafa força quan hi ha una base científica i de recerca al darrera", Cristina Andrés
Cristina Andrés, primera doctora en Logopèdia i professora associada del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació. Apassionada de la Logopèdia, és una persona amb molta força de voluntat que lluita per impulsar aquesta professió. Podeu llegir l'entrevista aquí.
"Sense cap mena de dubte, necessitem que hi hagi doctors en Logopèdia", Joan Deus
Joan Deus i Yela Doctor en Psicologia. Professor Agregat del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut. Coordinador del Màster de psicologia General Sanitària. Psicòleg Clínic i Neuropsicòleg. Acreditat amb el Certificat Europeu de Psicologia Clínica EuroPsy.
"La Facultat de Psicologia va col·laborar en l’acte de clausura de l’exposició ART a 4 MANS"
El passat 15 de desembre la Facultat de psicologia va organitzar l'acte de clausura de l'exposició antològica "ART a 4 MANS" realitzada por el Club Social La Xamba, de l'Associació Salut Mental Sabadell i exposada a l'Hemeroteca General de la Universitat Autònoma de Barcelona entre el 16 d'octubre i el 15 de desembre. Saber-ne més.
Conferència de degans de Psicologia de les Universitats Espanyoles
La Universitat de Valencia va acollir aquesta trobada els passat 27 i 28 de novembre. L'acte va comptar amb la presència de degans de una gran part de la Universitats Espanyoles, a continuació trobareu algunes de les conclusions a les quals es va arribar.
Butlletí de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona
Número 3 - Maig 2014
Benvolguts / benvolgudes,
Amb la publicació d'aquesta tercera Newsletter ens apropem al final de curs i podem dir que complim l'objectiu inicial de treure almenys 3 edicions per curs acadèmic. No obstant això, la riquesa d'activitats que depèn dels diferents col•lectius de professorat, estudiants i PAS de la Facultat és àmplia i diversa i forma part de l'objectiu d'aquesta Newsletter contribuir a fer-la visible, així que per al proper curs podem assumir el compromís de fer 4 publicacions.
En aquesta edició incorporem una nova sessió que hem denominat "Homenatge a una trajectòria" i que ens permetrà entrevistar a tots els companys que inicien la jubilació i que poden explicar-nos moltes coses interessants sobre la seva trajectòria com a docents i investigadors. En aquest sentit hem iniciat les primeres entrevista amb la professora Rosa Soler i el professor Santiago Estaún. També entrevistem a la professora Milagros Sainz, com a presidenta de la Societat Espanyola d'Història de la Psicologia.
Quant a temes acadèmics, actualitzem la informació més rellevant relativa al Màster Universitari en Psicologia General Sanitaria, la memòria del qual ha estat ja aprovada per l'AQU i que oferta un mínim de 60 i un màxim de 72 places per la primera promoció, d'acord a les places de pràctiques acordades amb importants institucions Sanitàries del nostre entorn, inclosos tots els hospitals universitaris vinculats a la UAB.
El passat 25 d'abril vam organitza i celebrar amb molt bons resultats la Conferència de Degans de Logopèdia a la UAB. Es va adquirir el compromís de regularitzar-la en un any, de recolzar al Consell General de Col•legis de Logopeda en un tema relatiu a la llei de col·legiació i d'estudiar la via proposada pel Departament d'Ensenyament per facilitar la inserció professional dels logopedes en els centres d'ensenyament infantil i primària.
Incloem com a notícia les Jornades sobre "assetjament moral i qualitat en el treball" organitzades per Departament de Psicologia Social en col•laboració amb la Facultat de Dret, així com una altra notícia sobre el "Dia Europeu de la Logopèdia" amb diverses activitats lúdiques. Finalment, animar-te a tenir present i a participar en la revista de la Facultat "Quaderns de Psicologia".
Espero que et resulti atractiva i interessant aquesta tercera edició.
Salutacions cordials
Teresa Gutiérrez Rosado, Degana
NOTÍCIES
|
Verificació oficial del Màster Universitari en Psicologia General Sanitaria
L'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) ha aprovat la memòria del Màster Universitari en Psicologia General Sanitària. El MUPGS comptarà amb un mínim de 60 places i un màxim de 72 per la primera promoció que s'iniciarà el curs 2014-15. Les places de pràctiques ofertes dins el màster es realitzaran en un total de 17 institucions sanitàries Saber-ne més.
Homenatge a una trajectòria
"Les inquietuds dels alumnes són molt estimulants", Rosa Solé
Rosa Solé Planas, professora emèrita del departament de Psicologia Evolutiva a la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, especialitzada en el llenguatge i l'anàlisi del discurs, deixa la docència després de 40 anys en la professió.
"Em resisteixo a ser classe passiva", Santiago Estaún
Santiago Estaún és professor emèrit de Psicologia de la Percepció a la Universitat Autònoma de Barcelona, coordinador i director del programa de doctorat Percepció, Comunicació i Temps i del Màster en Psicocreativitat, ha exercit càrrecs de director de departament, de Vicedegà de les facultats de Filosofia i Lletres i de Psicologia i de Vicerector a la Universitat Autònoma de Barcelona. A més a més, també ha estat President de la Societat Espanyola de Psicologia i actualment és membre de la "Plateforme d'échanges sur les rythmes de vie des enfants et des jeunes" (França). Podeu llegir l'entrevista aquí.
Conferència de Degans de Logopèdia de les Universitats Espanyoles (CDLUE)
La Facultat de Psicologia de la UAB va organitzar la Conferència de Degans de Logopèdia, el passat dia 25 d'abril de 2014, al Campus universitari de Bellaterra. La conferència va comptar amb l'assistència del total de les 16 universitats que imparteixen el grau en logopèdia a nivell estatal. Així com el Col·legi de Logopedes de Catalunya i el Consell General de Col·legis de Logopedes. Saber-ne més.
"El meu eix fonamental ha estat que la Història de la Psicologia tingués més presencia dins del món científic"
Milagros Saiz, és professora de la Universitat Autònoma, especialitzada en història de la Psicologia, presidenta de la Societat Espanyola d'Història de la Psicologia, i pionera en la investigació sobre la història de la Psicologia a Catalunya. Es defineix a ella mateixa com una persona d'Autònoma de tota la vida. Saber-ne més.
Dia Europeu de la Logopèdia a la UAB
Per celebrar el Dia Europeu de la Logopèdia, el 6 de març passat, que enguany ha tingut com a lema "Multilingüisme. Moltes llengües, moltes cultures, una comunicació", els estudiants de Grau de Logopèdia i el professorat van fer difusió de la professió posant-se una "samarreta logopèdica" i fent una cercavila pel Campus de la Universitat.
"Assetjament moral i Qualitat en el Treball: tot enllaçant teoria i pràctica"
Dins el context del XX aniversari del Grau en relacions laborals, el Departament de Psicologia Social conjuntament amb les Facultats de Dret i Sociologia van organitzar, el 11 de febrer passat, la Jornada interdisciplinària "Assetjament moral i Qualitat en el Treball: tot enllaçant teoria i pràctica" a la Sala d'Actes de la Facultat de Dret de la Universitat Autònoma de Barcelona. Saber-ne més.
Coneixes la revista "Quaderns de Psicologia"?
"Quaderns de Psicologia" publica treballs originals que cobreixen una àmplia gamma de temes de la Psicologia en general. Aquesta revista forma part del servei de Revistes Digitals de la Universitat Autònoma de Barcelona, en particular de la Facultat de Psicologia de la UAB i es publica en edició electrònica. Saber-ne més.
Butlletí de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona
Número 2 - Gener 2014
Presentació
Benvolgudes companyes, benvolguts companys,
Aquesta segona Newsletter de la Facultat de Psicologia ens dóna l'oportunitat de repassar alguns dels esdeveniments succeïts en aquests intensos mesos de tardor i que, en certa mesura, afecten la imatge i la percepció que tenim de la Facultat.
Alguns esdeveniments fan referència al caràcter efímer de la vida i a pèrdues inevitables , però ens queden trajectòries vitals dels qui han marxat i que ens acompanyaran durant molt de temps. En aquest sentit, hem hagut d'acomiadar massa aviat la professora Isabel Crespo, companya de la Unitat de Psicologia Evolutiva i de l'Educació, que ha destacat en una activitat professional en docència i recerca molt centrada en l'estudi i la intervenció en infants que viuen en situació de risc i vulnerabilitat. També hem conegut la mort de José Luis Pinillos , que sens dubte mereix un espai destacat en els llibres d'història de la psicologia a Espanya pel seu tarannà pioner i les seves contribucions al coneixement científic del comportament humà.
Altres qüestions rellevants que es recullen en aquest segon número de la Newsletter reflecteixen: (1) el moment d'especial transcendència que viu la psicologia acadèmica i professional , amb la creació del Màster Universitari en Psicologia General Sanitària (MUPGS); (2) el reconeixement a la dilatada i fructífera trajectòria del grup d' investigació GISTAL, liderat per la professora Núria Silvestre; (3) la importància dels projectes emprenedors i amb futur, com iVEU, que dirigeix la professora Neus Calaf del Grau en Logopèdia; (4) la millora del sistema d'avaluació de l'activitat del professorat a través d'un qüestionari en línia i la importància de rebre aquest feedback per part dels estudiants, i finalment, tot i la crisi, (5) la renovació del fons material del Préstec d'Instruments d'Avaluació Psicològica (PIAP) de la Facultat.
Esperant que aquesta segona Newsletter sigui del vostre interès i animant-vos a col•laborar amb notícies que considereu rellevants per a la comunitat de la nostra Facultat, rebeu una salutació cordial.
Teresa Gutiérrez Rosado, Degana
NOTÍCIES
|
La UAB aprova la memòria Màster en Psicologia General Sanitària (MUPGS)
El passat 10 de desembre es va aprovar per assentiment la memòria del MUPGS en el Consell de Govern de la UAB, després d'haver estat aprovada també per unanimitat a la comissió executiva de màsters de la nostra Facultat. Pendent encara de la verificació per part de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU-Catalunya), s'obrirà el proper gener el procés de preinscripció per al curs 2014-2015.
El Grup de Recerca GISTAL rep un premi per la seva trajectòria
El centre de Recerca sobre Sordeses i Trastorns en l'Adquisició del Llenguatge (GISTAL) de la UAB ha rebut el premi de la Federació d'Associacions Catalanes de Pares i Persones Sordes (ACAPPS) en la categoria d'entitats, per la seva dilatada trajectòria en la recerca sobre l'educació de l'alumnat sord en modalitat oral des d'una vessant integradora i inclusiva de la sordesa.
Ens deixa Isabel Crespo
Isabel Crespo García, investigadora i professora agregada del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació va morir el passat dijous 21 de novembre a l'edat de 46 anys.
Crespo estava especialitzada en psicologia del desenvolupament, infància en risc i intervenció comunitària amb població gitana; va estar vinculada amb el grup de recerca en Desenvolupament Humà, Intervenció Social i Interculturalitat (DEHISI), i juntament amb José Luis Lalueza va ser impulsora del Projecte Shere Rom. Saber-ne més.
Avalua el professorat i les assignatures d'aquest primer semestre!
Ja estan actives l'enquesta per a avaluar l'activitat docent del professorat, que poden respondre els alumnes d'assignatures de teoria de graus i de màsters, i l'enquesta sobre les assignatures de grau del primer semestre del curs.
Ambdues estaran actives fins el 8 de gener i serviran per introduir els ajustos necessaris per tal que les titulacions responguin a les expectatives d'aprenentatge dels estudiants.
El projecte iVEU arriba a la seva 3a edició
El passat dilluns dia 28 d'octubre va tenir lloc la presentació de la 3a edició del projecte iVEU amb el lema iVEU: Logopèdia des del primer dia, el primer acte organitzat pel SiPEP per aquest curs acadèmic 2013-2014.
Aquest és un projecte estratègic dirigit per la professora Neus Calaf Gonzalo amb l'objectiu de millorar la formació en veu al Grau en Logopèdia i la prevenció de la salut vocal dels mateixos estudiants.Saber-ne més.
Nous tests al PIAP
El Servei de Préstecs d'Instruments d'Avaluació Psicològica (PIAP) ha actualitzat una gran part de les proves d'avaluació psicològica.
En concret, s'han adquirit 8 nous tests que fins ara el Servei de Préstec no disposava; s'han actualitzat 18 tests amb edicions més noves i, finalment, s'han adquirit més exemplars de 7 tests per tal de satisfer millor la demanda. Saber-ne més.
Mor José Luis Pinillos, el pare de la psicologia científica espanyola
El passat mes de novembre va morir als 94 anys José Luis Pinillos, premi Príncep d'Astúries de les Ciències Socials el 1986, membre de la Real Acadèmia Espanyola des del 1988 -titular del sillón 's' minúscula-, de la Real Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques i de l'Acadèmia Europea de Ciències i Arts des del 1997.
Butlletí de la Facultat de Psicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona
Número 1 - Octubre 2013
Presentació
Benvolguts / benvolgudes,
Ens plau molt fer-vos a mans el primer número d'una nova eina de comunicació per a la Facultat. Pensem que una newsletter és el complement necessari per a la nostra pàgina web i per al Facebook que fa poc temps vam posar en funcionament. Si bé aquestes dues últimes ens han permès establir una comunicació àgil i ràpida sobre els esdeveniments que tenen lloc diàriament a la nostra comunitat, la primera suposarà una eina per a transmetre tota la informació relacionada amb activitats que generen sentiment de col•lectiu i permeten elaborar una memòria comuna i pròpia de la nostra Facultat.
En aquest sentit, la newsletter no pretén ser un mecanisme de difusió de resultats científics directes sinó que aspira a compilar les accions que acompanyen el nostre treball docent i investigador i que moltes vegades passen completament desapercebudes. La recopilació d'aquestes activitats compleix dues funcions importants i indefugibles en qualsevol comunitat. En primer lloc, oferir una imatge general de sí mateixa, és a dir, esbossa els seus contorns i límits. I, en segon lloc, permet situar-la en relació amb altres comunitats similars. Les comunitats necessiten instruments que les facin visibles davant els seus integrants i les mostrin davant altres col•lectius. Des de fa anys, els diversos equips que han dirigit la nostra Facultat han considerat que es devien fer esforços per pal•liar aquesta mancança i des d'aquest convenciment hem decidit enfrontar-nos a aquest desafiament i materialitzar-lo en la publicació que ara reps.
Desitgem que et resulti d'interès i d'ajuda, i que t'animis a participar activament enviant-nos tota la informació que consideris que ha d'aparèixer a la nostra, a la teva, newsletter.
Teresa Gutiérrez Rosado, Degana
NOTÍCIES
|
La Facultat estrena mínor
'Dificultats del Llenguatge i la Veu' és el nou mínor que ofereix la Facultat de cara al nou curs 2013-2014. Aquest, té com a objectiu sensibilitzar i capacitar els estudiants per saber identificar les alteracions del llenguatge i de la veu que puguin afectar o interferir en la comunicació i en el rendiment acadèmic dels estudiants de primària i secundària obligatòria.
Premiats 3 professors de la Facultat
Jaume Cruz, Joan Deus i Neus Barrantes han sigut guardonats amb 3 premis diferents en reconeixement a la seva tasca investigadora.
Jaume Cruz, professor i investigador del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació i catedràtic en Psicologia de l'Esport, ha obtingut el "2013 Distinguished International Scholar Award" entregat per la Association for Applied Sport Psychology (AASP) en reconeixement a la seva trajectòria per la seva tasca científica i aplicada. La entrevista aquí
Joan Deus és professor i investigador del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut especialitzat en la neuropsicologia i ha rebut del Consorci de Neuropsicologia Clínica (CNC) el premi en Neuropsicologia Experimental, en reconeixement a la seva tasca en la neuropsicologia.
Neus Barrantes-Vidal, també professora i investigadora del Departament de Psicologia Clínica i de la Salut, ha rebut un dels premis iCREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) després de presentar-se a la convocatòria per reforçar la seva investigació del grup "Interacció Persona-Ambient en Psicopatologia". Més detalls aquí.
Jornades CIBCN2013 organitzades per la UAB
El passat 7 i 8 de Març de 2013 es van realitzar les primeres Jornades Crisis Intervention Barcelona 2013 sobre l'actualització en prevenció i gestió de crisis i emergències, basades en els últims coneixements i evidències empíriques.
La Facultat i els seus Departaments treuen bona nota en l'última tongada de valoracions
Segons l'enquesta d'avaluació de l'activitat docent realitzada durant el primer semestre del curs 2012-13, la Facultat de Psicologia és la tercera més ben valorada del campus, d'un total de 13, per sota Filosofia i Lletres i Veterinària, amb una mitjana de 3,07 (sobre 5) i situada per sobre la mitjana general de la UAB, que es troba en un 2,87.
Reconeixement a la trajectòria de Santiago Estaún
El passat 13 de febrer de 2013 va tenir lloc a l'Auditori de la Facultat de Filosofia i Lletres i de Psicologia l'acte de reconeixement a la trajectòria acadèmica del professor i catedràtic Santiago Estáun, en motiu de la seva jubilació a l'inici de curs 2012-13.
I Congrés de Diferències Individuals i Necessitats Educatives Específiques
El passat 27 i 28 de setembre de 2013 es va realitzar el I Congrés Nacional de Diferències Individuals i Necessitats Educatives Específiques, organitzat per l'Associació TDAH Vallès a l'Hotel Campus de la UAB. L'objectiu era conèixer, divulgar, compartir i premiar l'estudi de les dificultats d'aprenentatge i els múltiples factors que influeixen en el seva avaluació, diagnòstic i tractament, així com en el pronòstic i decurs dels afectats en la vida adulta.
Congrés Internacional de Psicologia Ambiental
Del 22 al 25 octubre tindrà lloc a Barcelona el Congrés Internacional de Psicologia Ambiental, que enguany té com a títol "Espais híbrids, espais humans, per a un futur viable: revisitant la Psicologia Ambiental".
El Congrés té com a objectiu revisar conceptes psicoambientals i els seus temes d'investigació i d'intervenció, a partir d'espais actuals caracteritzats pels límits difosos que hi ha a les dicotomies entre públic i privat, rural i urbà o físic i virtual. Més aquí