Activitats
Dijous, 27 Juny 2024
Dia · Setmana
13:00
«L'escalfament global s'està accelerant? Som a temps per parar-lo a 1,5, a 2 o a 3 ° C?»
Descripció:
Pep Canadell, director executiu de Global Carbon Project (GCP) i cap de recerca a l’Agència Nacional de Ciència d’Austràlia (CSIRO), imparteix aquesta conferència organitzada per la Facultat de Biociències i el CREAF, dels quals és, respectivament, exalumne i assessor científic.
Les emissions de gasos d’efecte hivernacle, que provenen principalment dels combustibles fòssils i dels sistemes agrícoles, continuen creixent i l'augment de les seves concentracions atmosfèriques s’està accelerant en els últims anys. Aquest augment continuat posa en perill assolir els objectius marcats en l’Acord de París de 2016: la reducció progressiva de gasos d’efecte hivernacle fins al 2050, en què caldria aconseguir zero emissions netes (igualar la quantitat que s’emet amb la quantitat que es capta) per limitar l’escalfament global a molt per sota de 2 º C, preferiblement a 1,5 º C respecte als nivells preindustrials.
Canadell abordarà en la seva xerrada qüestions com: S’està accelerant l’escalfament global, com apunten alguns experts? Serem capaços d’assolir l’objectiu d’aturar-lo als 1,5 º C o, almenys de no superar els 2 º C marcats per París? Quins esforços calen i per part de qui? Quins són els perills de no aconseguir-ho?
Global Carbon Project (GCP) és un organisme format per desenes de científics internacionals de més de 90 institucions que des de 2006 aporta anualment informació detallada sobre les fonts i embornals naturals i antropogènics de diòxid de carboni. Els seus informes són font de referència per a l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) i el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), que informa sobre el canvi climàtic causat per les activitats humanes.
La conferència, compta amb la col·laboració de la Societat Catalana de Biologia, a través de la seva Secció Territorial del Vallès. Oberta a tothom, la conferència es pot seguir també pel canal Youtube de la Facultat de Biociències.
Ubicació: Sala d'Actes de la Facultat de Ciències i Biociències
Data: Dijous 27, Juny de 2024 - 13:00h
Organitzador: UAB i CREAF
Dijous, 3 Octubre, 2024
09:28
Parlem de transició energètica al seient de l'expert del Vagó de la Ciència
Descripció:
Daniel Campos i Xavier Álvarez són doctors en física i la seva investigació es centra en la física dels sistemes biològics i socials i el transport d'energia. Al seient de l'expert del Vagó de la Ciència de la UAB parlaran amb les persones usuàries del tren de la transició energètica, el canvi d’unes fonts d’energia que no són renovables cap a un model en què les fonts que farem servir seran més sostenibles, i com la ciutadania juga un paper clau en aquest procés.
El trajecte s'inicia a les 9,28 h i fa el recorregut Plaça Catalunya ---> Universitat Autònoma dels Ferrocarrils
Ubicació: Estació Plaça Catalunya FGC
Data: Dijous 3, Octubre de 2024 - 09:28h
Organitzador: UAB i FGC
Dijous, 10 Octubre, 2024
16:00
El potencial revolucionari d'una democràcia de la cura
Descripció:
La professora emèrita de la City University de Nova York i de la Universitat de Minnesota, Joan C. Tronto, una de les màximes exponents del pensament al voltant de la cura i la democràcia, visita la UAB i ofereix una conferència a l’edifici del Rectorat el dijous 10 d'octubre, a les 16 hores, oberta a tota la comunitat UAB. El títol de la xerrada, organitzada pel Departament de Filosofia de la UAB, és «El potencial revolucionario de una democracia del cuidado», que llegirà en llengua castellana. Al final de la conferència hi haurà un debat entre els assistents.
Als seus llibres Moral Boundaries, Caring Democracy i Who cares?, Tronto ha desenvolupat un plantejament conceptual de la cura i el seu pensament ha servit de fonament en àmbits com la infermeria i els processos d'humanització de la salut, l'ètica, la sociologia i els estudis sobre divisió sexual del treball, l'economia, les ciències polítiques, però també les arts o l'arquitectura, entre altres.
Ubicació: Sala d'actes. Edifici Rectorat.
Data: Dijous 10, Octubre de 2024 - 16:00h
Data fi: Dijous 10, Octubre de 2024 - 18:00h
Organitzador: Departament de Filosofia de la UAB
Dijous, 24 Octubre, 2024
10:42
Parlem d'agricultura regenerativa i sòls d'altes latituds al seient de l'experta del Vagó de la Ciència
Descripció:
Sara Marañón és doctora en Ecologia i la seva recerca es centra en els efectes del canvi global i les pertorbacions dels ecosistemes. Al Vagó de la Ciència de la UAB parlarà amb les persones usuàries del tren de l'agricultura regenerativa, que té com a objectiu regenerar el sòl, a assegurar que el sòl tingui una matèria orgànica i una quantitat de carboni suficients i que conservi aquesta fertilitat. Se centra en els pilars bàsics de l’agricultura, que són el sòl i la seva qualitat i com es relaciona amb la seva capacitat de captar o emetre CO2.
El trajecte s'inicia a les 10,42 h i fa el recorregut Universitat Autònoma ---> Plaça Catalunya dels Ferrocarrils
Ubicació: Estació Universitat Autònoma dels FGC
Data: Dijous 24, Octubre de 2024 - 10:42h
Organitzador: UAB i FGC
Dijous, 31 Octubre, 2024
09:28
Parlem dels ecosistemes de muntanya al seient de l'expert del Vagó de la Ciència
Descripció:
Bernat Claramunt és investigador al CREAF i professor d'Ecologia a la UAB. La seva recerca se centra en les estratègies per a un desenvolupament sostenible dels sistemes socioecològics de muntanya, amb un enfocament holístic que inclou no només els components naturals d'una regió, sinó també el seu context social i econòmic. Al seient de l'expert parlarà amb les persones usuàries del tren sobre com el canvi climàtic modifica aquests sistemes de muntanya i els serveis ecosistèmics i els beneficis que en traiem els humans.
El trajecte s'inicia a les 9,28 h i fa el recorregut Plaça Catalunya ---> Universitat Autònoma dels Ferrocarrils
Més informació: https://www.uab.cat/ca/cultura-cientifica/vago-combustibles-fossils
Ubicació: Estació Plaça Catalunya FGC
Data: Dijous 31, Octubre de 2024 - 09:28h
Organitzador: UAB i FGC
Dimarts, 26 Novembre, 2024
09:00
Workshop sobre mètodes i automatització en Microbiología Alimentaria (Memorial DYCFung)
Descripció:
Nova edició d'aquestes jornades, que es fan del 26 al 28 de novembre a la Facultat de Veterinària, dedicades a ampliar i difondre els coneixements teòrics i pràctics sobre mètodes innovadors per detectar, comptar, aïllar i identificar ràpidament els microorganismes, i els seus metabòlits, habituals en els aliments i l'aigua.
La ponència inaugural d'aquest XXII Workshop «Métodos Rápidos y Automatización en Microbiología Alimentaria» –memorial DYCFung– anirà a càrrec de José Juan Rodríguez Jerez, professor del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB, sota el títol «Visión general de los métodos rápidos y miniaturizados, y la automatización en microbiología».
Al llarg de quatre dies s'impartiran conferències i sessions pràctiques, taules rodones i demostracions d'interès per a directors i tècnics d'indústries, consultories i laboratoris agroalimentaris i d'altres sectors (microbiològic, biotecnològic, clínic, farmacèutic, cosmètic, químic, mediambiental, etc.); inspectors i altre personal de l'administració; estudiants de grau i postgrau, personal tècnic i professors universitaris; personal d'altres centres de recerca; etc.
Més informació: https://webs.uab.cat/workshopmrama/programa/
Ubicació: Facultat de Veterinària
Data: Dimarts 26, Novembre de 2024 - 09:00h
Data fi: Divendres 29, Novembre de 2024 - 16:00h
Organitzador: Centre d'Innovació, Recerca i Transferència en Tecnologia dels Aliments (CIRTTA) i Departament de Ciència Animal i dels Aliments
- 1
- 2