Activitats
Dijous, 3 Octubre 2024
Dia · Setmana
09:28
Parlem de transició energètica al seient de l'expert del Vagó de la Ciència
Descripció:
Daniel Campos i Xavier Álvarez són doctors en física i la seva investigació es centra en la física dels sistemes biològics i socials i el transport d'energia. Al seient de l'expert del Vagó de la Ciència de la UAB parlaran amb les persones usuàries del tren de la transició energètica, el canvi d’unes fonts d’energia que no són renovables cap a un model en què les fonts que farem servir seran més sostenibles, i com la ciutadania juga un paper clau en aquest procés.
El trajecte s'inicia a les 9,28 h i fa el recorregut Plaça Catalunya ---> Universitat Autònoma dels Ferrocarrils
Ubicació: Estació Plaça Catalunya FGC
Data: Dijous 3, Octubre de 2024 - 09:28h
Organitzador: UAB i FGC
Dijous, 10 Octubre, 2024
16:00
El potencial revolucionari d'una democràcia de la cura
Descripció:
La professora emèrita de la City University de Nova York i de la Universitat de Minnesota, Joan C. Tronto, una de les màximes exponents del pensament al voltant de la cura i la democràcia, visita la UAB i ofereix una conferència a l’edifici del Rectorat el dijous 10 d'octubre, a les 16 hores, oberta a tota la comunitat UAB. El títol de la xerrada, organitzada pel Departament de Filosofia de la UAB, és «El potencial revolucionario de una democracia del cuidado», que llegirà en llengua castellana. Al final de la conferència hi haurà un debat entre els assistents.
Als seus llibres Moral Boundaries, Caring Democracy i Who cares?, Tronto ha desenvolupat un plantejament conceptual de la cura i el seu pensament ha servit de fonament en àmbits com la infermeria i els processos d'humanització de la salut, l'ètica, la sociologia i els estudis sobre divisió sexual del treball, l'economia, les ciències polítiques, però també les arts o l'arquitectura, entre altres.
Ubicació: Sala d'actes. Edifici Rectorat.
Data: Dijous 10, Octubre de 2024 - 16:00h
Data fi: Dijous 10, Octubre de 2024 - 18:00h
Organitzador: Departament de Filosofia de la UAB
Dijous, 24 Octubre, 2024
10:42
Parlem d'agricultura regenerativa i sòls d'altes latituds al seient de l'experta del Vagó de la Ciència
Descripció:
Sara Marañón és doctora en Ecologia i la seva recerca es centra en els efectes del canvi global i les pertorbacions dels ecosistemes. Al Vagó de la Ciència de la UAB parlarà amb les persones usuàries del tren de l'agricultura regenerativa, que té com a objectiu regenerar el sòl, a assegurar que el sòl tingui una matèria orgànica i una quantitat de carboni suficients i que conservi aquesta fertilitat. Se centra en els pilars bàsics de l’agricultura, que són el sòl i la seva qualitat i com es relaciona amb la seva capacitat de captar o emetre CO2.
El trajecte s'inicia a les 10,42 h i fa el recorregut Universitat Autònoma ---> Plaça Catalunya dels Ferrocarrils
Ubicació: Estació Universitat Autònoma dels FGC
Data: Dijous 24, Octubre de 2024 - 10:42h
Organitzador: UAB i FGC
Dijous, 31 Octubre, 2024
09:28
Parlem dels ecosistemes de muntanya al seient de l'expert del Vagó de la Ciència
Descripció:
Bernat Claramunt és investigador al CREAF i professor d'Ecologia a la UAB. La seva recerca se centra en les estratègies per a un desenvolupament sostenible dels sistemes socioecològics de muntanya, amb un enfocament holístic que inclou no només els components naturals d'una regió, sinó també el seu context social i econòmic. Al seient de l'expert parlarà amb les persones usuàries del tren sobre com el canvi climàtic modifica aquests sistemes de muntanya i els serveis ecosistèmics i els beneficis que en traiem els humans.
El trajecte s'inicia a les 9,28 h i fa el recorregut Plaça Catalunya ---> Universitat Autònoma dels Ferrocarrils
Més informació: https://www.uab.cat/ca/cultura-cientifica/vago-combustibles-fossils
Ubicació: Estació Plaça Catalunya FGC
Data: Dijous 31, Octubre de 2024 - 09:28h
Organitzador: UAB i FGC
Dimarts, 26 Novembre, 2024
09:00
Seminari sobre Recerca Performativa al voltant del món de l'òpera
Descripció:
Les disciplines artístiques estan introduint noves metodologies per a la recerca. Un dels nous enfocaments es fonamenta en teories del filòsof britànic J. L. Austin, i té per objectiu centrar l’estudi en la pràctica, en lloc d’emprar metodologies quantitatives i qualitatives. Aquest és el paradigma de la “recerca performativa”.
L’òpera és un espai privilegiat per aplicar-ho. Per això, aquest primer seminari sobre la recerca performativa en les disciplines artístiques s’ha centrat en aquest àmbit, articulat en cinc eixos temàtics: Música i arts escèniques, Disseny, arquitectura i escenografia, Fotografia i arxivística, Creació i interpretació i Vídeo i comunicació.
El Seminari és obert a tots els centres adscrits al Campus de les Arts, que l’impulsa i del qual la UAB forma part. També hi poden assistir estudiants dels diferents Graus, Màsters i programes de doctorat, a més del professorat. L’assistència és gratuïta prèvia inscripció, i s’hi lliurarà certificat d'assistència.
Més informació sobre el Seminari
Ubicació: Casa Convalescència UAB (c/ Sant Antoni Maria Claret, 171, Barcelona)
Data: Dimarts 26, Novembre de 2024 - 09:00h
Data fi: Dimarts 26, Novembre de 2024 - 17:00h
Organitzador: Campus de les Arts
17:30
Memòria del poble gitano a la ciutat de Sabadell
Descripció:
Joan Gimeno, investigador del Centre d'Estudis sobre les Dictadures i les Democràcies (CEDID) de la UAB, presentarà el llibre Memòria del poble gitano de Sabadell, i el grup de recerca EMIGRA de la UAB presentarà l'estudi «El poble gitano i la memòria democràtica a la ciutat de Sabadell: una exploració històrica i etnogràfica» en un acte que tindrà lloc el proper 26 de novembre, a les 17.30 h, al Museu d'Història de Sabadell.
Emmarcat en el pla de Memòria Democràtica de l'Ajuntament de Sabadell, és el primer estudi que es realitza sobre la participació i les experiències del poble gitano durant el franquisme i la transsición democràtica a Catalunya, centrat en la ciutat de Sabadell. El treball es divideix en dues parts: una de caràcter etnogràfic, coordinada per Silvia Carrasco, professora del Departament d'Antropologia Social i Cultural, i realitzada pels antropòlegs Arnau Ribot i Helena Vivancos; i una altra de caràcter històric, basada en treball d'arxiu, coordinada per Martí Marín, professor del Departament d'Història Moderna i Contemporània i del Centre d'Estudis de les Dictadures i les Democràcies, i realitzada per l'historiador Joan Gimeno, autor del llibre. A més, han comptat amb la col·laboració de tècnics i activistes de l'associacionisme gitano a la ciutat.
L'acte comptarà amb les intervencions de Pau Casanellas, director del CEDID-UAB; Silvia Carrasco, directora d'EMIGRA-UAB; Ricard Valentí, president de la Plataforma Nacional pels Drets del Poble Gitano a Catalunya; Manuel Heredia, representant de l'Associació Gitana de Sabadell; i Silvia García, regidora de Drets Civils de l'Ajuntament de Sabadell.
Ubicació: Museu d'Història de Sabadell (C. Sant Antoni, 13, Sabadell)
Data: Dimarts 26, Novembre de 2024 - 17:30h