Distinció Jaume Vicens Vives per al Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB
La Generalitat de Catalunya ha atorgat la distinció Jaume Vicens Vives 2018 a la qualitat docent universitària al Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB, en la categoria col·lectiva. El premi reconeix la important tasca desenvolupada en el camp de la recerca, docència i divulgació de l'arqueologia.
Es reconeix l’objectiu de consolidar els jaciments arqueològics com un espai docent i de recerca dinamitzador del patrimoni del territori i pol de transferència de coneixementEl Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la UAB és una iniciativa que sorgeix del professorat de diferents facultats de la UAB - la majoria, de la Facultat de Filosofia i Lletres-, grups i centres de recerca, coordinats pel Vicerectorat de Recerca a través del CORE en Patrimoni Cultural. I hi col·laboren també ajuntaments, administracions supramunicipals, museus, associacions i empreses, entre d’altres.
El premi reconeix la important tasca desenvolupada en el camp de la recerca, la docència i la divulgació de l’arqueologia i la paleontologia a Catalunya. És una experiència docent que aprofita i integra el know how dels projectes de recerca arqueològica i paleontològica dels departaments de Prehistòria, Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana, Geologia i Biologia Animal, Biologia Vegetal i d'Ecologia en la docència pràctica d’arqueologia, de paleontologia i de biologia en la iniciació a la recerca dels estudiants de màster i doctorat.
Aquests departaments col·laboren amb més d’una desena de grups i centres de recerca per dur aquesta tasca. Entre ells, l’Institut de Paleontologia de Catalunya (IPC), l’ICAC (Institut d’Arqueologia Clàssica de Catalunya) o el CSIC.
El Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la UAB es basteix al voltant d’una xarxa de jaciments arqueològics, equipaments municipals, museus i parcs arqueològics on la UAB desenvolupa part de la docència pràctica dels alumnes dels diferents graus i alhora serveix de base formativa dels estudiants de màster i de doctorat, que realitzen en aquest marc la iniciació a la recerca.
Els Campus d'Arqueologia i Paleontologia és un projecte estratègic que ha estat impulsat amb el suport institucional de l’Equip de Govern de la UAB a través de la Comunitat de Recerca Estratègica en Patrimoni Cultural (Xarxa CORE), que té per objectiu actuar com a un instrument per a la creació de models sostenibles de desenvolupament econòmic, social, cultural i territorial.
Actualment existeixen més d’una desena de seus del Campus d'Arqueologia i Paleontologia de la UAB, esteses per tot el país:
-La Draga (Banyoles, Pla de l’Estany)
-Les Mines Neolítiques de Gavà (Baix Llobregat)
-El Castellot de Bolvir (Bolvir de Cerdanya, La Cerdanya)
- La Vila Romana de Torre Llauder (Mataró, Maresme)
- La Ciutat Romana de Iesso (Guissona, La Segarra).
-Seu de La Noguera
-Seu de la Vall d’en Bas (La Garrotxa)
-Son Fornés (Mallorca)
-La Bastida (Totana, Múrcia)
-Conjunt Monumental del Castell de Besora (Osona)
-Seu del Parc Natural del Montseny (Tagamanent, Vallès Oriental)
-Seu del Parc Nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici (Alta Ribagorça , Pallars Sobirà)
-Seu del Campus Paleontològic de Coll de Nargó (Alt Urgell)
-Seu del Campus Paleontològic del Pallars Jussà.
LLiurament a l'acte d'inauguració de curs
Per altra banda, el Govern de la Generalitat ha concedit també distincions Jaume Vicens Vives a altres tres projectes col·lectius i a tres professors de les universitats catalanes. Entre els col·lectius, el Projecte HackLab de la UPF, el Taller de Robòtica Submarina de l’Escola Politècnica Superior de la UdG i el Projecte Horts socials: l’educació ambiental per a la innovació social, de la URV.
Els premis individuals han estat per Pere Pascual Gainza, professor del Departament de matemàtiques de la Facultat de Matemàtiques i Estadística de la UPC, Diana Ferrer Vidal, professora de dret financer i tributari de la Facultat de dret d’ESADE-URL i Teresa Sancho Vinuesa, professora dels estudis d’informàtica, multimèdia i telecomunicació de la UOC.
Els premis es lliuraran el 6 de setembre pròxim, durant l’acte d’inauguració del nou curs acadèmic 2018-2019 de les universitats catalanes que acollirà la UAB en el recinte històric de Sant Pau. El degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Joan Carbonell, recollirà el premi.
Més informació:
Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la UAB