Recursos educatius oberts (REO)
Els Recursos Educatius Oberts (REO) són "materials d'ensenyament, aprenentatge i investigació en qualsevol suport, digital o d'un altre tipus, que siguin de domini públic o publicats amb una llicència oberta que en permeti l'accés gratuït, així com el seu ús, adaptació i redistribució per altres sense cap restricció o amb restriccions limitades" (UNESCO, Declaració de París sobre els Recursos Educatius Oberts 2012).
Recursos educatius oberts
Els REO (en anglès OER, Open Educational Resources) poden ser cursos, mòduls didàctics, exercicis, simulacions, llibres de text, jocs, material multimèdia i altres tipus de materials d’ensenyament i aprenentatge.
Són un dels elements que conformen el nou model de fer recerca, la ciència oberta.
Font: https://www.fosteropenscience.eu/content/what-open-science-introduction
El moviment per l’educació oberta vol donar suport i afavorir un ensenyament i un aprenentatge més assequibles i eficaços.
Mireu aquest vídeo breu per saber-ne més:
També us recomanem el Kit de REA elaborat pel Grup de Treball de Repositoris de REBIUN a partir d'una traducció del OER Toolkit i on trobareu informació i eines per entendre què són els REO i com crear-los, fer-los servir, reutilitzar-los i compartir-los.
Per què crear-ne?
Quan creeu un REO:
- Contribuïu a l'intercanvi de coneixement.
- Complementeu i milloreu el vostre perfil acadèmic.
- Potencieu la innovació en l’ensenyament i aprenentatge.
- Permeteu accedir gratuïtament a material docent de qualitat.
- Reduïu el cost de l'educació per als estudiants.
- Augmenteu el prestigi de la UAB promovent una educació més oberta.
Objectiu de Desenvolupament Sostenible
Objectiu de Desenvolupament Sostenible 4 (ODS4): Educació de qualitat.
Per a més informació: Els objectius de desenvolupament sostenible.
Els REO són gratuïts i d’accés obert. Porten una menció de drets que indiquen els usos permesos del recurs, normalment mitjantçant una llicència Creative Commons que compleixi les 5R de David Wiley:
- Retenir (Retain): dret a realitzar, tenir o gestionar còpies del contingut.
- Reutilitzar (Reuse): dret a reutilitzar el contingut.
- Revisar (Revise): dret a modificar i adaptar el contingut.
- Remesclar (Remix): dret a combinar el contingut original amb altres materials per crear-ne de nous.
- Redistribuir (Redistribute): dret a compartir còpies del contingut original, modificat o remesclat amb altres persones.
Es considera que un recurs educatiu és un REO quan permet la reutilització.
Podeu consultar la presentació Propietat intel·lectual en la tasca docent i investigadora del PDI si teniu algun dubte sobre els elements que han de constar en els materials docents per protegir els vostres drets.
Abans de crear el vostre recurs educatiu obert:
- Cerqueu-ne d’altres per inspirar-vos o reutilitzar-los segons les vostres necessitats, sempre que les condicions d’ús ho permetin.
- Cerqueu recursos audiovisuals per elaborar el vostre recurs en obert. Us recomanem la pàgina Recursos audiovisuals per a ús acadèmic.
Cursos d'universitats
- MIT OpenCourseWare. (Massachusetts Institute of Technology). Material de milers de cursos del MIT que cobreix tot el seu currículum.
- OpenCourseWare UA. (Universitat d’Alacant). Cursos oberts (amb llicència BY-NC-SA) de les diverses àrees que s'imparteixen a la universitat.
- Open Michigan. (University of Michigan). Es poden trobar imatges, vídeos, materials textuals i altres continguts amb llicència oberta.
- TUDelft OpenCourseWare. (Delft University of Technology). Materials educatius d'alta qualitat que s'organitzen com a cursos i, sovint, inclouen materials de planificació de cursos i eines d'avaluació, així com contingut temàtic.
- UC3M OpenCourseWare. (Universidad Carlos III de Madrid). Cursos classificats per matèria.
- CCCOER. Accés a recursos oberts de tot tipus amb consells sobre com trobar-los.
- Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD). Recull de materials d’aula, guies, manuals i documentació de suport a activitats de formació dutes a terme en el marc docent de la Universitat.
- Materials Docents en Xarxa (MDX). Repositori cooperatiu que conté materials i recursos digitals resultants de l'activitat docent que es duu a terme a les universitats membres.
- MERLOT. Materials seleccionats d'aprenentatge i suport en línia, així com eines de creació de contingut. Liderat per una comunitat internacional d'educadors, aprenents i investigadors.
- OERCommons. Biblioteca digital pública de recursos educatius oberts.
- OpenLearn. Recursos educatius oberts d'alta qualitat.
- Procomún. Iniciativa del Ministeri d’Educació i Formació Professional (MEFP) destinada a usos educatius d’aprenentatge. Inclou un repositori de REO on es pot trobar i crear material didàctic estructurat, classificat de forma estandarditzada (LOM-ES), preparat per a la seva descàrrega i ús per part del professorat i l'alumnat.
- Cerqueu si ja existeix el que voleu o alguna cosa similar en què us podeu inspirar o, fins i tot, reutilitzar-la.
- Si l’heu de crear de nou, penseu quin tipus de recurs necessiteu fer i consulteu les eines que us oferim. Tingueu en compte les recomanacions de les 5R.
Un cop creat el REO ja podeu pensar on el voleu publicar per donar-hi accés.
Eines per crear-ne
- eXeLearning. Programari lliure i obert per crear continguts educatius.
- MERLOT. Materials seleccionats d'aprenentatge i suport en línia, així com eines de creació de contingut. Liderat per una comunitat internacional d'educadors, aprenents i investigadors.
- OER Commons Open Author. Recull de recursos per a professorat i alumnat.
- Programari i recursos digitals per a la docència. Eines i recursos elaborats per Andy Morodo i adreçats als docents que necessiten crear de cap i de nou recursos educatius.
- TED-Ed Content Builder Tool. Afegeix vídeos TED a una plantilla de creació de temes i complementa el vídeo amb preguntes i contingut addicional.
- TinyWow. Editor i convertidor de formats textuals, d’imatges, etc. Els arxius s’esborren al cap de 15 minuts.
- Viquipèdia: Programa d’Educació. Permet editar la Viquipèdia en el marc d'un projecte educatiu.
- Recursos audiovisuals per a ús acadèmic. Repositoris de recursos audiovisuals en accés obert, amb llicències Creative Commons o Domini públic.
Un cop heu creat el vostre REO el podeu publicar a plataformes o repositoris com el Dipòsit Digital de Documents de la UAB (DDD), MERLOT o OERCommons; d’aquesta manera queda a disposició de la comunitat educativa en obert. La UAB posa a la vostra disposició el DDD per publicar-hi el vostre REO (per saber com publicar al DDD, consulteu Com lliurar documents al Dipòsit Digital de Documents de la UAB).
Cal que hi assigneu una llicència que en detalli els usos que es permeten, sense que se n'hagi de demanar permís. La llicència Creative Commons per a materials docents recomanada a la UAB és la de reconeixement (BY), no comercial (NC) i compartir igual (SA) que permet complir amb tots els requeriments dels REO.
Aquesta llicència la podeu generar des del generador de llicències de la web de Creative Commons.
És important que la llicència estigui incorporada dins del recurs i poder-la identificar fàcilment. També és necessari que vagi adjuntada al logotip de la UAB.
Si reutilitzeu materials, recordeu comprovar la compatibilitat entre llicències.
El web de Propietat Intel·lectual i Accés Obert us facilita resposta a les preguntes més freqüents relacionades amb docència i material docent. Consulteu-lo i si no trobeu la resposta que cerqueu feu una pregunta directament a través de la mateixa pàgina.
1. Abans de començar
- Prioritzeu l’ús de recursos amb llicències obertes.
- Comproveu si us podeu acollir al dret de cita o si heu de demanar permís.
- Citeu els materials de tercers.
2. Durant l’elaboració
- Afegiu a la portada: autoria, filiació, data, logotip de la UAB, llicència d'usos permesos (associada al logotip de la UAB).
- Títol clar i descriptiu.
- Adreça de correu de contacte, millor que sigui l’adreça institucional.
3. A l’hora de publicar
- Utilitzeu un format de fitxer obert, preferentment pdf, mp4, jpg, etc.
- Escolliu una llicència oberta.
- Publiqueu al repositori institucional de la UAB (DDD) o a un repositori específic per a materials docents. Si heu creat un llibre de text, podeu valorar publicar-lo a Open Book Publishers (filiació UAB) o al Servei de Publicacions de la UAB.
- Utilitzeu l’enllaç permanent per difondre el vostre REO a les xarxes socials i al Campus Virtual (Com compartir un enllaç al Campus Virtual).
- Indiqueu també les versions actualitzades dels materials.