Ciència Ciutadana
Què és?
El terme “participació ciutadana” (una de les dimensions de la Recerca i Innovació Responsable) descriu les diferents maneres en que l’educació superior i la recerca poden traspassar els espais acadèmics i compartir-se amb la resta de la societat per obtenir un benefici mutu. Es tracta, per tant, d’un procés bidireccional que no només implica la difusió del coneixement científic, sinó també la interacció entre els científics i les comunitats locals amb l’objectiu de millorar la qualitat de la recerca i de l'educació.
I una de les eines per contribuir a resoldre reptes territorials i globals fomentant la col·laboració entre el públic general, les administracions públiques, la societat civil i la indústria en els projectes de recerca de la UAB, és la Ciència Ciutadana.
La Ciència Ciutadana té múltiples definicions, ja que és un concepte molt ampli. Una de les definicions és la que proposa la Comissió Europea (2020):
[...] la participació voluntària de científics i científiques no professionals en la recerca i la innovació en diferents fases del procés i a diferents nivells de compromís, des de la configuració de programes i polítiques de recerca fins a la recopilació, el tractament i l'anàlisi de dades, passant per l'avaluació dels resultats de la recerca.
Pots consultar recursos útils per implementar projectes de ciència ciutadana a:
⇒ Avaluar
⇒ Publicar
Què és?
L'objectiu general del Hub de ciència ciutadana de la UAB és el d'augmentar el paper de la universitat en l'abordatge dels reptes del territori mitjançant la recerca col·laborativa, incloent la ciència ciutadana.
Els objectius operatius del Hub són:
1. Donar suport a diferents agents per implementar i promoure la ciència ciutadana a la UAB
2. Consolidar i expandir la comunitat de ciència ciutadana
3. Augmentar el coneixement sobre la ciència ciutadana dins i fora de la comunitat universitària
L'estructura del Hub és la següent:
Comitè estratègic
Comitè científic
Consell territorial
Equip operatiu
Les activitats que implementa el Hub són les següents:
1. Mantenir actualitzada la informació sobre recursos i serveis disponibles per aplicar la ciència ciutadana
2. Organitzar trobades entre la comunitat de ciència ciutadana de la UAB
3. Proporcionar assessorament a diferents agents que vulguin aplicar la ciència ciutadana
4. Oferir formació relacionada amb ciència ciutadana
El Hub de ciència ciutadana ha rebut finançament del Programa Marc de Recerca i Innovació de la Unió Europea Horizon 2020 en el marc de l'acord de subvenció núm. 101005330 (projecte INCENTIVE).
El Hub de ciència ciutadana de la UAB està visibilitzant els projectes de ciència ciutadana al Portal de Ciència Oberta.
Si vols que el teu projecte de ciència ciutadana aparegui al llistat, posa't en contacte amb citizen.science@uab.cat i et demanaran la informació necessària.
El Hub de ciència ciutadana de la UAB està consolidant i expandint la comunitat de ciència ciutadana de la UAB, de diversos àmbits de coneixement. Pròximament, s'oferiran més oportunitats per trobar-se i aprendre els uns dels altres.
Si t'interessa formar part d'aquesta comunitat, posa't en contacte amb citizen.science@uab.cat.
Activitats realitzades
C*Sci Conference 2023
Data i lloc: 22 al 26 de maig de 2023 a Phoenix, Estats Units
El Hub de ciència ciutadana de la UAB va coorganitzar la sessió participativa What transformations are needed for research institutes to support citizen science?, conjuntament amb el projecte europeu TIME4CS.
Jornades Ciència Ciutadana
Data i lloc: 18 i 19 d'octubre 2022 a Sabadell
A les Jornades Ciència Ciutadana. Transformant les dades en coneixement van tenir lloc dues intervencions per part de la UAB:
- Hub de Ciència Ciutadana a la UAB
- Reutilitzem les dades! Ciència ciutadana i els principis FAIR (Servei de Biblioteques de la UAB)
ECSA Conference 2022: Citizen Science for Planetary Health
Data i lloc: 5 a 8 d'octubre de 2022 a Berlin, Alemanya
El Hub de ciència ciutadana de la UAB va participar en una sessió sobre plataformes i hubs nacionals i internacionals, presentant The creation of citizen science hubs in RPFOs. The UAB citizen science hub pilot.
Sessió "Laboratoris d’innovació transformativa i agendes compartides"
Data: 24 de maig de 2022
Durant aquesta sessió, 25 actors de l'administració pública i de l'acadèmia van cocrear i reflexionar conjuntament sobre l’articulació d’una xarxa d’Open Labs al territori de la B30.
Sessió de cocreació del model operatiu i de governança del Hub de Ciència Ciutadana
Data: 20 de gener de 2022
Sessió de co-creació del model operatiu i governança del Hub de Ciència Ciutadana, incloent'hi personal investigador i coordinadors de les Comunitats Orientades a Reptes Estratègics (COREs).
Seminaris web sobre Ciència Ciutadana a ECIU University
Data: Del 27 de setembre de 2021 fins al 24 de gener de 2022
L'Institut Virtual de Recerca SMART-ER ha organitzat una sèrie de seminaris web, convidant als investigadors de la Comunitat ECIU a presentar els seus projectes actuals, centrant-se en les contribucions en les quals la Ciència Ciutadana té un component rellevant. La sèrie de seminaris web ha atret investigadors de totes les etapes de les seves carreres, amb experiència en Ciència Ciutadana, però també aquells que encara no tenen l'experiència, però necessiten un component de Ciència Ciutadana en la seva investigació actual.
Jornada sobre Ciència Ciutadana a la UAB
Data: Dimarts 22 de juny de 2021
Podeu consultar la notícia sobre l'èxit de participació en la jornada sobre ciència ciutadana a la UAB, organitzada per la comunitat de pràctica de ciència ciutadana de la UAB, que va comptar amb la presentació de 24 projectes i on es van debatre les necessitats per desenvolupar amb qualitat aquest tipus de recerca. I també teniu disponible el vídeo de la jornada.
2023
Ciència Ciutadana: Integrant la participació ciutadana als projectes de doctorat
RRI: Integrant la Recerca i Innovació Responsable als projectes de doctorat
2022