El Termcat defineix la revisió d'experts com la revisió d'un article, una publicació, un projecte, etc., que porten a terme experts en la matèria de què tracta per avaluar-ne la qualitat i la idoneïtat.
Es considera indispensable en una revista científica, per ser considerada de qualitat, disposar d’aquest procés d’avaluació dels treballs que envien els autors per a la seva publicació, conegut com revisió d'experts o avaluació d'experts en català, peer review en anglès i en castellà revisión por pares, revisión paritaria o evaluación por los iguales.
Els responsables de l’edició de les revistes tenen dos criteris per acceptar la publicació d’un article: en primer lloc, es valora la qualitat general del treball (originalitat, metodologia, bona presentació formal, etc.) i, en segon lloc, l’adequació del treball a la línia editorial de la revista.
L'objectiu d’aquesta avaluació és seleccionar els articles que tinguin més qualitat i siguin més innovadors dins de la disciplina.
Hi ha diferents variants del peer-review, en funció del:
Tipus de ceguera, qui coneix a qui
Nombre d’avaluadors de partida
Nombre de rondes
Moment de l’avaluació: abans o després de publicar el manuscrit
Segons el tipus de ceguera la revisió pot ser:
Simple cec: els avaluadors coneixen la identitat dels autors però els autors no coneixen la identitat dels avaluadors.
Doble cec: és el procés d’avaluació on ni els autors ni els avaluadors es coneixen i és obligatori que el manuscrit sigui anònim. Els experts o revisors llegeixen i analitzen els articles per separat i determinen la vàlua de les idees i els resultats, així com el potencial impacte de l’article en el món de la ciència.
Oberta: revisió on es coneix la identitat d’avaluadors i autors durant tot el procés.
Existeixen diferents alternatives orientades a millorar el sistema habitual de revisió d’experts. Algunes de les propostes són el pagament a la feina dels revisors, l’eliminació dels revisors i que sigui la mateixa comunitat científica qui avaluï la ciència, potenciar el sistema “doble cec” per evitar possibles conflictes interpersonals i la revisió oberta.
De totes elles, destaca per la seva potencialitat la revisió oberta (open peer review): amb l’obertura d’aquest procés, tradicionalment tancat, es pretén ampliar les oportunitats per detectar errors, validar conclusions i augmentar la confiança global en els resultats publicats, i per això forma part de l’eix estratègic de la Ciència Oberta.