Recol·lectors i Directoris
Recol·lectors i Directoris
- Base (2004). Promogut per la Biblioteca de la Universitat de Bielefeld, recopila recursos acadèmics en accés obert i és dels més grans del món.
- Catalònica és un portal que proporciona una finestra a les col·leccions digitals de Catalunya. Indexa fons nascuts digitals i digitalitzats que es troben a biblioteques, arxius, museus i tota mena d’institucions: llibres, revistes i diaris, manuscrits, incunables, partitures, sonors, audiovisuals, objectes, pintures, fotografies i un llarg etcètera, que constitueixen la memòria cultural i el coneixement generat a Catalunya.
- Core és un agregador de continguts d’accés obert de documents científics gestionat per la Open University i el Jisc. Recull articles en accés obert i text complet de milers de revistes i repositoris (institucionals i temàtics) de tot el mon.
- DART-Europe és una associació de biblioteques d'investigació i consorcis que treballa de manera conjunta per millorar l'accés global a les tesis europees d'investigació. Ofereix més d'un milió de tesis d'investigació d'accés obert de més de 500 universitats de 28 països europeus. És un portal avalat per LIBER (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche).
- Europeana (2008) Projecte de la UE, enllaça a 4.6 milions de documents digitals: imatges, textos, sons o vídeos, alguns d’ells són de fama mundial, altres són tresors ocults d'Europa a museus i galeries, arxius, biblioteques o col·leccions audiovisuals.
- Hispana (2006) Ministeri de Cultura,és un recurs avançat d’accés a la informació digital produïda per institucions espanyoles que es constitueix a partir de la interconexió de les seves bases de dades. Accés a 1.047.007 objectes digitals de 111 repositoris.
- Merlot (1997) aquest repositori consta de milers de materials d'aprenentatge en obert, i també proporciona eines de creació de contingut liderats per una comunitat internacional d'educadors, estudiants i investigadors.
- OAIster (2002), un projecte de la University Michigan que vol aconseguir una col·lecció de recursos digitals acadèmics de fàcil accés. En aquests moments ja conté quasi 23 milions de registres: llibres electrònics, articles de revista, arxius d’àudio, imatges, etc. Es defineix com un catàleg col·lectiu de recursos digitals, proporciona accés recol·lectant les metadades dels diferents dipòsits. Des del 2011 s'ha integrat dins del OCLC WorldCat, el catàleg col·lectiu més gran del món.
- OpenAIRE (2014) és la nova plataforma que integra el projecte DRIVER (Digital Repository Infraestructure Vision for European Research), que recol·lecta les publicacions científiques dels repositoris europeus, amb 1 milió de documents de 250 dipòsits de 29 països.
- Recolecta (2008) un dipòsit patrocinat per la Fundación para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i la Red Bibliotecas Universitarias Española (REBIUN). Recull la producció científica de lliure accés disponible en diferents dipòsits institucionals del país.
- La Red Federada de Repositorios Institucionales de Publicaciones Científicas (La Referencia) és una xarxa latinoamericana de repositoris d'accés obert. Amb els seus serveis, recolza les estratègies nacionals d'accés obert a Amèrica Llatina mitjançant una plataforma amb estàndards d'interoperabilitat, compartint i donant visibilitat a la producció científica generada a les institucions d'educació superior i d'investigació científica.
Dipòsits digitals consorciats
- CORA Repositori de Dades de Recerca
- TDX Tesis doctorals en Xarxa
- RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert)
- Recercat Dipòsit de la Recerca de Catalunya
- MDC (Memòria Digital de Catalunya)
- MDX (Materials Docents en Xarxa)
Altres dipòsits
- Catalonica
- Europeana
- Dialnet
- DOAJ (Directory of Open Access Journals)
- DOAB (Directory of Open Access Books)
- Redalyc
- SciELO