Cinquena edició 2020
Pilar Benejam és catedràtica jubilada del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura i de les Ciències Socials de la UAB, on va impartir classes des del 1972 fins al 2004. Mestra per l’Escola de Magisteri de les Balears (1961), llicenciada en Pedagogia (1966) i en Història (1972) per la Universitat de Barcelona, la professora Benejam és doctora en Pedagogia (1985) per la UAB. Va ser una de les signants de la declaració de principis coneguda com a Manifest de Bellaterra, que es va fer públic l’any 1975. A més, va ser coordinadora general dels centres educatius de la Diputació de Barcelona i directora de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat i és membre de l'Associació de Mestres Rosa Sensat.
Va formar part de diverses comissions dedicades a la reforma de la formació del professorat a Catalunya i a Espanya. És experta en temes de revisió de la renovació pedagògica, la innovació didàctica i la programació escolar en ciències socials (sobretot en el camp de la geografia) i ha assessorat les administracions públiques en referència a tot el cicle formatiu.
Ha publicat obres de caire teòric, com La formación de maestros. Una propuesta alternativa (1986) i diversos manuals per a l’ensenyament secundari de la Geografia, per exemple Intercanvi. Geografia humana i econòmica del món actual (1976). Ha participat en llibres com El proyecto curricular en el contexto del proyecto educativo institucional (1999), Una geografía humana renovada: lugares y regiones en un mundo global (2000) i Las ciencias sociales: concepciones y procedimientos (2002) També ha publicat articles en revistes especialitzades, entre els quals hi trobem Documents d’Anàlisi Geogràfica, Perspectiva Escolar, Cuadernos de Pedagogía, Iber, Escola Catalana i Revista Interuniversitaria de Formación del Profesorado.
Pilar Benejam ha rebut, entre altres distincions, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, el Premi Ramon Llull, el Premi Jaume Vicens Vives i el Premi Marta Mata (dins dels Premis Catalunya d'Educació 2011).
L’any 2019 va fer un donatiu a la Biblioteca d’Humanitats format per assaigs, llibres de text, articles de revista, actes de congressos, etc., que conté tota la seva producció científica, centrada en l’educació, les ciències socials i la geografia.