Quarta edició 2019
Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General
Miquel de Moragas i Spà (Barcelona, 1943)
Catedràtic honorari del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser el fundador i primer director del Centre d’Estudis Olímpics (CEO-UAB, 1988-2009) i de l’Institut de la Comunicació (InCom-UAB, 1997-2009).
Com a investigador, ha publicat diverses obres sobre teoria i sociologia de la comunicació, polítiques culturals i de comunicació, noves tecnologies de la informació, esport i jocs olímpics. El seu darrer llibre és Barcelona, ciutat simbòlica (2016).
L’any 1971, amb la creació de la Facultat de Ciències de la Informació de la UAB, va ser l’encarregat de crear-ne la Biblioteca.
El doctor Moragas va cedir a la Universitat la seva biblioteca particular, que s'integrà a les col·leccions de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General. Aquesta col·lecció inclou 750 llibres i revistes sobre comunicació, filosofia, crítica literària, història, política i jocs olímpics.
Biblioteca d'Humanitats
Martí Olaya Galceran (1927-2014)
Escriptor nascut a Barcelona el 1927, va estar molt vinculat a la revista Cavall Fort, formant part del consell de redacció des de la seva creació.
Escriu narracions infantils i juvenils i també realitza algunes traduccions del francès al català. Entre les seves obres destacades trobem A la vora del mar, Terra endins, Contes tendres i Una sargantana prenent el sol. A més, col·labora habitualment en diaris i revistes com l’Avui, La Vanguardia, Diari de Sant Cugat, Serra d’Or, Revista de Sants, entre d'altres.
L’any 1986 va rebre el Premi Jaume I d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla, i el 1976 va obtenir el Premi Crítica Serra d’Or de Teatre i el Premi de l’Agrupació Dramàtica de Barcelona.
El seu fons personal es troba dipositat a la Biblioteca d’Humanitats. Actualment, està disponible per al públic i es pot consultar a través d'aquesta pàgina web.
José Manuel Blecua Perdices (Saragossa, 1939)
Filòleg, fill i germà dels també filòlegs José Manuel Blecua Teijeiro i Alberto Blecua Perdices.
Doctorat en Filologia Romànica, ha estat vinculat a la UAB des del 1968. A més de ser catedràtic de Llengua Espanyola, ha exercit de vicerector, director del Servei de Publicacions i va ser fundador i director del primer Seminari de Filologia i Informàtica.
Ha dirigit el Diccionario general de sinónimos y antónimos, una actualització del repertori de Samuel Gili Gaya (1892-1976), i ha realitzat nombrosos treballs de lexicografia i d’història de les idees lingüístiques a Espanya, aplicant les noves tecnologies a l’estudi del castellà i a l’estudi del castellà com a llengua estrangera. També va coescriure, juntament amb Juan Alcina Franch (1917-1998), la coneguda Gramática española.
El Dr. Blecua ha donat a la UAB la seva biblioteca, que inclou també fons del seu pare, José Manuel Blecua Teijeiro, i de Juan Alcina Franch. Aquest important donatiu s'ha dipositat a la Biblioteca d’Humanitats.