Exposició "Fake news" a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General
El fenomen de les notícies falses i les eines per combatre-les protagonitzen la primera exposició del curs 2024-2025 a les vitrines de la biblioteca.
Al llarg de la història trobem exemples de notícies falses i com aquestes han tingut la intenció d’influir en la societat. Tot i això, amb la velocitat amb què es difonen les notícies a l'era digital, les fake news han assolit una escala sense precedents. Aquests continguts no només busquen manipular l'opinió pública, sinó que també erosionen la confiança en els mitjans de comunicació.
El Digital News Report Espanya 2024 revela l'impacte d'aquest fenomen: gairebé un 40% de la població afirma no confiar en les notícies que rep, mentre que un 70% dels ciutadans expressa la preocupació per la desinformació i els falsos rumors que circulen a internet. Això subratlla la gravetat del desafiament a què s’enfronten tant els mitjans com el públic.
Davant d'aquest panorama, el periodisme té la tasca determinant de garantir que la informació que arriba a la societat sigui precisa i fiable. A més, l'alfabetització mediàtica i la verificació de fets han esdevingut eines indispensables per ajudar les persones a distingir entre la veritat i la mentida en un entorn cada cop més saturat de desinformació.
Aquesta exposició presenta una selecció de publicacions recents. Inclou temes diversos com la desinformació, les informacions errònies, la veritat i la postveritat i el paper fonamental dels periodistes com a verificadors d'informació i en la lluita contra la manipulació informativa.
A més, es completa amb exemples d’actualitat, que han estat molt rellevants, com ara la pandèmia de COVID-19, el Brèxit, el procés d'independència a Catalunya, la invasió d’Ucraïna o la guerra de la informació (information warfare) que han marcat el panorama nacional i internacional.
Visiteu l’exposició a les vitrines de la planta baixa de la Biblioteca. Podeu demanar una llista dels documents exposats a través del servei Pregunt@.
Aquest recull actualitza l’exposició realitzada per la Biblioteca l’any 2018, que podeu consultar al Dipòsit Digital de Documents de la UAB
L’exposició s’emmarca dins de les activitats de la Setmana Mundial de l’Alfabetització Mediàtica i Informacional 2024 de la Unesco, que tindrà lloc del 24 al 31 d’octubre.
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Educació de qualitat
- Pau, justícia i institucions sòlides