Heu de mostrar com el vostre article ha influït positivament en la societat a diferents nivells (cultural, social, polític, sanitari, tecnològic...). Per això heu de crear una narrativa a partir de les mencions rebudes, des de fora de l'àmbit acadèmic i de les publicacions especialitzades, per part d'organismes, institucions o patens.
Si el que voleu es fer un pla de mesura i gestió de l’impacte social de la vostra recerca, us aconsellem que consulteu la pàgina Impacte social on trobareu les etapes del camí cap a l’impacte, com mesurar-lo i bones pràctiques.
Cerqueu a PlumX si el vostre article ha estat citat en documents de polítiques públiques i a The Lens si està relacionat amb alguna patent.
Mireu a WoS o Scopus si el vostre article està vinculat amb alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) o establiu vosaltres mateixos aquesta vinculació a la narrativa si és adient.
Plum X (el podreu trobar a Scopus i al Portal de la Recerca de la UAB) us dona gratuïtament les dades d’Overton. Mireu si l’article ha estat citat en algun document de polítiques públiques (informes, lleis, documents oficials...).
Valoreu revisar les dades d'Overton ja que per un costat, sovint dona duplicats i per l'altre, com que PlumX cerca a partir d'un número internacional, si els documents institucionals que citen el vostre no afegeixen a la seva citació aquest número internacional el vostre article no apareixerà.
Tingueu en compte, també, que el ventall d'organismes i organitzacions pot ser molt ampli i no tots apareixen als resultats d'Overton, una base de dades centrada a l'àmbit anglosaxó.
A The Lens podreu trobar si el document ha estat citat en alguna patent.
Cerqueu a Google si el vostre document està referenciat en webs d’interès, blogs, notícies o hi ha vídeos de presentació, etc.
A la narrativa valoreu la importància que us hagi citat qui ho ha fet; quin pes té aquests organisme? quina transcendència té aquesta patent que cita el vostre article?
Aquesta publicació està vinculada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), en concret amb l'objectiu 4: Educació de qualitat.
La influència de l’article en directrius i polítiques educatives queda palesa al ser citat en un llibre vinculat amb la UNESCO; l'article es citat dos cops en un informe de l’Instituto Latinoamericano de la Comunicación Educativa (ILCE) : Avendaño, V. (Coord.) (2021), La educación en tiempos de pandemia: Reflexiones sobre la enseñanza virtual en educación superior durante la pandemia de Covid-19. Vol. 2. pàg. 75 i 86. El ILCE és un organisme internacional intergovernamental amb seu a Mèxic, creat per mandat de la UNESCO al 1956, que treballa per al desenvolupament de l'educació i de la cultura mitjançant la comunicació i tecnologia.
[Fonts consultades: Google. Data de consulta: 20/06/2024]
He vist que Overton i Altmetric són bases de dades de pagament i que la UAB no hi està subscrita. Com hi puc accedir-hi?
En principi les dades que dona Altmetric i Overton d'un article concret es poden consultar gratuïtament: Altmetric ofereix eines gratuïtes com un bookmarklet i també es pot consultar cercant un article al DDD. Les dades que proporciona Overton estan incloses a PlumX que és consultable des del Portal de la Recerca de la UAB i des de Scopus. També podeu fer una cerca a PlumX a partir d'un DOI introduint aquest a la URL: https://plu.mx/plum/a/?doi=
Hi ha fonts i indicadors que no sé si citar a Influència social o a Visibilitat social. Per exemple on aniria un organisme que citi el meu article a X?
Si es tracta d'un organisme que el cita en un informe recomanem posar-lo a Influència social. De tota manera els apartats i les fonts no són rígids. Mireu sempre què indica la convocatòria i en cas de dubte podeu fer apartats més generalistes com Impacte social (on posar fonts i indicadors d'influència i visibilitat social). Penseu que el barem d'ANECA pels sexennis (el que utilitzen els avaluadors) parla precisament d'Impacte social.