Transferència del Coneixement

Articles de diaris i revistes

"Una vegada hi havia a l'Àfrica..."

La periodista de El Mundo, Núria Ribó, dibuixa una imatge de Gàmbia en la que es mesclen les seves pròpies impressions del viatge que va fer, amb l'experiència de la directora de la Fundació Wassu, la Dra. Adriana Kaplan, que porta més de 30 anys investigant i treballant al país.

"Wassu Gambia Kafo sensibilitza a legisladors sobre la MGF"

Membres de l'Assemblea Nacional (MAN), sota l'auspici del Comitè Selecte de Salut, Dones i Nens, van realitzar una capacitació sobre mutilació genital femenina (MGF) a càrrec de Wassu Kafo Gambia (WKG) el 18 d'abril de 20187 al complex de l'Assemblea Nacional a Banjul.

"Les dones que aconsegueixen el canvi"

La Dra. Adriana Kaplan, directora de la Fundación Wassu, va visitar durant el mes de març la província de Santa Fe a l'Argentina, on va participar en una xerrada organitzada pel Banco Credicoop. En aquella ocasió la periodista Valeria Elías, de Mirador Provincial, va xerrar amb ella sobre la pràctica de la mutilació genital femenina, la recerca que es duu a terme, la seva trajectòria i les reivindicacions de gènere per les que lluiten les dones en diferents cultures.

“Comença el II Fòrum Internacional sobre la MGF”

El diari gambià Foroyaa va publicar una ressenya de la inauguració oficial del II Fòrum Internacional sobre MGF a Gàmbia, "Explorant estratègies i bones pràctiques: del món local al global - evidència en acció", organitzat per Wassu Gambia Kafo i realitzat els dies 5 i 6 de febrer a Brufut, Gàmbia.

"Perqué la mutilació genital femenina a Espanya no desapareixerà només prohibint-la"

En els darrers anys la legislació ha reflectit com n'és d'injust i horrible arrencar-li a una dona una part del seu cos sense cap benefici mèdic. A banda de ser il·legal tant a Espanya com a nivell europeu, i gràcies a l'evidència científica i el treball de camp de Wassu-UAB, es va promoure la seva prohibició a Gàmboa l'any 2015.

“4.500 dones, en risc de patir mutilació genital”

Un total de 4.500 dones podrien haver patit o estan en risc de patir la mutilació genital femenina a Canàries. Són les estimacions d ela Fundació Wassu de la Universitat Autònoma de Barcelona en funció del país de procedència on aquest tipus de pràctiques són extensives, com el cas de Mali amb un 89% o Guinea Conakry amb un 96%.

"Els defensors diuen que la cultura del silenci sobre les implicacions de la MGF per a la salut s'ha de trencar"

Els defensors de les dones i les nenes en contra de la mutilacoió i ablació geniral femenina (MGF), pràctica tradicional de vàries dècades, exigeixen que s'acabi la cultura del silenci a les comunitats sobre les implicacions per a la salut d ela pràctica, dient que "la cultura del silenci s'ha de trencar ara".

”La prohibició de la MGF és una de les principals conquestes del Govern de Gàmbia”

La prohibició del govern de Gàmbia de la pràctica de mutilació i ablació genital femenina (MGF) anunciada per l'expresident Yahya Jammeh el desembre de 2015 ha estat catalogada com una de les conquestes més grans del país segons la professora Adriana Kapla,. directora de Wassu Gambia Kafo.

”PSOE demana mesures de protecció per a les 18.396 nenes de països on es practica la mutilació que viuen a Espanya”

El PSOE ha reclamat aquest dilluns, vigília del Dia Internacional de la Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina (MGF), que es posin en marxa mesures de sensibilització i de protecció per a les 18.396 nenes procedents de països on encara perviu aquesta pràctica que viuen a Espanya.

”Més de 18.000 nenes que viuen a Espanya corren el perill de sofrir l'ablació”

A Espanya viuen unes 69.000 dones procedents de països on es practica la Mutilació General Femenina (MGF) i de totes elles unes 18.000 són nenes menors de 14 anys, segons un estudi realitzat per la Fundación Wassu de la Universitat Autònoma de Barcelona.

"La Rey Juan Carlos forma a 6.000 estudiants contra la mutilació genital femenina"

El diari El País recull part dels resultats obtinguts pel Programa Acadèmic Multisectorial de Prevenció i Lluita contra la Mutilació Genital Femenina (MAP-FGM), projecte cofinançat per la Comissió Europea, liderat per l'Observatori per la Igualtat de Gènere de la URJC i en el que la Fundación Wassu va particiopar juntament amb la Vrije Universiteit de Brussel·les, la Universitat Roma Tre i el ISCTE-IUL de Portugal.

”Una Fundació de la UAB organitza a Gàmbia un fòrum de mutilació genital femenina”

La Fundació Wassu de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) organitza a Gàmbia el II Fòrum Internacional sobre Mutilació Genital Femenina (MGF).

“Eradicar la mutilació genital femenina”

Vilaweb s'endinsa en el tema de la mutilació genital femenina (MGF) i la seva eradicació, a través d'un recorregut pel treball de la Fundació Wassu tant a l'Àfrica com a Espanya. Xavier Montanyà, autor de la notícia, obre el text amb la dada següent: "la MGF amenaça a tres milions de nenes cada any al món". La xifra desafia a la comunitat internacional al complet, ja que les nenes en risc no només es troben als països africans i asiàtics on es realitza aquesta pràctica tradicionalment, sinó que les migracions han traslladat la MGF també a Europa.

“La llei no és suficient per eradicar la mutilació genital femenina”

En el marc del congrés internacional organitzat per la Fundació Wassu i l'Observatori d'Igualtat de Gènere de la Universitat Rey Juan Carlos I, Adriana Kaplan (directora d ela Fundació Wassu) i Kemo Fatty (formador d ela ONG Wassu Gambia Kafo) parlen per a El País del context a Gàmbia i d ela importància de realitzar un treball de prevenció per promoure la iniciació sense mutilació.

Adriana Kaplan entrevistada al diari de Las Palmas “La Provincia”

El diaria de Las Palmas "La Provincia" entrevistà a Adriana Kaplan per informar sobre la Mutilació Genital Femenina (MGF) i el treball que l'antropòloga realitza entre Gàmbia i Espanya. La Dra. Kaplan exposa la metodologia desenvolupada per la Fundació Wassu i el nou context legal que prohibeix la realització de la pràctica a Gàmbia. Per una altra banda, i en relació al paper que la comunitat internacional té en la prevenció de pràctiques perjudicials com la MGF, remarca que "el camí és l'educació".

TV3 presenta la Mutilació Genital Femenina en motiu del Dia Internacional contra la pràctica

Degut a l'aprovació d'una nova llei contra la Mutilació Genital Femenina a Gàmbia, i amb motiu del Dia Internacional contra la Pràctica, TV3 reconeix la feina realitzada per la Fundació Wassu-UAB a Gàmbia.

Adriana Kaplan entrevistada al programa “Un Món Possible” de RTVE

Adriana Kaplan explica a Ràdio Televisió Espanyola els tipus, ubicació i raons culturals d ela Mutilació Genital Femenina, i exposa la importància de la circularitat en els processos migratoris, així com la metodologia i objectius d ela Fundació Wassu-UAB a Espanya i de la ONG Wassu Gambia Kafo a Gàmbia.

El País: Gambia aprova la seva primera llei contra l'ablació

El País informa de la nova legislació contra la Mutilació Genital Femenina a Gàmbia incidint en que "el treball de camp fet per la Fundació Wassu-UAB des del 2008" ha donat evidència científica de les conseqüències negatives que la MGF té per a la salut, resultant ser el "gèrmen de tot aquest procés" que de moment ha culminat amb el sorgiment de la nova llei a Gàmbia.

Adriana Kaplan, directora de la Fundación Wassu-UAB, en el Dia Internacional de Tolerància Zero amb la MGF: «m'amoïna la perversitat de les polítiques contra l'ablació»

El 6 de febrer de 2015, amb motiu del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina (MGF), Adriana Kaplan parla per El País. Juntament amb l'equip de recerca que dirigeix a la Fundación Wassu-UAB, ha aconseguit aixecar el veto sobre la mutilació genital femenina a Gàmbia. A través de l'Observatori Transnacional de Recerca Aplicada a la Prevenció de la MGF, l'organització treballa, des de fa 27 anys, a dues bandes entre Espanya i Gàmbia per a la prevenció de la pràctica.

Formacions de WGK a professionals sanitaris, en col·laboració amb l'Unitat de Reproducció i Infància, Ministeri de Salut i Benestar Social, Gàmbia

En col·laboració amb la Unitat de Reproducció i Infància (RCH), depenent del Ministeri de Salut i Benestar Social de Gàmbia, WGK va dur a terme cinc formacions diferents en diverses regions del país, durant el mes de gener de 2015. Aquestes activitat es va implementar d'acord al vigent Programa Nacional de Formacions a Professionals Sanitaris en matèria de MGF, firmat entre el Ministeri de Sanitat de gàmbia i WGK.

Aprovació del Protocol Comú d'Actuació Sanitària davant de la Mutilació Genital Femenina. Amb la intervenció d'Aina Mangas, investigadora de la Fundación Wassu-UAB.

El Ministeri de Sanitat, juntament amb les comunitats autònomes, ha aprovat un Protocol Comú d'Actuació Sanitària davant d ela Mutilació Genital Femenina. Aina Mangas, investigadora de la Fundación Wassu-UAB, intervingué enfatitzant la importància de la formació dels i de les professionals de la salut en matèria de prevenció.