Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona
Institut de Recerca de l'Esport UAB

Reunió inicial del projecte sobre entorns d'acompanyament a la carrera esportiva

19 abr. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Celebrada la reunió de kick-off del projecte HENAC els dies 18 i 19 d’abril a la Universitat Autònoma de Barcelona.

Equipo del proyecto HENAC PID2022-138242OB-I00

Projecte innovador per a l'abordatge de la salut i el benestar d'esportistes que desenvolupen la seva carrera cap a, o bé en, l'alt rendiment esportiu.

L'esportista, en el seu camí cap a l'alt rendiment, té una posició central en un entorn estructurat (individus i entitats en institucions tant esportives com extraesportives, i entorns públics o privats) amb diferents nivells i àmbits d'interacció (esportiu, privat i acadèmic-vocacional). El context en què estan involucrats hi juga un paper important, ja que els objectius, l'estructura i la cultura de l'entorn poden variar per a cada esportista.

L’equip de investigació GEPE-GRECSE de la UAB lidera el projecte d’I+D HENAC (PID2022-138242OB-I00) que té com a objectiu analitzar el paper dels entorns en l'acompanyament al desenvolupament de carreres esportives saludables (cap a o) en l'alt rendiment esportiu.

Durant els dos dies de reunions i sessions de treball, els membres de l’equip d’investigació i treball del projecte han planificat la feina a fer durant els propers quatre anys per tal d’assolir els objectius marcats:

  • Avaluar els recursos i necessitats dels entorns de l’alt rendiment esportiu.
  • Avaluar la carrera d’esportistes formats en entorns d’alt rendiment esportiu.
  • Analitzar el paper de l’entorn familiar en l’acompanyament.
  • Analitzar la professionalització en l’esport femení.

En la planificació es va implicar a una selecció d’actors claus de l’entorn de centres d’alt rendiment, clubs i entitats esportives durant una sessió oberta en la que es van compartir els resultats de projectes previs i es van explorar les seves necessitats per tenir-les en compte en el disseny de les accions a desenvolupar.

Els participants en la reunió van ser: Yago Ramis Laloux i Miquel Torregrossa (investigadors principals del projecte UAB), Irene Checa (Universitat de Valencia), Elena Conde Pascual (Universitat Catòlica Sant Antoni de Múrcia), Cristina López de Subijana (Universitat Politècnica de Madrid), Susana Regüela Saez (Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat), Carme Viladrich Segués (Universitat Autònoma de Barcelona), María Dolores González (Universidade da Coruña), Dr. José María López-Chamorro (Universitat d'Almeria), Juan Pons Bauzà (Universitat de les Illes Balears), Marta Borrueco, (Universitat Autònoma de Barcelona), Anna Jordana (Universitat Autònoma de Barcelona), José T. Mejías, Marina Garcia, Maximiliano Devoto, Victor Merino (personal predoctoral en formació UAB), Laia Bertran (personal de suport a la recerca UAB), Berta Cerezuela (gestora) i Lucero Vega, Aroa Besada i Jesús Espinosa (estudiant en pràctiques).

Dins de