Saltar al contenido
Coneix Alumni

"El programa m'ha ajudat a millorar en lideratge, gestió emocional i de persones"

IMG_MarcelQuintana

En Marcel Quintana, enginyeria informàtica’01, és tecnòleg amb experiència internacional en l’àmbit del software, sistemes i robòtica en entorns deep tech i d’alta innovació durant més de 20 anys. Fa 8 anys que avalua projectes aeroespacials de la Comissió Europea com a expert independent i ha treballat per a Agència Espacial Europea, entre altres experiències. Darrerament, es va apuntar al Programa d’Acompanyament cap al Rol Directiu d’Alumni UAB, una experiència que recomana “sens dubte”.

22/02/2024

Com recordes el teu pas per la UAB?

Va ser una experiència única. Al final la universitat és un pas per educar-te, formar-te i fer molts amics que encara conservo i que, de tant en tant, ens veiem. Ho vaig gaudir molt. A més vaig fer un Erasmus a Suècia que, en aquella època, no era tan comú i va ser una gran experiència també. Recordo que dubtava entre la UPC i la UAB i el format de campus de l'autònoma és un valor afegit que em va agradar molt. L’ambient universitari que ofereix és únic.

Ara que ja tens una àmplia trajectòria, consideres que les competències adquirides a la carrera són realment útils quan després t’enfrontes als reptes del mercat laboral?

Jo vaig acabar fa 23 anys i en aquella època tant la universitat com el mercat laboral eren diferents, i crec que la universitat ha fet molts esforços per adaptar-se en aquest aspecte. He portat gent jove que surt de la carrera i puc afirmar que la universitat aquí també ofereix moltes opcions per endegar la teva carrera professional que abans no s’oferien. Ara hi ha per exemple més oportunitats per als joves per adquirir experiència mitjançant estades en empreses o inclús programes per fomentar la creació d’empreses que abans no existien. El canvi de pla d’estudis que hi va haver en el seu moment va servir per apropar la formació a una part més pràctica.

Quin és el canvi més gran que has notat?

Parlar en públic i exposar-se és un d’ells. Abans no era una capacitat que es treballés a la universitat i no sortíem massa ben preparats en aquest aspecte tant important en el món laboral, que tant et serveix per explicar la teva recerca en un fòrum especialitzat com enfocar una entrevista laboral amb èxit. Crec que els enginyers i les enginyeres que ara surten de la universitat tenen més habilitats de parlar en públic i sobretot en exposar-se davant de l’audiència. En el meu cas, ho he anat aprenent a mesura que m’hi trobava però no tenia una base sòlida d’haver-ho desenvolupat a la universitat. Aquesta diferència era més rellevant en entorns internacionals on hi havia estudiants d’altres països que sortien molt més ben preparats. Crec que s’està millorant i la capacitat oral i d’adaptar-se a la teva audiència és imprescindible per explicar el teu missatge.

Com valores la teva trajectòria professional?

Sempre he estat una persona inquieta i en l’àmbit professional m’he mogut molt. Vaig començar a Barcelona, però com que amb l’Erasmus a Suècia vaig veure que m’agradava molt viatjar i conèixer diferents maneres de treballar, vaig moure’m a Alemanya per incorporar-me al centre d’operacions de satèl·lits de l’Agència Espacial Europea, després vaig tornar a Catalunya per treballar en un centre tecnològic de nova creació pel sector aeroespacial, i més endavant vaig tornar a marxar a Anglaterra durant més de set anys treballant pel sector espacial. Ara mateix estic a Catalunya, i entre varis temes, també treballo per la Comissió Europea com a consultor avaluant propostes presentades en els seus programes de finançament públic, i revisant també projectes en execució. La Comissió Europea fa servir experts externs per donar-los suport en aquests dos àmbits.

Has marxat molts anys a treballar a l’estranger. És perquè aquí Catalunya és complicat trobar feina en el sector espacial?

A fora trobes més bones oportunitats que aquí no existeixen, aprens molt i les condicions econòmiques són en general millors. En el moment que vaig començar, el sector aeroespacial no era un sector estratègic a Catalunya. En canvi, a Madrid sí que hi havia més oportunitats, però em va interessar marxar a fora per l’experiència. La multiculturalitat és molt enriquidora. És cert que a Barcelona hi ha menys oportunitats en el meu sector en comparació a d’altres sectors més consolidats, però també es veuen iniciatives per promoure’l com el programa NewSpace de la Generalitat per fomentar l’ecosistema de startups, atracció de talent i formació. En el meu cas, treballar per l'Agència Espacial Europea va ser de gran valor afegit i diferencial, ja que és una organització intergovernamental i de prestigi en el sector.

El Programa d’Acompanyament cap al Rol Directiu promou molt el salt professional cap a càrrecs amb responsabilitats directives. Per què vas pensar què et seria útil?

Tinc més de 20 anys de trajectòria professional però sempre he cregut amb la formació contínua. Quan vaig veure aquesta oportunitat em va agradar perquè la temàtica del programa m’encaixava molt. En parts de la meva carrera professional he estat responsable d’equips tècnics en robòtica i software, i vaig considerar que era interessant apuntar-me pel meu interès en formar-me i aprendre més en quant a la gestió de persones, d’equips i en lideratge, temes que implementa el programa.

Un cop acabat, et sents més preparat per gestionar equips de persones?

Sí, són varies sessions molt enfocades i amb un temari molt específic i pràctic. La Núria Comerma (la formadora) ho enfoca molt cap a la part personal i ens va donar a conèixer varies eines, com el DISC o el DAFO, molt interessants. Treballar amb aquestes eines ajuda a conèixer-se un mateix i a les diferents formes de ser i personalitats per així adaptar-te a elles en temes com la comunicació i gestió d’expectatives. És un tema molt important. Quan estava fent el programa relacionava el que ens comentava la Núria amb situacions que m’havia trobat en la meva trajectòria, i reflexiones amb les eines aportades com ajuda a la gestió del dia a dia. Ha sigut molt positiu i enriquidor. L’ambient que la Núria va crear i el grup que es va ajuntar va ser excel·lent, amb ganes de compartir experiències i aprendre.

 

Recomanaries el programa?

Sens dubte. Totalment. És un curs molt especial i s’ha d’estar molt obert per treballar els temes que es plantegen, si vens amb certa experiència encara més. El recomano totalment sobretot per a la gent que es troba amb ganes de gestionar equips. Aprens molt en temes de lideratge, pautes i eines disponibles, enfoc en revisions de rendiment, i gestionar les expectatives i en definitiva a construir-se confiança en un mateix i amb el teu equip.

I ara, quins són els teus plans de futur?

L’última experiència amb empresa va ser en una startup. L’ecosistema de les startups era molt diferent del què coneixia però és un entorn molt dinàmic i complex però interessant a la vegada. Ara mateix he estat enfocat en projectes més curts com el treball per la Comissió Europea, i participant com expert també pel programa d’emprenedoria de startups de l’European Innovation Council. Ara mateix el meu interès era continuar formant-me per millorar la gestió d’equips de persones i en lideratge, que és una feina que gaudeixo molt. El programa m’ha ajudat a entendre aspectes i característiques associades a la personalitat i l’impacte que te en la gestió pròpia emocional i de persones, identificar competències que necessito millorar, i a construir-se més confiança en un mateix. Tot això dona més capacitats per enfocar i emprendre nous projectes engrescadors i potents tant en l’àmbit de creació d’empreses com en projectes internacionals. Sempre s’han de valorar les propostes i no tancar-se portes.

Vols afegir algun matís més?

Sí, el programa és molt interessant i n’estic molt agraït. Em vaig vincular a la xarxa Alumni fa sis mesos i vaig començar a veure les notícies i les iniciatives que portaven a terme, i m’alegro molt que la UAB estigui movent-se per oferir una xarxa Alumni per la gent que vulgui implicar-se. La formació contínua sempre és imprescindible, tinguis l’edat i l’experiència que tinguis. En el passat això no existia i m’encantaria col·laborar més amb la xarxa Alumni. El sector aeroespacial és un sector amb moltes oportunitats i molt inspirador per a la gent jove.