La revisió mèdica del 2025 presenta novetats
La secció de consells de salut i prevenció posarà sobre la taula la importància de centrar l’atenció en la salut, a través del reconeixement mèdic anual. Pel butlletí mensual FUABnews, l’equip de Prevenció de Riscos Laborals exposa les novetats que ofereix la pròxima revisió mèdica de febrer de 2025.
31/10/2024
El mes de febrer de 2025 es faran les revisions mèdiques al personal de les entitats que formen la Corporació UAB. La importància del reconeixement mèdic anual recau en la detecció precoç de qualsevol condició que requereixi tractament. Fer el reconeixement ofereix una oportunitat per a reconduir la situació, si es produeix, i protegir la salut de la persona afectada, especialment si l'origen del problema és l’exposició a un risc laboral.
La revisió mèdica que s’ofereix al personal de la Corporació es pot realitzar a les Unitats Mòbils que s’instal·len al Campus UAB o a Casa Convalescència, però també existeix la possibilitat de realitzar-lo en un centre mèdic del Servei de Prevenció Aliè. Si tens alguna patologia, pots portar els informes mèdics en el moment de la visita mèdica, perquè així l’especialista valori si les condicions del lloc de treball poden incidir d’alguna manera en aquesta.
Les novetats en la revisió mèdica del 2025
Aquest any s’utilitzarà una aplicació perquè cada persona que desitgi realitzar la revisió mèdica a les Unitats Mòbils, pugui consultar les hores disponibles, i així escollir aquella que s’ajusti millor a la seva agenda personal.
Són quatre aspectes els que s’han afegit a la revisió mèdica per al personal de la Corporació UAB:
- Vitamina D.
- Proteïna C reactiva (PCR).
- Perfil tiroidal (TSH, T4 lliure) a totes les persones que sol·licitin aquesta prova.
- Densitometria òssia per a dones majors de 50 anys que sol·licitin la prova. Es realitzarà a les instal·lacions que designi el Servei de Prevenció Aliè.
Les persones treballadores exposades professionalment a radiacions ionitzants de categoria A, com és el cas de l’Hospital Clínic Veterinari, tenen, a més, les següents proves incloses a l’analítica, per tal de fer un seguiment de l’exposició al risc:
- Eritrosedimentació.
- Temps de protrombina, bilirubina total, bilirubina esterificada, fosfatasa alcalina, lactat deshidrogenasa, alfa-amilasa, calci (II), ió sodi, ió potassi, immunoglobulina G, immunoglobulina A, immunoglobulina M.
- Proteïnograma.
Pel que fa a la resta de proves addicionals que es duen a terme anualment, a continuació en llistem les opcions:
- Electrocardiograma.
- Audiometria.
- Espirometria.
- Tonometria als > de 40 anys o a persones susceptibles de glaucoma i amb dèficits visuals binoculars importants.
- Cribratge de càncer de còlon mitjançant una analítica de sang en femta als/les treballadors/es majors de 50 anys que sol·licitin aquesta prova.
- Hemograma complet, fórmula leucocitària, glucosa basal, ferro (II +III) (en dones), urea, creatinina, urat, colesterol, colesterol HDL, triglicèrids, lípid, alanina, aminotransferasa (ALT), aspartat aminotransferasa (AST), gamma-glutamiltransferasa.
- Antigen prostàtic específic (PSA) (en homes de >- 50 anys o >- 40 anys amb antecedents de càncer de pròstata en familiars de 1r grau).
- CEA (indicador tumoral carcinoembrionari) a tot el personal treballador que sol·liciti aquesta prova.
- Calci en sang a dones majors de 50 anys.
- Examen citoquímic d’orina, sediment, si cal.
Per aquelles persones que no desitgin fer tota la revisió mèdica, existeix l'opció de fer només l’analítica.
Qualsevol comentari o dubte que tingueu en relació amb la Vigilància de la Salut, us podeu adreçar al correu electrònic prevencio.fuab@uab.cat.