Els premis CIEU-FEiE celebren 15 anys fomentant l'esperit emprenedor a la comunitat de la UAB
Aquest dijous 12 de desembre, s’ha portat a terme la quinzena edició dels guardons que reconeixen les millors idees i projectes d’innovació de l’alumnat de l’Autònoma. Gairebé un centenar de projectes han concorregut al certamen en les tres categories establertes: “Escola FUAB Formació”, “Facultat d’Economia i Empresa” i “General UAB”.
13/12/2024
El Centre d’Iniciatives Emprenedores Universitàries de la UAB (CIEU) ha celebrat el seu 15è aniversari amb una nova edició del Premi a la millor idea emprenedora de 2024, en un esdeveniment portat a terme a la sala d’actes de la Facultat d’Economia i Empresa, i que ha reunit a unes tres-centes persones interessades en conèixer les propostes disruptives generades pel talent universitari.
Gairebé un centenar de projectes s’han presentat enguany a la competició i han pogut concórrer a una de les tres categories establertes: “Escola FUAB Formació”, “Facultat d’Economia i Empresa” i “General UAB”.
L’acte s’ha iniciat amb les paraules de benvinguda d’Andreu Turró, director del CIEU, agraint l’assistència del públic i la participació dels candidats i candidates als guardons, i ha destacat la gran qualitat de les iniciatives emprenedores rebudes.
També ha recordat que el CIEU es va crear fa quinze anys amb “l’objectiu de fomentar l’esperit emprenedor entre l’alumnat. Aquest és coherent amb els objectius estratègics de la UAB”. En aquest sentit, ha explicat que els plans d’estudis impulsen la sensibilitat per la innovació a la comunitat universitària per a crear empreses amb valor afegit. A més, ha explicat que els estudiosos en la matèria contemplen que la creació d’empreses i negocis és important per l’economia d’un país, ja que així “funciona més bé, perquè genera menys atur, més increments de salaris, més renovació del parc empresarial, més ingressos per l’Estat, etc”, ha dit Turró.
Taula de ponents de l'acte.
El següent a intervenir ha estat Stefan van Hemmen, vicedegà d’Alumnat, Emprenedoria i Ocupabilitat de la Facultat d’Economia i Empresa que breument ha pronunciat unes paraules sobre la gran satisfacció que representa acollir el lliurament de premis a la seva facultat. “El nostre compromís amb l'emprenedoria no existiria si no fos per actes com aquest, que donen sentit al contingut dels coneixements que oferim en els graus”, ha esmentat. Ha finalitzat el seu discurs felicitant als participants del certamen per la seva contribució emprenedora.
Maria Espadalé, vicerectora executiva de la Fundació UAB, en el seu parlament ha recordat els inicis del CIEU, que van ser a l'any 2008, per potenciar l'esperit emprenedor entre els estudiants de l'antiga Escola Universitària de Turisme i Direcció Hotelera, que actualment, està integrada a dins l'Escola FUAB Formació, i que aquesta iniciativa es va anar ampliant a la resta de titulacions del centre i de la Universitat Autònoma de Barcelona. Espadalé ha explicat que els conceptes d’emprenedoria i innovació són fonamentals en la formació universitària perquè “desenvolupen aspectes tan importants com el pensament crític, la creativitat, la resolució de problemes, o la capacitat d’adaptar-se a nous contextos, que preparen als estudiants per afrontar els reptes d’un món laboral, canviant i global”, ha afegit.
Intervenció de Silvia Gómez, durant un instant de la seva ponència inspiradora sobre emprenedoria.
Sílvia Gómez: de la recerca de màxim nivell al món de l’emprenedoria
La conferenciant convidada a exposar la seva experiència en emprenedoria ha estat Silvia Gómez, co-fundadora i CEO de Sens Solutions, una empresa que ofereix serveis de monitorització de l’aire i de l’aigua per a les indústries hotelera i sanitària, i creu en l'Internet de les Coses (IoT) per crear solucions per viure de manera més sostenible.
Gómez, Llicenciada en Química i Màster en Ciències i Tecnologies Químiques a la UAB, es va dedicar al món de la recerca d’alt nivell estatal i europeu treballant per l’Institut Català de Nanociències i Nanotecnologia desenvolupant aplicacions sanitàries en l’àmbit dels sensors i biosensors.
A més de fer investigació, va decidir també emprendre, cosa que la va fer participar al 2014 a un programa del Parc de Recerca de la UAB de generació d’idees. El seu projecte va guanyar, l’any següent, el Premi EcoEmprendedores XXI, i la seva empresa va començar a funcionar al 2016.
La ponent ha reconegut que va començar al món laboral sense cap mena d’interès per l’emprenedoria, i ha explicat com va evolucionar cap aquest àmbit que desconeixia, perquè llavors no hi havia professionals emprenedors que la poguessin acompanyar en aquest viatge.
Per la conferenciant, l’objectiu de la seva exposició ha estat promoure l’emprenedoria i motivar a l’alumnat, oferint-los consells i obrint-los el ventall d’opcions per innovar. “Vosaltres teniu un potencial que no us el podeu ni imaginar, podeu fer tot allò que us proposeu. Formeu part de la xarxa de suport necessària per atrevir-se a emprendre”, ha dit. La qüestió, ha comentat, “és saber-vos envoltar de persones que en sàpiguen i us puguin ajudar. Molt personal de salut té idees, però falten professionals que coneguin com emprendre-les”. També ha destacat la importància de la comunicació entre les Facultats, que genera possibles sinergies per al futur.
Els guanyadors de la categoria "Facultat d'Economia i Empresa" recullen el seu premi.
Guanyadors/es del XV Premi CIEU a la millor idea emprenedora de 2024
Després de la intervenció de Sílvia Gómez, ha continuat l’acte amb el lliurament de guardons als estudiants. Prèviament, els finalistes han exposat breument en què consistia la seva idea de negoci.
Aquest és el llistat de guanyadors i guanyadores:
Categoria “Escola FUAB Formació”:
-
1r Premi: Ana Laura Perez Ruiz, Katrin Leitenmayer, Zadith Benavides, estudiants del Màster en Gestió d'Empreses Hoteleres, pel projecte “Sisters in coffee”
-
2n Premi: Claudia Mastrocesare i Claire Soraluze, del Màster en Direcció i Organització de Turisme i Esdeveniments, per la proposta “Projecte Rento, tu cosa es mi cosa”
-
3r Premi: Xu Chi i Wang Zijing, del Màster en Direcció i Organització de Turisme i Esdeveniments, pel projecte “Projecte PetBubble”.
Categoria “Facultat d'Economia i Empresa“:
-
1r Premi: Hugo Pérez i Álvaro Ramírez per “Bonsai Studio”
-
2n Premi: Gerard Castilla, Emmanuel González i Ion Padilla per “CycleZen”
-
3r Premi: Francesc Gómez per “Therapy”
Categoria “General UAB”:
-
1r Premi: Daniel Aguena, Daniella Matzuda, Aurelio Ochoa i Domenica Cobo per “JUNTOS, de JXE”
-
2n Premi: Lisa Salvano, Elisabet Benet, Nikolay Gospodinov i Alpha Hailu, per “DOZIS energy”
-
3r Premi: Danna Muñetones, Samuel Renaud, Natalia Mera, Magdalena Davanzo i Maria Jose Erazo per “Impactia”.
Per concloure l’acte, Anabel Galán, vicerectora d’Alumnat i Ocupabilitat de la UAB, ha felicitat tant als guanyadors i guanyadores, com a la resta de participants, per les propostes presentades al concurs, i ha afegit, que aquestes tenen un gran potencial per poder impactar socialment. “L’emprenedoria passa per afrontar reptes que transformin la Societat, que fan pensar en quines són les necessitats de les persones i es treballi per buscar-hi solucions”, ha conclòs.
L'acte ha finalitzat amb la tradicional fotografia de tots els guanyadores i guanyadores, amb els ponents i els membres del CIEU.
Guardonats i guardonades de la categoria "Escola FUAB Formació" juntament amb Maria Espadalè, vicepresidenta executiva de la FUAB, i Maria Noguera, directora de Turisme i Direcció Hotelera de l'Escola.