Un estudi co-coordinat per la Dra Elena Martín-Garcia ha estat seleccionat com a millor article del 2024 per la prestigiosa revista GUT
L’article vincula la microbiota intestinal a la predisposició de desenvolupar addicció al menjar i associa la presència d’un tipus de bacteris al risc de patir aquest trastorn.
La revista GUT, la revista de la Societat Britànica de Gastroenterologia, publicada per la BMJ (British Medical Journal), ha triat un estudi coordinat per la investigadora de l’Institut de Neurociències Elena Martín-Garcia i el Dr. Rafael Maldonado, de la UPF, com el Millor article de GUT 2024. Es tracta de la recerca ‘Gut microbiota signatures of vulnerability to food addiction in mice and humans’, on s’identifica una relació entre la composició de la microbiota intestinal i la predisposició d’una persona a desenvolupar una addicció al menjar.
L’addició al menjar és un trastorn que es caracteritza per una pèrdua de control sobre la ingesta d’aliments i pot derivar en obesitat i alterar la microbiota intestinal. En aquest estudi, l’equip investigador analitzava si la composició de la microbiota intestinal podia tenir un paper en els mecanismes de l’addicció al menjar.
Es va detectar que uns tipus de bacteris, els proteobacteris, estan relacionats amb el desenvolupament d’aquest trastorn i que, en canvi, la presència d’un altre tipus de bacteris, els actinobacteris, tindrien efectes protectors davant l’addicció al menjar. A més, l’estudi també descrivia el paper beneficiós d’una espècie de bacteri, la Blautia wexlerae, que sol tenir poca presència en la microbiota de persones i en ratolins amb addicció al menjar. En administrar substàncies que afavoreixen el creixement de Blautia a l’intestí, millorava l’addicció al menjar. Aquests resultats coincidien tant en humans com en ratolins.
“Haver estat reconeguts com el millor article de l'any entre centenars publicats per aquesta revista és un assoliment sorprenent i exigent que impulsarà significativament la visibilitat i la repercussió dels nostres estudis”, comenta la Dra Martín-Garcia.
Article científic:
Samulėnaitė S, García-Blanco A, Mayneris-Perxachs J, et al Gut microbiota signatures of vulnerability to food addiction in mice and humans, Gut 2024;73:1799-1815.