Presentat el manifest "No hi ha dret. Per un codi penal de tots"
El govern està duent a terme reformes penals que suposen un enduriment de la resposta penal sense haver estudiat prèviament la situació del sistema penal. El 4 de març passat, es va llegir un manifest sobre el tema a la Facultat de Dret de la UAB i a altres centres d'arreu de l'Estat.
El 4 de març passat, a l'aula magna de la Facultat de Dret de la UAB, es va llegir un manifest del Grup d'Estudis de Política Criminal (GEPC) contra la reforma penal aprovada pel govern i es va explicar els aspectes més problemàtics de la reforma. Es tracta d'una acció unitària que va ser duta a terme simultàniament a les facultats d'arreu d'Espanya. Van intervenir-hi cinc professors de dret penal de la UAB: Mercedes García Arán (que ha obert l'acte llegint el manifest), Fermín Morales, Josep Cid, María José Rodríguez Puerta i Joan Baucells.El manifest, titulat "No hay derecho. Por un código penal de todos", critica l'enduriment de la resposta penal sense que existeixi cap estudi rigorós previ sobre la situació del sistema penal espanyol ni justificació racional per fer-ho. Segons el GEPC, la presó permanent suposa una pena cruel absolutament innecessària. De la mateixa manera, la qualificació com a delictes d'infraccions que fins ara eren considerades com a faltes representa una exacerbació de la resposta pena injusta i desproporcionada.
A més, són molts els preceptes de la reforma en els que es defineixen els delictes i s'estableixen les penes amb conceptes summament indeterminats. Un bon exemple el representa la reforma en matèria yihadista en la que, a més d'innecessària, es difumina el concepte de terrorisme, es criminalitza la llibertat de pensament, es creen delictes de simple sospita i es recorre a conductes indeterminades inacceptables en un estat de dret.
Cal afegir els múltiples i variats errors tècnics que pateix la reforma. A més, el Govern, tirant endavant la seva reforma, ha menyspreat la resta de veus i grups parlamentaris, ignorant que el consens en matèria penal forma part inescindible de la seva legitimació.
Sobre el GEPC
El Grup d'Estudis de Política Criminal (GEPC) està constituït per a prop de dos centenars de penalistes amb una doble procedència: catedràtics i professors permanents de dret penal de totes les universitats espanyoles, i jutges i magistrats actius en els diversos nivells de la jurisdicció penal espanyola.
Constituït l'any 1989 com un grup permanent de treball dedicat a desenvolupar i impulsar investigacions i propostes político-criminals a partir de pressupòsits progressistes, ha ampliat amb el pas del temps la seva activitat a tasques de promoció de les seves propostes en el debat ciutadà i en l'àmbit polític. Al llarg de 25 anys de trajectòria, el GEPC s'ha ocupat de temes político-criminals diversos. Fruit del seu estudi en ponències especialitzades i del contrast d'opinions entre els seus membres en les diverses sessions plenàries anuals ha estat la publicació de 15 monografies amb una proposta alternativa en matèries tant diverses com el terrorisme, el sistema de penes, l'objecció de consciència o les drogues.
Al mateix temps, el GEPC s'ha pronunciat a través de nombrosos comunicats sobre temes político-criminals d'actualitat, com els indults o la doctrina Parot. Tampoc han faltat les reunions de treball concretes amb els diferents grups parlamentaris que han influït o pretès influir en les decisions legislatives en curs en cada moment.