Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Preestrena del darrer treball cinematogràfic de Pere Portabella

29 gen. 2016
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
Aquest segon "informe" es realitza en el marc d'una greu crisi sistèmica, d'ordre cultural, econòmic-financer, polític i energètic. Però sobretot constata com sorgeix de la crisi un nou protagonisme ciutadà, que consisteix en una recuperació de la política per la gent comuna. La projecció serà a les 12 h. a la Sala Cinema (pl.Cívica, UAB).
PortabellaPeli
Pere Portabella proposa la segona part d'un dels seus títols històrics, el "Informe general sobre algunes qüestions d'interès per a una projecció pública", que el 1976 treia el cap a l'inici del procés de transició política després de la mort de Franco.

Aquest segon "informe" es realitza en el marc d'una greu crisi sistèmica, d'ordre cultural, econòmic-financer, polític i energètic. Però sobretot constata com sorgeix de la crisi un nou protagonisme ciutadà, que consisteix en una recuperació de la política per la gent comuna.

Quaranta anys han transcorregut des que Franco va morir i gairebé tants des que Pere Portabella rodés en 1976 una pel·lícula sobre la situació d'Espanya i el anhela de democràcia. Va ser un toc d'alerta de llibertat tant pel seu contingut polític com per la seva proposta formal. Emprava les tècniques de ficció per realitzar un documental sobre els nous actors que havien de protagonitzar el pas d'una dictadura a un Estat de dret, amb entrevistes i testimonis clandestins, alhora que reflexionava sobre els límits de la representació del cinema i de la imatge.

A la pel·lícula, el director experimental per antonomàsia del cinema espanyol ha realitzat un insòlit exercici de tornar sobre una antiga obra seva per desentranyar la realitat actual.

Per a ell, hi ha dos punts d'inflexió que expliquen l'apoderament de la política per part de la ciutadania: el 15-M, amb la seva posterior "assalt a les institucions" a través del seu plasmació política en Podem, especialment; i el moviment independentista català, catapultat, en la seva opinió, per la sentència del Tribunal Constitucional que va corregir l'Estatut aprovat pels catalans. Tots dos són moviments transversals de ciutadans que ocupen l'espai públic, reivindicant els seus drets.

Diputat i senador català pel PSUC (que va estar federat amb el PCE) durant la Transició, home "sempre d'esquerres", el realitzador de pel·lícules de culte com Nocturn 29, que ha mostrat el seu treball en museus com el Macba de Barcelona o el Pompidou de París o la Documenta de Kassel, ha reflectit en la seva pel·lícula "les marees, els moviments, les manifestacions, les performances" que han tingut lloc a partir de 2011.

La pel·lícula conclou amb una conversa entre científics que alerten sobre el col·lapse global a causa del canvi climàtic.

Informe General II. El rapte d'Europa s'ha estrenat al festival de Rotterdam al gener i el proper divendres, 5 de febrer, s'estrena en algunes sales comercials.

Dins de