Martín Caparrós rep el Premi Ítaca 2019
El 28 de novembre, l’aula magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació, va acollir la VIII Jornada de Comunicació, Viatges i Aventura, que va comptar amb la ponència de diferents periodistes viatgers i ambientals, i amb l’entrega del Premi Ítaca a Martín Caparrós.
El 28 de novembre, es va celebrar la VIII Jornada de Comunicació, Viatges i Aventura a l’aula magna de la Facultat de Ciències de la Comunicació. La jornada, organitzada pel Gabinet de Comunicació i Educació de la UAB i el Màster en Periodisme de Viatges, va comptar amb diverses ponències de periodistes viatgers i ambientals, i amb l’entrega del Premi Ítaca 2019 a l’escriptor i periodista argentí Martín Caparrós. Caparrós és un referent en el gènere de la crònica, en la qual va trobar l’eina més poderosa per explicar les seves històries. A partir del mètode de l’observació, el periodista s’inspira i connecta amb un nou relat gràcies a la seva capacitat de plasmar la realitat. L’escriptor argentí ha estat guardonat amb altres premis com el Premio Rey de España (1992) per Crónicas de fin de siglo, el Premio Planeta Latinoamérica (2004) per Valfierno o el Premio Cálamo Extraordinario (2016) per El Hambre, entre molts altres.
Aquest any, l’eix central de l’acte va ser el medi ambient i el tema de debat ha girat entorn el paper del periodisme i la comunicació en aquest àmbit. La jornada va començar amb la presentació de l’acte a càrrec de Santiago Tejedor, director del Departament de Periodisme i de Ciències de la Comunicació, que va explicar el tema de la jornada i va destacar quin ha de ser el paper del periodisme: reflexionar sobre que està passant a nivell econòmic per arribar als perquès de la crisi climàtica.
José Manuel Pérez Tornero, director del Gabinet de Comunicació i Educació, va parlar del Premi Ítaca, que té l’objectiu de ressaltar la trajectòria periodística o comunicativa de periodistes compromesos amb la seva tasca. A més, va recordar els guanyadors anteriors, figures destacades del periodisme com Pepa Roma, Jordi Évole, Sebastião Salgado o Miguel de la Cuadra Salcedo.
María José Recoder, degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació, es va dirigir als alumnes presents i va remarcar que ells són "la generació que més ha viatjat de totes, i que el fet de viatjar està molt relacionat amb conèixer què és el que està succeint al món". Per tant, va desitjar que aquesta jornada servís per alimentar el seu espèrit crític.
Per últim, Francisco Morente, vicerector de Personal Acadèmic, va afirmar que és un orgull per a la UAB que aquesta jornada arribi a la vuitena edició i que s'hagi convertit en un esdeveniment consolidat que prestigia tant a la Facultat de Ciències de la Comunicació com a la UAB.
Seguidament, es va lliurar el Premi Ítaca 2019 a Martín Caparrós, que va pronunciar la conferència titulada “Historias, periodismo y medio ambiente”, moderada pel periodista Pere Ortín, director d'Altaïr Magazine. Posteriorment, Santiago Tejedor va presentar la pròxima destinació de l’expedició Tahina-Can 2020, i va tenir lloc la ponència de Xavier Aldekoa, periodista i corresponsal de La Vanguardia a Àfrica, titulada “África: historias de un continente indestructible”. A continuació, va ser el torn de Dunia Ramiro, periodista i presentadora del programa “El Escarabajo Verde” de Televisión Española, que va pronunciar una xerrada sobre la televisió que educa i el seu programa.
La sessió va continuar a la tarda amb les ponències de Nacho Dean, escriptor i primer espanyol en fer la volta al món a peu, i Aníbal Bueno, periodista de viatges especialista en cultura africana. També es va presentar el projecte Wakaya, una iniciativa creada per cinc alumnes de la V edició del Màster en Periodisme de Viatges que té com a objectiu mostrar la discriminació i lluita de les comunitats originàries del continent americà.