Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

M.T. Soto Sanfiel dirigeix un documental sobre l'últim supervivent del projecte Manhattan

12 feb. 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
El documental That's the Story, present a l'European Film Market del Festival de Berlín, recull una llarga entrevista amb Roy J. Glauber, premi Nobel de física i últim supervivent del projecte Manhattan. El film inclou imatges inèdites recentment desclassificades dels arxius del Laboratori Nacional Los Álamos.
That's the Story. Nobel laureated Roy J. Glauber remembers the making of the atomic bomb
María Teresa Soto Sanfiel, professora del Departament de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la UAB, ha dirigit el documental That's the Story. Nobel laureated Roy J. Glauber remembers the making of the atomic bomb, una trobada amb l'últim supervivent del projecte Manhattan.
 
Manhattan era el nom en clau del projecte de recerca desenvolupat durant la Segona Guerra Mundial pels Estats Units amb l'objectiu de desenvolupar la primera bomba atòmica. Hi van participar nombrosos científics de primer nivell, entre ells, Roy J. Glauber. L'èxit d'aquest projecte va propiciar els bombardejos sobre Hiroshima i Nagasaki, l'agost de 1945, que van matar més de 200.000 persones abans d'acabar l'any i van continuar tenint seqüeles durant dècades.
 
Glauber, que va rebre el premi Nobel de física l'any 2005 (juntament amb John L. Hall i Theodor W. Hänsch) per la seva contribució a la teoria quàntica de coherència òptica, va treballar al Laboratori Nacional Los Álamos, el centre de recerca més important del projecte Manhattan. Al film, parla principalment dels treballs realitzats a Los Álamos i de l'equip científic que hi va treballar. A més, el documental mostra per primer cop material audiovisual dels arxius de Los Álamos que ha estat recentment desclassificat.
 
La direcció de Maite Soto Sanfiel ha comptat amb la codirecció d'Óscar Cusó i amb José Ignacio Latorre, catedràtic de física teòrica de la UB i director del Centre de Ciències de Benasque Pedro Pascual, com a productor executiu. El film s'ha exhibit ja a alumnes de periodisme de la UAB i a diversos centres acadèmics i científics: la Universitat Nacional de Singapur, l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), l'Institut Niels Bohr de Dinamarca, el CERN, la Universitat d'Edimburg i l'IEES La Garriga. El film està sent distribuït per Moonrise Pictures i s'exhibeix a l'European Film Market del Festival Internacional de Cinema de Berlín.

Dins de