La UAB investigarà sobre el benestar i els drets de les persones intersexuals
Un equip de recerca de la Universitat participa a INIA (Intersexualitat i Noves Aproximacions Interdisciplinàries), una nova xarxa internacional per crear coneixements sobre estudis, polítiques públiques i pràctiques polítiques relacionades amb la intersexualitat des d'una perspectiva dels drets humans.
INIA ha fet possible la creació d'un consorci de 21 organitzacions de 10 països que treballen juntes en temes relacionats amb les persones intersexuals i amb variacions de les característiques sexuals, que no s'identifiquen com a persones intersexuals, en una xarxa multidisciplinària única i intersectorial, que inclourà persones expertes a nivell internacional de diferents països. La nova xarxa de recerca internacional formarà a un grup de 10 investigadors i investigadores predoctorals que treballaran en col·laboració per desenvolupar coneixements que contribueixin a desenvolupar polítiques públiques i pràctiques polítiques en una sèrie d'àmbits clau.
Des de la UAB, Marisela Montegro, investigadora del Departament de Psicologia Social, coordinarà la participació en el projecte de l'equip, format per Lucas Platero, Joan Pujol, i la investigadora predoctoral Svetlana Solntseva. L'equip de la Universitat participarà en els esdeveniments de formació i disseminació internacionals que s'organitzaran en el marc d'INIA, generant materials específics en l'àrea de la subjectivitat intersexual i l'experiència viscuda de les persones intersexuals.
Les persones intersexuals neixen amb unes característiques sexuals que no encaixen en les definicions típiques de dona o home. Sovint es dóna importància a l'atenció sanitària, els drets socials i humans de les persones intersexuals. Continuen trobant-se múltiples violacions dels seus drets humans i són discriminades, la qual cosa requereix de respostes polítiques multisectorials en àmbits com la salut, l'educació i la legislació, assenyalen els investigadors. Així, des d'un marc de drets humans, els temes de recerca abordats en la nova xarxa seran rellevants per a aquelles persones que fan polítiques públiques i donen suport al benestar i els drets de les persones intersexuals, compartint i contribuint a generar coneixement específic, conclouen.
El projecte és finançat pel programa Horizon 2020 de la UE (Marie Skłodowska-Curie grant agreement 859869).
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Reducció de les desigualtats