Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB, impulsora de CLARIAH-CAT, nova xarxa estratègica d'humanitats digitals de Catalunya

04 jul. 2024
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La UAB, a través de la CORE en Patrimoni Cultural, és una de les institucions impulsores de CLARIAH-CAT, una nova xarxa estratègica d’humanitats digitals que s’ha posat en marxa a Catalunya. La jornada fundacional de la xarxa va tenir lloc al Barcelona Supercomputing Center - Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), que també en forma part

Representants de les institucions que formen part de la xarxa CLARIAH-CAT

CLARIAH-CAT té com a objectiu facilitar l'accés i la participació dels investigadors a les infraestructures digitals europees com DARIAH, CLARIN i SSHOC i reforçar la col·laboració entre investigadors i institucions a nivell nacional i internacional.

La jornada, celebrada al BSC-CNS el passat 26 de juny amb la col·laboració de la UAB, va aplegar més de 50 investigadors de tot Catalunya, així com representants de l'administració pública, amb un interès comú en l'aplicació de la tecnologia i la computació en les arts i humanitats digitals.

Durant el matí la jornada va acollir la presentació de les infraestructures digitals europees per part de German Rigau, coordinador nacional de CLARIN i DARIAH i coordinador de CLARIAH-ES, i de Mercè Crosas, directora de la secció de Ciències Socials i Humanitats Computacionals al BSC.

La sessió de la tarda va estar dedicada a la cocreació de la futura xarxa estratègica d'humanitats digitals en grups de treball coordinats pels organitzadors de la jornada: Maite Melero, coordinadora del grup de Traducció Automàtica i representant de CLARIAH-ES al BSC, Clara Guasch, coordinadora de Recerca de les Ciències Socials i Humanitats Computacionals al BSC, Oriol Vicente, coordinador de la CORE en Patrimoni Cultural de la UAB, i Juan Antonio Barceló, professor del Departament de Prehistòria de la UAB i director del Laboratori d'Arqueologia Quantitativa de la Universitat.

La trobada va servir com a punt de partida per definir els objectius, la governança i el full de ruta d’aquesta nova xarxa estratègica a Catalunya.

Dins de