Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La UAB honora la "voluntat clara de servei a la societat" de Cristina Gallach

17 maig 2022
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

La diplomàtica i periodista Cristina Gallach ha estat investida com a doctora honoris causa per la UAB en una cerimònia en què el rector Javier Lafuente ha elogiat els seus valors personals i professionals com ara el "compromís cívic", "l'entusiasme vital per l'ofici", la "voluntat clara de servei a la societat" i la "implicació activa i generosa" en iniciatives per fer front als grans reptes socials d'avui dia.

Tal i com ha recordat la padrina de la doctorand, la professora Carmina Crusafon, Gallach va ser estudiant d'una de les primeres promocions de la Facultat de Ciències de la Comunicació i ha esdevingut "l'única dona espanyola que ha estat en llocs de rellevància a la Unió Europea, a Nacions Unides i a l'OTAN". Per això, l'homenatjada ha dedicat la seva lliçó magistral a realitzar "un viatge per la geografia i la geopolítica d'Europa", com deia el títol de la seva intervenció, en què ha repassat una trajectòria professional que li ha permès ser testimoni directe dels grans esdeveniments històrics de les darreres dècades primer com a periodista i després com a col·laboradora estreta de figures com Ban Ki-moon o Javier Solana.

Segons Gallach, "un dels grans errors geopolítics que hem comès a Europa és pensar que, un cop caigut l'imperi soviètic, la democràcia s'imposaria". La situació actual demostra que "la democràcia s'ha expandit però els populismes i l'extrema dreta van aconseguint, poc a poc, el poder". I ha opinat, més endavant: "La Unió Europea s'ha construït a base de crisis; la guerra de Vladimir Putin contra Ucraïna n'és un exemple clar".

Després de repassar la història d'Occident des de la caiguda del mur de Berlín fins als nostres dies, la nova doctora honoris causa ha reflexionat que, en el present, "el multilateralisme, amb les Nacions Unides al centre, ha quedat afeblit". Segons ha afirmat, "tot apunta que entrem en una nova divisió per blocs", que ha caracteritzat així: "per un cantó, l'occidental, i per un altre, una lliga que abraça autòcrates, il·liberals, populistes... amb el suport d'alguns líders africans a punt per passar comptes amb les antigues potències colonials".

Gallach ha reflexionat: "Una pandèmia era improbable, però ha succeït; una guerra a Europa era impensable, però és una realitat". Ha afirmat que els drets humans i la democràcia "estan en regressió" i ha tancat el seu discurs amb una cita de la periodista bielorussa Svetlana Alexievitx, premi Nobel de literatura: "La llibertat no és un divertiment instantani, com l'hem somiada. És un camí. Un llarg camí".

"El deure d'exercir la solidaritat"

En la intervenció que ha tancat la cerimònia, el rector Lafuente ha destacat també que "la lluita per la igualtat i la inclusió han estat elements molt presents en l'activitat de la doctora Gallach", i ha recordat que la seva trajectòria s'ha desenvolupat en paral·lel al procés de creació de l'espai europeu d'educació superior. Segons el rector, "les universitats tenim el deure moral i ètic de propiciar l'acord i la concòrdia, reivindicar la justícia i exercir la solidaritat". En aquest sentit, ha recordat la creació a la UAB "d'un programa de voluntaris als camps refugiats" durant el conflicte dels Balcans i "l'actual resposta" davant del conflicte a Ucraïna, que ha empès la institució a doblar la dotació d'ajuts del programa UAB Refugi.

Lafuente ha subratllat també la condició de titulada per la UAB de la doctora honoris causa: "la rellevància i la projecció professional dels alumni és cabdal perquè són un exemple per als nostres estudiants, i constitueixen un element fonamental com a pont entre la Universitat i la societat".

L'acte ha comptat amb l'actuació musical del Cor de Cambra de la UAB, que ha interpretat El musclo, fragment del Bestiari de Pere Quart musicat per Manuel Oltra, la cançó tradicional ucraïnesa Tsvite teren i el cant universitari Gaudeamus igitur, que ha tancat la cerimònia.

La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

  • Pau, justícia i institucions sòlides

Dins de