La UAB commemora el Dia Internacional de les Dones Treballadores
Enguany, la jornada institucional en commemoració del Dia Internacional de les Dones Treballadores ha reconegut la trajectòria de compromís amb la igualtat de gènere de la Dra. Margot Pujal i Llombart, del Departament de Psicologia Social de la UAB. L’acte, que va ser infoaccessible, es va celebrar el passat 6 de març a les 12 h a la sala d’actes del Rectorat i es pot veure al canal de Youtube de la UAB.
La jornada institucional va començar amb les paraules de la secretària general de la UAB, Esther Zapater, i a continuació la directora de l’Observatori per a la Igualtat, Maria Prats, va presentar els principals resultats de la diagnosi per a l’elaboració del V Pla d’acció per a la igualtat de gènere. Seguidament, es va donar pas a l’acte de reconeixement de la Dra. Margot Pujal i Llombart. Després de l’actuació del Cor de Cambra de la UAB, el rector, Javier Lafuente, va tancar l’acte.
Margot Pujal i Llombart, doctora del Departament de Psicologia Social de la UAB, ha centrat la seva recerca en la psicologia social i els estudis de gènere. Actualment, coordina el grup DES-Subjectant.GESPI, enfocat a l'estudi social de la subjectivitat i subjecció des d'una perspectiva de gènere interseccional. També ha estat la coordinadora del Centre Joan Rivière en Psicologia i Gènere. Els seus últims articles han tractat de temes com el sistema de gènere colonial, l’estigma, el treball sexual, la desbinarització del gènere o les violències masclistes.
Més enllà de la jornada institucional, el 8 de Març es commemora amb altres activitats en els centres docents i els instituts de la UAB:
- El Servei d’Activitat Física (SAF) organitza diferents activitats esportives d’inscripció gratuïta per a les dones de la comunitat de la UAB, com la Lliga de Campiones. Aquestes activitats s’emmarquen en el programa «Les dones ens movem», previst entre el 15 de febrer i el 21 de maig de 2024, el qual ha estat impulsat per contribuir al compromís de la UAB amb les polítiques de gènere.
- Cultura en Viu i la Facultat de Ciències de l’Educació han recuperat el llegat de les mestres de la Segona República amb una obra de teatre, La Primera i les mestres de la República, que va tenir lloc el dimarts 5 de març a les 13 h a la Sala Teatre de la UAB.
- La Facultat de Psicologia va organitzar un seminari de defensa personal femenina el 6 de març de 16 a 20 h al pavelló poliesportiu del SAF.
- L’Institut de Neurociències i la Facultat de Medicina han organitzat la jornada del Dia Internacional de la Dona amb el títol «Donem visibilitat a la dona en l’àmbit de la salut», que va tenir lloc el 7 de març de 13 a 15 h a l’aula M5-001. La jornada ha comptat amb quatre ponències d’expertes en la salut amb perspectiva de gènere. D’altra banda, a la Biblioteca de Medicina es fan dues exposicions: «Dones que ens inspiren a la medicina» i «Medicina en perspectiva de gènere». També, al vestíbul de la mateixa facultat, s’hi organitza una activitat de participació titulada «Expressa’t. I tu, com veus i què demanes al 8M?» del 4 al 8 de març.
- El grup Dones i Dret de la UAB ha organitzat la jornada «Mirades des de la recerca» el 7 de març de 10.30 a 13.30 h a l’aula magna de la Facultat de Dret. La jornada ha comptat amb diverses ponències sobre diferents àmbits del dret, des de la intel·ligència artificial fins a les comunicacions amb perspectiva de gènere. La moderadora és la Dra. Olga Paz Torres.
- La Facultat d’Economia i Empresa commemora el Dia Internacional de la Dona Treballadora amb una xerrada del cicle «Emprenedoria en femení» el 13 de març de 13 a 14.30 h a la sala d’actes de la mateixa facultat. L’acte compta amb la presència de la vicerectora Rosa María Sebastian i la degana de la Facultat, Judith Penedès, així com de Glòria Infiesta, assessora financera a Denarius Advisory, Berta Madueño, cofundadora de Tattoox, i Berta Pons, cofundadora de Brodas Bros.
- La jornada «Dones i enginyeria», impulsada per l’Escola d’Enginyeria de la UAB, tindrà lloc el 15 de març de 9 a 15 h a la mateixa escola. A més a més, per fomentar el talent femení, s’ha previst un programa de formació per aprendre a crear una marca personal i fer servir xarxes socials amb perspectiva feminista. Es requereix inscripció prèvia.
- La presidenta del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Eloísa del Pino, participarà en l'acte commemoratiu organitzat per l'Escola de Doctorat el proper 11 de març. L'acte tindrà lloc a les 10.30 h, a la sala Carles Perelló, i serà presidit pel rector de la UAB, Javier Lafuente.
- Eva Anduiza i Margarita León, catedràtiques del Departament de Ciència Política i de Dret Públic de la UAB, i Maria Freixanet, investigadora de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials, han creat el podcast ¿Seguimos hablando de feminismo? que, a partir del 7 de març, tractarà sobre el futur del feminisme des de diferents vessants. Es basa en els continguts del MOOC -curs obert massiu i en línia- Feminisme, Gènere i Política, que ofereix la UAB a la plataforma Coursera, i es podrà escoltar a la plataforma Spotify.
- La Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia organitza, el proper 14 de març, l'acte «Parlem de discriminació», que consistirà en una conversa entre Manuela Fernández, directora de l'Oficina d'Igualtat de Tracte i No Discriminació de la Generalitat, i tres deganes de facultats de ciències socials de la UAB: Susana Navas (Dret), Judith Panadés (Economia i Empresa) Olga Serradell (Ciències Polítiques i Sociologia). Moderarà el debat la presidenta de la Comissió d'Igualtat i catedràtica de sociologia Teresa Sordé i pronunciarà unes paraules de benvinguda la secretària general de la UAB, Esther Zapater. Tindrà lloc a les 12 h, a l'aula magna de la Facultat de Dret.
Des de l’Observatori per a la Igualtat, amb finançament del Consell Social de la UAB, s’ha llançat la campanya #LaSapsReconèixer, per aprendre a identificar les violències masclistes en un minut.
Adhesió de la UAB al manifest de la Comissió de Dones i Ciència del CIC i al document de la RUIGEU
La UAB, per mitjà de l’Observatori per a la Igualtat, s’adhereix al manifest de la Comissió de Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya. A la vegada, també se suma al document de la Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere per a l’Excel·lència Universitària (RUIGEU, per a les sigles en castellà).
Els indicadors: com mesurem la desigualtat de gènere?
Els estereotips de gènere persisteixen al segle XXI. Les dones continuen percebent salaris més baixos, assumeixen més càrrega de cures i tasques domèstiques no remunerades i estan infrarepresentades en càrrecs de lideratge, entre altres desigualtats.
Segons el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), l’índex de desigualtat de gènere (IDG) al món es va situar el 2022 al 0,958, mentre que l’espanyol va ser del 0,986. Si aquesta xifra fos 1, estaríem parlant d’igualtat total. En canvi, un valor de 0 indicaria la desigualtat absoluta.
L’IDG és una mesura composta que quantifica la distància a què una societat es troba de ser completament igualitària en tres dimensions bàsiques del desenvolupament: salut, educació i recursos econòmics. Segons aquesta mesura, l’Estat espanyol es troba per sobre de la mitjana mundial i ocupa la divuitena posició a escala global.
A Catalunya, també disposem d’una mesura similar, l’índex d’igualtat de gènere (IIG), que utilitza una escala de 0 a 100. Segons les dades de l’Institut Català de les Dones, l’IIG es va situar al 74,1. A diferència de l’índex del PNUD, l’índex català pren com a referència la metodologia de l’Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere (EIGE), que considera més dimensions: coneixement, treball, poder, diners, temps i salut. Aquestes dimensions estan subdividides en 31 indicadors diferents.
Més informació: Crònica de l'acte institucional del 6 de març
La UAB, amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible
- Reducció de les desigualtats