La FAS celebra la jornada "Universitats Refugi 2024" per millorar l'estratègia d'acollida a la UAB
El passat dijous, 9 de maig, una quarantena de persones van participar en la jornada “Universitats Refugi 2024”, que s’emmarca a dins del Procés de Revisió i Millora estratègica del Programa d’Acollida a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
13/05/2024
La trobada va comptar amb la participació de membres de l’Equip de Govern de la UAB, de l’Administració Pública, membres del Patronat i Consell Consultiu de la Fundació Autònoma de Barcelona (FAS), equips tècnics i gestors de programes refugi d’altres universitats, així com d’altres actors claus de la iniciativa d’acollida a la UAB.
Al llarg del matí, es va poder reflexionar sobre el rol de les universitats davant de l’augment dels desplaçaments forçosos a nivell global i, de manera concreta, es va generar un espai de treball per dotar d’eines i propostes el procés de revisió i millora del projecte d’acollida acadèmica a la UAB.
La benvinguda i la presentació de la jornada va anar a càrrec de Jordi Prat, director de la FAS, que va contextualitzar les estratègies de les universitats refugi; membres del programa d’Acollida, que van explicar l’experiència a la UAB; i Ahid Hakema, graduat en Màster en Enginyeria i Modelització de la Ciència UAB, que va parlar de la història de vida a UAB Refugi.
A partir d’aquí, la primera dinàmica, sota el nom “Activem canvis, construïm utopies” va anar enfocada als actors implicats en el refugi acadèmic a nivell català. Mentrestant, la segona part de la sessió va ser de treball intern entre els participants de la UAB per a l’aterratge de la proposta de millora a la universitat.
Així mateix, la jornada va servir per posar sobre la taula les propostes de futur que s’han de materialitzar en aquesta matèria: millora organitzacional i establiment de protocols en la convocatòria UAB Refugi, defensa del refugi universitari com a eina d’inclusió i via alternativa a l’asil, posada en marxa d’actuacions davant de la limitació documental per la condició de refugi i reforç dels recursos i l’estructura del programa, entre d’altres.
Aquesta activitat ha comptat amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.