Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

La CRUE defensa el paper de les universitats en la reactivació econòmica i la protecció davant futures crisis sanitàries

05 juny 2020
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

El president de la CRUE va defensar que la universitat té molt a aportar a la vertebració social, la reactivació econòmica i la protecció davant futures emergències sanitàries en una intervenció davant la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica del Congrés dels Diputats que va tenir lloc el passat 4 de juny.

Logo de la CRUE

El president de Crue Universitats Espanyoles va oferir la col·laboració de les universitats per coordinar-se amb la resta dels agents socials i traçar estratègies integrals

El president de Crue Universitats Espanyoles i rector de la Universitat de Còrdova, José Carlos Gómez Villamandos, va oferir la col·laboració de les universitats per coordinar-se amb la resta dels agents socials i traçar estratègies integrals sobre la base de la confiança i la flexibilitat, però també de la rendició de comptes, amb l'objectiu d'anticipar-se a l'impacte de la crisi de la COVID-19. Segons va recordar als integrants d'aquesta comissió parlamentària, les universitats han estat un dels grans vectors de desenvolupament de país en les últimes quatre dècades i va apuntar que aquestes «suposen el 2,12% de l'PIB i el 2,56% de l'ocupació total a Espanya, el que les converteix en una de les estructures de serveis de majors dimensions de l'economia espanyola. El miracle espanyol no s'entén sense la seva contribució».

Gómez Villamandos va remarcar que el fet de tenir estudis superiors segueix sent «una garantia d'accés al mercat laboral, fins i tot en els períodes de crisi econòmica», i motor de progrés social i equitat, «com demostra el constant augment del percentatge de població que acaba els estudis superiors provenint de llars en què els progenitors no van aconseguir aquest nivell». El president de Crue va subratllar, igualment, que la Recerca i la innovació augmenten la competitivitat i que «hi ha una relació directa entre la inversió en R + D i el nivell de renda per càpita dels països». En aquest punt, Gómez Villamandos va lamentar que el pressupost públic de el conjunt de les administracions espanyoles invertís en 2017 un 15% menys que el 2009, en termes de despesa sobre el PIB.

El paper de la Universitat davant la pandèmia

En l'apartat dedicat a la contribució directa de les universitats davant emergències com la desencadenada per la pandèmia de la COVID-19, Gómez Villamandos va plantejar als grups parlamentaris desplegar una xarxa d'assessorament científic als poders Executiu, Legislatiu i Judicial, transparent i independent; considerar la Investigació com a treball essencial per permetre la mobilitat de personal investigador; i constituir una infraestructura crítica en xarxa amb laboratoris d'universitats i centres d'investigació.

Així mateix, va assenyalar que «aquesta crisi és una oportunitat per posar en marxa noves polítiques, estratègies i mesures per a la Investigació», entre les quals va destacar el reforç dels programes per a la captació de talent; l'increment dels especialistes en les disciplines científiques, socials i de salut per afrontar crisis sanitàries de gran envergadura; el desplegament de tot el potencial de l'Agència Estatal d'Investigació, reforçada amb un pressupost plurianual, i l'augment del finançament de la Ciència de manera sostinguda i regular. Gómez Villamandos va reclamar en aquest punt un canvi «radical» de les polítiques públiques d'R+D+i, tant en els recursos disponibles com en la gestió dels mateixos, i va detallar que el 2018 només es va executar un 43% dels recursos en l'àmbit de l'Administració General de l'Estat i un 67% al sector autonòmic.

Continuant amb la seva aposta per la R+D+i, el president de Crue va advertir que els països que més inverteixen en Ciència (infraestructures, personal i projectes de recerca bàsica) són els que millor han controlat l'expansió del coronavirus. Pel que fa a la innovació, Gómez Villamandos va incidir en la necessitat de posar en marxa programes i mesures que introdueixin la col·laboració estable dels diferents agents d'innovació, així com incentivar la Transferència, la generació de patents i la creació d'empreses derivades. A aquest paquet de mesures, va afegir incrementar la cultura de l'emprenedoria i la innovació, reconèixer les activitats de Transferència per al desenvolupament professional del professorat a través del Sexenni de Transferència, flexibilitzar l'execució de fons europeus o fomentar les inversions en innovació des del sector privat i la col·laboració publicoprivada.

Al servei de la societat

Gómez Villamandos va oferir millorar l'oferta acadèmica i les competències, mitjançant el reforç d'aliances estratègiques; un millor ajust de les demandes i necessitats de la societat i el seu teixit productiu; intensificar les pràctiques i estades en empreses d'estudiants i professors; reforçar les competències digitals, i formar en competències transversals com la resiliència, adaptabilitat o empatia, entre d'altres. Per a això, el president de Crue va sol·licitar modificar el RD 1393 com a pas imprescindible per avançar cap a un model de formació i aprenentatge més flexible.

El també rector de la Universitat de Còrdova va posar èmfasi en la pertinència d'aprofitar l'experiència adquirida en l'ensenyament no presencial per les universitats en aquests mesos d'estat d'alarma per al desenvolupament de el projecte Espanya Campus Virtual i millorar així la internacionalització de el sistema. En aquest punt, va proposar també la creació d'un Pla Estatal per a la internacionalització, en col·laboració amb les comunitats autònomes; un augment de la participació de les universitats en les xarxes europees d'excel·lència, un marc més favorable per a l'accés d'estudiants estrangers i l'adaptació dels programes Erasmus i SICUE a la situació actual per tal d'esmorteir la pèrdua d'oportunitat que pot suposar per a una promoció d'alumnes.

Finalment, el president va demandar davant la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica de la Cambra Baixa un finançament universitari plurianual, estable i sostingut en el temps; plantilles reforçades i rejovenides, després de la pèrdua entre 2008 i 2017 de més de 8.200 PDI i PAS; l'eliminació de la taxa de reposició, i un Programa de Digitalització que reforci les capacitats de les universitats, així com un pla de beques i ajudes a l'estudi contra la bretxa digital. Gómez Villamandos va tancar la seva compareixença demanant que s'abandonin prejudicis sobre la Universitat i es conegui la tasca que realitza.

Podeu veure la intervenció íntegra en aquest vídeo.

 

Dins de