La ciència com a font d'inspiració de la poesia, motiu d'una exposició
Fins al 30 de novembre es pot veure l'exposició "Ciència i Poesia" a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia. Amb l'ajut d'alguns professors de la UAB, alhora científics i poetes, aquesta biblioteca ha seleccionat els poemes que configuren la mostra.
"La ciència ha estimulat poderosament la imaginació contemporània", explica en la web de l'exposició David Jou, catedràtic de Física de la Matèria Condensada de la UAB."La ciència ha estimulat poderosament la imaginació contemporània", explica en la web de l'exposició David Jou, catedràtic de Física de la Matèria Condensada de la UAB i un dels col·laboradors "Ciència i poesia". Amb l'ajut dels professors de la UAB, alhora científics i poetes, com el mateix David Jou, Jaume Terradas i Xavier Xarles, la Biblioteca de Ciència i Tecnologia ha seleccionat els poemes que configuren l'exposició, acompanyats d'imatges suggeridores, alguns vídeos on es reciten poemes de ciència i una presentació sobre la poesia i les matemàtiques.
Jou afegeix en la presentació de l'exposició que "bastir ponts i fomentar complicitats entre ciència i humanisme és una de les urgències de la cultura actual". I diu que una poesia que aspiri a eixamplar la sensilbitat, incrementar la lucidesa i enriquir l'expressivitat de la societat ha d'incloure, en un moment o un altre, la seva experiència de frontera amb la ciència, viscuda com a diàleg o com a confrontació.
L'exposició, que és presencial i també virtual, presenta un seguit de poemes i autors que mostren les diferents intrerpretacions que el llenguatge poètic fa del món científic.
Podem trobar poemes com el de Rafael Alberti, "A la divina proporción", que tracta sobre el nombre fi; el de Fernando Pessoa, titulat "El binomio de Newton es tan bello como la Venus de Milo", on equipara la bellesa de les matemàtiques a la de l'art; o els de David Jou "El nombre pi", "La taula periòdica" o "Rellotge de sorra", que divulguen el seu profund coneixement de la ciència i de la complexitat dels paràmetres matemàtics.
L'exposició està repartida entre les vitrines de l'entrada de la Biblioteca, el hall i la Sala General. Es poden veure també vídeos on es recita poesia científica. A l'expositor petit es veure poesia sobre matemàtiques, així com la presentació "La poesia de les matemàtiques", a partir d'una conferència de Xavier Xarles. Al hall s'hi ha instal·lat un muntatge planetari, amb poemes d'Assumpció Forcada. A la Sala General s'han desplegat els poemes dedicats a Isaac Newton, Santiago Ramon y Cajal, Lynn Margulis, Marie Curie, Charles Darwin i Alan Turing.
Aquesta exposició s'ha incorporat al calendari d'activitats del 14è Festival nacional de poesia que es celebra a Sant Cugat. Amb motiu de la mostra, els organitzadors han participat en una lectura de poemes a l'acte d'inauguració del curs 2014-2015 de la Facultat de Biociències, i també participaran a l'acte de Sant Albert, que es celebra el 12 de novembre.
Podeu veure l'exposició en fotografies aquí.