Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

L'investigador Diego Blas rep el Premi Buchalter de Cosmologia

16 gen. 2023
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail

Diego Blas Temiño, investigador del Departament de Física de la UAB i de l’IFAE, ha estat guardonat amb el Premi Buchalter de Cosmologia per la seva investigació sobre ones gravitacionals.

Diego Blas
Diego Blas

L’article «Bridging the μHz gap in the gravitational-wave landscape with binary resonance», publicat a la revista Physical Review Letters el 2022, ha estat guardonat amb el segon Premi Buchalter de Cosmologia, dotat amb 5.000 dòlars, pel seu «potencial de gran impacte en l’exploració d’ones gravitacionals al microhertz, cosa que pot permetre les primeres deteccions de senyals procedents del cor del Big Bang, generats en transicions de fase cosmològiques», segons esmenta el jurat del certamen. Rebran el premi els dos autors de l’article, Diego Blas i Alexander Jenkins (University College London).

El Premi Buchalter de Cosmologia és un guardó anual per estimular la recerca d’avantguarda en cosmologia teòrica, observacional i experimental. En particular, s’atorga als autors de resultats amb potencial per produir canvis transformadors en la nostra comprensió de l’univers.

Diego Blas Temiño és investigador distingit Beatriz Galindo sènior del Departament de Física de la UAB i de l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE). Es va doctorar en Física a la Universitat de Barcelona el 2008 i va ser investigador postdoctoral al grup del professor Shaposhnikov a l’École Polytechnique Fédérale de Lausanne fins a 2011. Després d’un breu període de recerca a la Universitat de Nova York, es va traslladar a la Divisió de Teoria del CERN a principis de 2012. Es va convertir en científic titular del CERN el 2014 i ho va ser fins a 2018, quan es va traslladar al King’s College de Londres com a professor titular. El juliol de 2021 es va unir a la plantilla de la UAB.

Les principals àrees de recerca del doctor Diego Blas són la cosmologia teòrica, la física gravitacional i les proves de física més enllà del model estàndard amb mètodes astrofísics. Actualment treballa en la recerca de nova física (matèria fosca i ones gravitacionals en particular) amb dispositius quàntics i en els entorns extrems dels púlsars, maneres noves de comprendre com les observacions cosmològiques ens poden ensenyar més coses sobre les propietats de la matèria fosca i les propietats fonamentals de la gravetat quàntica.

Més informació:

Article de recerca «Bridging the μHz gap in the gravitational-wave landscape with binary resonance», publicat a Physical Review Letters

Nota de premsa sobre aquesta investigació, publicada al web de la UAB

Pàgina web del Premi Buchalter
 

Dins de