Sala de premsa

L'IndiFest apropa les cultures indígenes a la UAB

Indifest

El passat dimarts 15 d'octubre, la sala de cinema de la UAB va acollir l'IndiFest Universitats, un esdeveniment organitzat en col·laboració amb l'Institut Català d'Antropologia (ICA), el Departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB i l’entitat AlterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes. L'activitat, centrada en la projecció de diversos curtmetratges, va oferir un espai de reflexió sobre els drets i les lluites dels pobles indígenes.

21/10/2024

La politòloga i antropòloga social Tajëëw Díaz Robles, membre de la comunitat Mixe de Tlahuitoltepec (Oaxaca, Mèxic), va ser la convidada principal de la jornada de l’Indifest Umniversitats. Díaz Robles, que ha impulsat el projecte Endless Oaxaca Multilingüe (2019-2024) per fomentar l'ús de llengües indígenes en l'entorn digital, va destacar la importància de l'esdeveniment per fer visibles les realitats de les comunitats indígenes. Segons ella, el cinema no només denuncia les injustícies, com el conflicte miner a Mèxic, sinó que també contribueix a la preservació de les tradicions orals d'aquestes cultures, moltes de les quals estan en risc de desaparèixer.

L'IndiFest, que celebra la seva 17a edició, compta amb el suport del Fons de Solidaritat de la UAB en el marc del projecte “Mirades natives. Aportacions dels pobles indígenes a l’educació per la justícia global en el currículum formatiu, món universitari i ciutadania”, una iniciativa del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB amb la professora Montserrat Ventura Oller al capdavant, i la col·laboració de l’Institut Català d’Antropologia i de l’entitat AlterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes.

El projecte, que inclou projeccions, conferències, exposicions fotogràfiques i altres activitats, té tres objectius principals: introduir la justícia global als estudiants a través d'activitats educatives amb la col·laboració de professors d'Antropologia, ampliar aquesta educació a l'àmbit universitari amb projeccions i conferències, i fer accessible aquest coneixement a la societat mitjançant activitats fora de l'entorn acadèmic, com les que es realitzaran a Cerdanyola i al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Durant la seva trajectòria, l'IndiFest s'ha consolidat com un espai per a la projecció de les veus indígenes, fomentant el diàleg i reflexió sobre les seves lluites i els imaginaris construïts a respecte, tant dins com fora de la universitat.