L'IFAE lidera un projecte internacional per preparar el camí cap al telescopi Einstein
L'Institut de Física d´Altes Energies (IFAE), a la UAB, coordina el projecte INFRA-DEV ET-PP d'Horizon Europe orientat a la construcció d’un observatori europeu d’ones gravitacionals. El projecte tindrà una durada de quatre anys amb un pressupost total de 3,45 milions d’euros i està format per centres de recerca capdavanters d’11 països.
El projecte Einstein Telescope (ET) serà l’observatori europeu d’ones gravitacionals de tercera generació dissenyat per observar l’univers cobrint tot l’espectre observable des de la Terra amb detectors interferomètrics. ET posarà Europa a l'avantguarda de la investigació d'ones gravitacionals perquè serà el primer i el més avançat dels observatoris de tercera generació. Europa es posarà al capdavant de l’astronomia multimissatge, que just acaba de néixer, combinant la informació proporcionada pel telescopi Einstein amb observacions de telescopis òptics, d’infraroig, d’ultraviolat, de raigs gamma, de raigs còsmics i de neutrins. ET tindrà un impacte en el nostre coneixement de la física fonamental i en la nostra comprensió de les interaccions fonamentals que governen l’evolució dels forats negres i les estrelles de neutrons.
La fase preparatòria del telescopi Einstein (ET-PP, per les sigles d’Einstein Telescope Preparatory Phase, en anglès) és un projecte INFRA-DEV d'Horizon Europe amb suport de la Comissió Europea que va començar l'1 de setembre de 2022 per preparar els requisits previs fonamentals per a l'aprovació, la construcció i l’operació del telescopi Einstein. L'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE) és la institució coordinadora d'aquest projecte que agrupa centres de recerca capdavanters.
«El projecte INFRA-DEV ET-PP d'Horizon Europe és fonamental per definir els pilars principals del projecte del telescopi Einstein: definir la seva governança i models financers, establir una oficina de projectes sòlida per a la realització d'una infraestructura sostenible i respectuosa amb el medi ambient, augmentar la consciència social, i aplanar el camí cap a una decisió oportuna sobre la seva ubicació», afirma Mario Martínez, investigador ICREA a l’IFAE i coordinador del projecte ET-PP. «La coordinació del projecte ET-PP situa Espanya en una posició de lideratge en la governança global d'un experiment amb el potencial de proporcionar, a través de l'estudi precís de milions d'esdeveniments d'ones gravitacionals, proves estrictes de la relativitat general d'Einstein i revolucionar la nostra comprensió de l'univers primitiu i la seva evolució».
El projecte ET-PP tindrà una durada de quatre anys amb un pressupost total de 3,45 milions d’euros. Els seus objectius principals inclouen l'ampliació del consorci ET, el disseny tècnic i el cost de l'observatori, i la preparació de la selecció del seu emplaçament, entre d'altres.
ET-PP és un projecte amb el suport del programa marc Horizon Europe de la Comissió Europea en virtut de l'acord de subvenció 101079696.
Més informació:
https://etpp.ifae.es/