Vés al contingut principal
Universitat Autònoma de Barcelona

Historiadors homenatgen Borja de Riquer a 'Sobre el franquisme i Catalunya'

16 set. 2015
Compartir per WhatsApp Compartir per e-mail
L'obra col·lectiva Sobre el franquisme i Catalunya. Homenatge a Borja de Riquer (Efadós) ha estat escrita per deu historiadors vinculats al CEFID amb l'objectiu de retre tribut a qui ha estat "un dels gegants de la historiografia catalana de les darreres dècades del segle passat i les primeres d'aquest".
Sobre el franquisme i Catalunya. Homenatge a Borja de Riquer
Historiadors del Centre d'Estudis sobre l'Època Franquista i Democràtica (CEFID) de la UAB han publicat el llibre Sobre el franquisme i Catalunya. Homenatge a Borja de Riquer (Efadós), obra col·lectiva que ha estat coordinada pels professors Carme Molinero, Manel Risques i Francesc Vilanova.

El volum es planteja com un "reconeixement acadèmic i testimoni d'amistat", segons explica el pròleg, ja que bona part dels autors han "gaudit del mestratge" de De Riquer, que s'ha jubilat recentment com a docent a la UAB. L'obra, doncs, "reflecteix les nombroses coses apreses, discutides, parlades i intercanviades amb Borja de Riquer i Permanyer sobre el franquisme a Catalunya, sobre la Catalunya franquista, sobre Catalunya durant el franquisme".

El llibre reconeix l'aportació de l'historiador al coneixement d'aquest període, dins de la qual, destaquen "les seves contribucions assagístiques sobre la dictadura franquista i Catalunya, d'una banda, i 'l'anàlisi perifèrica' sobre l'Espanya de les dècades franquistes, de l'altra". El pròleg recorda també la seva participació en la creació del CEFID, "el principal centre de referència en les recerques sobre el franquisme a Catalunya i Espanya, i en una perspectiva internacional".

Angles diversos

Els autors de l'obra són, a més dels coordinadors, Conxita Mir, Joan B. Culla, Pere Ysàs, Antonio F. Canales, Martí Marín, Francisco Morente i Ricard Vinyes. Les seves aportacions expliquen, des d'angles diferents i en àmbits diversos, com es va viure el franquisme a Catalunya, els seus efectes i les resistències que va generar en la societat fins a la recuperació de la democràcia i l'autonomia. Així doncs, els diferents textos tracten temes com la repressió i el control social de la dictadura, l'oposició política i la resistència cívica i cultural, el Govern Civil franquista, el final del règim, l'exili, les immigracions, etc.

L'obra va ser presentada en el marc de les jornades "El franquisme a Catalunya. Quinze anys de recerques (2000-2015): balanç i perspectives. Homenatge a Borja de Riquer", que van tenir lloc els dies 3 i 4 de setembre, a la Facultat de Filosofia i Lletres. De Riquer, a més, va rebre el reconeixement de la Facultat a l'acte d'homenatge al professorat del centre recentment jubilat del 16 de juny passat.

Dins de