Sala de premsa

Entrevista a Angham Daiyoub, investigadora d'injustícia ambiental a Síria

Imatge Angham Daiyoub

Angham Daiyoub, treballa per investigar i evidenciar casos d’injustícia ambiental a Síria per la seva tesi doctoral, mitjançant una col·laboració entre el CREAF, la Fundació Autònoma Solidària i el centre de recerca ICTA-UAB. Llegiu l’entrevista que se li ha fet des del CREAF.

31/01/2023

L’Angham Daiyoub és una estudiant que, des del curs 2020/2021, participa i rep el suport del Programa d’Acollida de persones en cerca de refugi. Va participar com a estudiant amb beca de formació especialitzada en matèria de prevenció d’extremismes violents, programa finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) en col·laboració amb l’Institut Internacional per l’Acció Noviolenta (NOVACT), contribuint amb el seu doctorat, així com en accions de formació i sensibilització, en la generació de coneixement crític de la comunitat UAB en matèria justícia ambiental, justícia de gènere i construcció de pau.

“Vull posar a prova la teoria de l’ecofeminisme a Síria”

Enguany, l’Angham col·labora com a investigadora experta en matèria de conflicte armat i justícia ambiental en el marc del projecte “ASÎTÎ: Fomentant el rol de les joves desplaçades internes i refugiades dels conflictes de llarga durada de Síria i el KRI i de la joventut de les comunitats d’acollida de Jordània i Catalunya en la construcció de la pau i la consolidació de la democràcia i els drets humans a l'Orient Mitjà” finançat per l’ACCD i en col·laboració amb NOVACT. El seu doctorat el realitza al Centre de Recerca Ecològic i Aplicacions Forestals (CREAF) mitjançant una col·laboració amb la Fundació Autònoma Solidària i el centre de recerca ICTA-UAB.

La seva recerca està orientada a estudiar les dimensions ambientals del conflicte sociopolític a Síria amb l'objectiu de comprendre amb profunditat les interrelacions entre conflicte ambiental, conflicte sociopolític i desplaçaments forçosos de població.  A través de la documentació i el mapatge de casos al país, més el coneixement científic específic generat, ha fet possible una millor comprensió de fenòmens emergents així com d’elements de risc sobre els drets humans i la justícia ambiental a Síria, posant especial focus sobre l’efecte en les poblacions locals, les comunitats desplaçades i refugiades i els moviments activistes. Algunes de les seves observacions són que “la guerra té un efecte devastador sobre les persones, però pot tenir repercussions negatives i positives als boscos: per exemple, els exèrcits els cremen per guanyar visibilitat i per escalfar-se, els soldats cacen animals salvatges per alimentar-se però, alhora, la guerra des incentiva l’explotació de la indústria de la fusta”. Els resultats de la seva recerca es publicaran al llarg d’aquest curs.

Llegeix l’entrevista que li ha fet el CREAF en aquest enllaç. També pots llegir una altra entrevista a l’Angham  publicada el 2021 al web de la UAB.